Menu
satnaruci.jpg
Autor: Jovan Jovanović

Rolex tajne 3/101: Dekodiranje referentnih brojeva

Lako je, naučite sve samo iz jednog teksta.

Šta je ona zapravo i šta nam govori? U svetu u kom se godine posvećuju razvijanju najtanje sajle i praćenju njenog učinka, vrlo je teško zamislivo da se bilo koji detalj ostavlja slučajnom odabiru, odnosno stihiji. 

Ali, budući da se ništa ne podrazumeva, sledi i objašnjenje: referenca sata je, ukoliko prevedemo na domicilni način razmišljanja, prezime sata. 

Vaš časovnik će imati dva broja koja su bitna za vas: referentnu oznaku (referenca; ref.) i serijski broj sata. Ukoliko referentni broj doživimo kao prezime, serijski broj možemo poistovetiti sa imenom sata. Za razliku od imena, koje je specifično samo i isključivo za jedan konkretan časovnik, referentni broj određuje kojoj porodici on pripada, odnosno o kom modelu (genusu) je reč. 

izvor: Rolex.com

Da bih zadržao određenu dozu misterije ali i jednostavnosti, danas ću pokušati da konkretizujem dosadašnje navode kroz jedan brend – Rolex. 

Rolex referentni brojevi mogu vam izgledati kao nasumično uzeti skup brojeva, ali ukoliko upoređujete modele kroz jedan rodoslov istog sata (No date Submariner npr.), odnosno isti model kroz godine, primetićete da svaki nov model u okviru istog sata ima sličan referentni broj kao i prethodni. 

Primer 1: Submariner

Današnji aktuelni model No date Submariner – nosi referentnu oznaku: 124060. 

Šta sve možemo videti u ovom konkretnom broju, ali i koja zakonitost se iz istog može izvući?

Radi lakšeg razumevanja podelite referencu u 4 segmenta, ovako: 1 240 6 0
Sadašnje stanje stvari je takvo da, cifre od druge do četvrte, nose oznaku pripadnosti modela – 240 – oznaka da se radi o No date Submarineru. Gledano kroz modernu istoriju možemo videti da isti model predstavljen 1989. godine nosi referentnu oznaku: 14060; isti model predstavljen 2012. godine nosi referentnu oznaku 114060. 

izvor: Rolex.com

Kroz navedenu evoluciju možemo primetiti da je srž referentnog broja (140/240) rađen po istom ključu. Osnovni broj iz 1989. godine – 14060, pri predstavljanju novog modela (2012. godine) pridobio je prefiks: 1 – oznaku da se radilo o novom modelu, dok je sadašnji model umesto prefiksa 1 dobio promenu u drugoj cifri (2) što je ponovo označilo da se radi o novom modelu. Navedeni primer je zanimljiv jer je Rolex po dva različita metoda promenio oznaku modela kroz godine koje su nailazile: prvi put dodajući prefiks, drugi put menjajući drugu cifru iz 1 u 2. 

Iz navedenog možemo da zaključimo da je prva cifra (po trenutnom stanju stvari) oznaka novog modela, dok cifre od druge do četvrte, kao što sam objasnio, nose pripadnost modelu. 

Primer 2: Explorer II

Današnji aktuelni model časovnika nosi referentni broj: 226570.

Cifre 265 označavaju da se radi o Explorer II (aktuelnom) modelu. Istorijski gledano Explorer II model predstavljen 1971. godine nosio je referentnu oznaku: 1655; model iz 1985. godine oznaku: 16550; model iz 1989. godine oznaku: 16570; model iz 2011. godine oznaku: 216570; dok aktuelni model, da ponovim, nosi oznaku 226570. 

izvor: Rolex.com

Na ovom primeru još jednostavnije vidimo da je su cifre 165/265 uvek sadržane u referentnom broju. Menjane su po ključu dodavanja sufiksa dok je poslednjem modelu promenjena i druga cifra iz 1 u 2 kako bi ponovo označila novi model. 

Primer je jako sličan kao na demonstriranom No date Submarineru. 

Ostala značenja

Ukoliko krenemo dalje sa otkrivanjem značenja cifara, možemo da primetimo da, na modelima koji imaju petocifren ili šestocifren referentni broj, pretposlednja cifra označava tip bezela (korone, prstena oko brojčanika sata), po određenim pravilima. Na primer cifra 6 kao pretposlednji broj označava da se radi o rotirajućem bezelu. Na referentnoj oznaci No date Submarinera možemo videti sledeću zakonitost: 124060 – peta cifra – 6, govori nam u prilog navedenom, budući da Submariner ima rotirajući bezel. 

Lista sa oznakama za peti broj u referenci je sledeća: 

0 – Smooth / domed / polished bezel – (gladak, zaobljen odnosno poliran bezel);
1 – Engine turned – (gijoširani, ukrašeni bezel. Bezel koji ima određeni rad na sebi koji nije Fluted / nazubljen); – nema aktuelnih modela;
2 – Engraved bezel;
3 – Fluted bezel – (nazubljeni bezel);
4 – Bark / handcrafted bezel;
6 – Rotatable bezel;
7 – Various (npr. 24 hour bezel)

Poslednja šesta cifra u nizu, govori nam o tome od kakvog materijala (metala) je napravljen časovnik. Pa tako šesta cifra (0) u primeru Submarinera, govori nam da je isti napravljen od nerđajućeg čelika. Isto važi i za model Explorer II. 

Lista sa oznakama za poslednji broj u referenci je sledeća: 

0 – Stainless Steel: čelik
1 – Everose rolesor: čelik-roze zlato (two tone)
2 – Rolesium: čelik-platina (two tone)
3 – Yellow rolesor: čelik-žuto zlato (two tone)
4 – White rolesor: čelik-belo zlato (two tone)
5 – Everose: roze zlato
6 – Platinum: platina
8 – 18k yellow gold: žuto zlato
9 – 18k white gold: belo zlato

Da ponovo konkretizujemo kroz primer – ako pogledamo model Sky – Dweller, referentne oznake 326934gledajući pretposlednju cifru jasno nam je da se radi o modelu sa nazubljenim bezelom, dok nam poslednja cifra otkriva da se radi o kombinaciji čelika i belog zlata (white rolesor). 

izvor: Rolex.com

Navedena tema o kojoj sam pisao, pisana je iz današnjeg ugla, i sa današnjim predstavljanjem stvari. Rolex referentne oznake kroz istoriju su se menjale i nisu uvek rađene po istom ključu, što se može videti po starijim Submariner modelima. O starim oznakama, vrstama bezela i materijalima, kao i o slovima koje stoje u referentnim oznakama pojednih modela, zbog ekonomičnosti teksta (koji već postaje zamoran) – drugom prilikom!

A vi do tada, uđite na Rolex sajt i testirajte teoriju koju sam danas izložio. 

Adio!      

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.