Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

Novi Zodiac Super Sea Wolf u keramici

Sat koji možete kupiti u porcelanskoj radnji…

Nadam se da mi nećete zameriti na maloj šali u podnaslovu ovog teksta, ali jednostavno nisam mogao da odolim. Kada sam ugledao novitet o kom ću pisati, mogu slobodno da kažem da sam ostao malo zatečen. Pogotovo kada sam video koji brend je plasirao ovako nešto. Zodiac! Ne bih se previše sada osvrtao na istorijat brenda, naveo bih samo par osnovnih stvari.

Osnovani 1882 godine, dolaze nam iz Švajcarske, u početku su se bavili ručnom izradom džepnih satova. Kasnije su posvetili dosta pažnje izradi ronilačkih satova, što im je primarno i danas. U svoje satove ugrađuju in-house automatske kalibre STP 1-11 i STP 3-13. Prelepi ronilački modeli uglavnom su vintage inspirisani, odnosno oblikom i detaljima podsećaju na skin divere.

izvor: Zodiac

Skloni su eksperimentisanju, najviše sa bojama, što su pokazali lansiranjem modela Super Sea Wolf sa nadimkom Watermelon prošle godine, koji me je doslovno raspametio, pravi letnji sat! I sada imamo popularnu „lubenicu“, sa još više mašte Zodiac-ovih dizajnera!

U pitanju je model Super Sea Wolf Ceramic Compression. Sa compressor tipom kućišta već smo se upoznali kroz prethodne tekstove, samo ovoga puta nemamo dve krunice, već samo jednu, bezel je klasičan kao i na standardnim ronilačkim satovima, ne pokreće se pomoću druge krunice kao kod kompresora o kojima smo ranije govorili. Dimenzija kućišta je 41mm, dok je šrina kaiša 20mm.

izvor: Zodiac

Sat nam dolaz na tropic gumenom kaišu odličnog kvaliteta, a boje kaiševa odlično su uklopljene sa bojama cifera. Vodootpornost je klasifikacije 200m, što osigurava ušrafljujuća krunica kao i poklopac sa navojem. Sat pokreće in-house kalibar STP 1-11.

Keramika na satu?

Do sada smo uglavnom imali prilike da se susretnemo sa keramičkim insertima na bezelu sata, lepši su, a i kvalitetniji od onih aluminijumskih. Ali ovde nije samo keramički bezel, već ceo sat! Da, Zodiac je predstavio sat sa keramičkim kućištem, bezelom i krunicom! Verujem da ste i vi, kao i ja, pomislili da je baš sve keramika, ali nije baš tako.

izvor: Zodiac

Sat je zapravo sačinjen od „dva kućišta“. Osnovu sata čini kućište od nerđajućeg čelika sa ušrafljujućim poklopcem koje predstavlja skelet sata, dok se preko tog skeleta nalazi keramičko kućište sa keramičkim bezelom. Ušrafljujuća krunica takođe je napravljena od keramike.

Zamisao dizajnera prilikom osmišljavanja ovog modela bila je da naprave izdržljiv sat otporan na udarce i grebanje. Iz tog razloga iskoristili su čelik kao osnovu. Da li su uspeli u svojoj zamisli? Ja lično do sada nisam naišao na slučajeve koji prikazuju neka oštećenja na ovim modelima, ali nije dovoljno vremena prošlo da bi ih bilo.

izvor: Zodiac

Šta to čelik nije mogao da izdrži pa je Zodiac imao potrebu da ga obuče u keramičko odelo? Kroz ovo moje horološko putovanje susreo sam se sa nekoliko keramičkih inserta na bezelima satova koji su bili izgrebani, pa čak i polomljeni, ne usled pada sata, već usled najobičnijeg kačenja črvrstih predmeta prilikom svakodnevne upotrebe.

izvor: Zodiac

Cena ove Zodiac-ove „porcenalnske lutke“ iznosi 1.795$. Da li bih dao ove pare za ovakav jedan eksperiment? Iskreno ne bih, koliko god da je sat lep. Izuzetno sam skeptičan u ovom slučaju. Jednostavno bih bio rob ovog sata, stalno bih morao da pazim kako ga nosim, iako proizvođač tvrdi da je sve to čvrsto i izdržljivo. Pazim sve svoje satove, ali ih ipak ne držim pod staklenim zvonom.

Ovo je itekako lepa tema za razmenu mišljenja, pa bih jako voleo da čujem i vaše! Keramički sat? Da ili ne?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.