Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Nova Omega Speedmaster Super Racing

Omega postavlja standarde u najvažnijem aspektu časovničarstva – tačnosti !

Prvi novitet ove godine Omega donosi u vidu Speedmaster Super Racing! Omaž modelu Aqua Terra koja je prvi (i prvi produkcijski mehanički sat ikada) sat koji je brend uspeo da inovacijama dovede do toga da izdrži magnetizam od 15.000 gausa, Super Racing nam donosi neverovatno tehnološko dostignuće, i nešto u čemu je Omega definitivno lider na tržištu.

izvor: Omega
izvor: Omega

Naime, Speedmaster Super Racing je prvi sat u kome je Omega implementirala novi Spirate™ sistem (e.g. Spiral-Rate) koji omogućava ultra fino podešavanje tačnosti mehanizma, te je postignuta tolerancija od 0/+2 sekunde dnevno! Pre nego što je ugrađen u kućište, kalibar 9920 je testiran na +/- 1 sekundu dnevno, te se uz podešavanja dobija tačnost sa mogućnošću odstupanja od +/- 0.1 sekunde dnevno!

izvor: Omega

Nakon METAS i COSC testiranja, ovaj sat dobija sertifikovanu tačnost od 0/+2 sekunde. Zahvaljujući Omeginoj mogućnosti da ovakav časovničarski poduhvat industrijalizuje, sigurno je da ćemo ovaj patentirani sistem uskoro videti i u drugim modelima.

izvor: Omega

Omega Speedmaster Super Racing je u formi bicompax hronografa, sa podregistrima koji prikazuju 60- sekundno (oktucavajuća sekundara) i 12-časovno merenje vremena na pozicijama 9, odnosno 3 časa. Na poziciji 6 se nalazi prozor za datum, koji krije jednu zanimljivost – datum numeracije 10 je u drugačijem fontu i žute je boje, kao omaž desetogodišnjici ranije spomenute Aqua Terra-e.

izvor: Omega

Kada govorimo o žutoj boji, ona je u kombinaciji sa crnom dominantna na ciferu i bezelu, kao i na kazaljkama. Bezel, odnosno tahimetarska skala je crna sa žutom numeracijom. Satni markeri su takođe žuti, sa žutom Super Luminova luminacijom. Minutni markeri su u ’’racing’’ formi koja simboliše ’’finish’’ zastavicu na trkama.

izvor: Omega

Cifer je takozvani ’’sendvič’’ cifer, gde je donji deo cifera potpuno crn, a prekriven je laserski izbušenim šestougaonim rupama koje podsećaju na pčelinje saće, što ciferu daje određenu dubinu i kompleksnost. Safirno staklo sa antirefleksivnim premazom na obe strane prekriva cifer.

izvor: Omega

Kućište je dobro poznato ’’Speedy’’ kućište sa dobro poznatim lugovima, no malo prilagođeno dimenzijama – 44,25mm je prečnik, 14,9mm debiljna. Narukvica od nerđajućeg čelika je kod lugova širine 21mm. Kućište je vodootporno na 50m (5Bar). Takođe, uz metalnu narukvicu buduće vlasnike u kutiji čeka i najlonska crna NATO narukvica, sa žutim akcentima, koje fantastično komplimentuju celokupni dizajn.

izvor: Omega

Mišljenja sam da je Omega apsolutni lider kada su u pitanju inovacije na makro nivou. Određene časovničarske kuće verovatno mogu da naprave kompleksniji sat, ali u kvantitetu kojim Omega proizvodi svoje satove, nema im premca u inovacijama.

izvor: Omega

Moderan splet boja u dobro poznatom kućištu, tehnološke inovacije su samo neki od razloga da kontaktirate svog lokalnog ovlašćenog distributera i pitate ’’kada stiže?’’. Siguran sam da je ovaj model budući klasik, iz razloga što je Spirate™ inovacija koja će postaviti novi standard kada je u pitanju tačno pokazivanje vremena mehaničkih časovnika.

Cena novog Speedmastera iznosi 10.200 CHF!

izvor: Omega

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.