Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Porsche 911 S/T: ključ u ruci, sat na zglobu

Ne, niste na pogrešnom portalu!

Sportski automobili i satovi su veoma povezani. Hronografi zauzimaju posebno mesto u obe ove branše. Porsche 911 je najpoznatiji auto na svetu, ili je bar među tri najpoznatija. Ove godine slavi 60 godina postojanja i tom prilikom je predstavljen model 992 911 S/T inspirisan S/T verzijom iz 70-ih godina prošlog veka.

izvor: Porsche

Pored auto industrije Porsche ima svoj ogranak pod nazivom Porsche Design koji je među nama ljubiteljima satova napoznatiji po proizvodnji sjajnih hronografa. U čast novog 911 S/T oni su predstavili novi sat: Porsche Design Chronograph 1 911 S/T.

izvor: Porsche Design

Ovaj sat limitiran je na 1.963 primeraka koliko će biti proizvedeno i automobila ove 992 generacije. Sat je napravljen od titanijuma kako bi bio veoma lagan, što je takođe jedna od odlika novog automobila, koji je najlakši 911 novije generacije. Prečnik ovog sata je 40.5mm, veoma je nošljiv, bar sudeći po prečniku. Ipak debljina je malo veća te je kućište sata visoko 15.15mm.

izvor: Porsche Design

Ovako visoko kućište posledica je malo većeg kalibra koji pokreće ovaj sat. Radi se o automatskom mehanizmu kućne radinosti oznake Porsche Design Werk 01.240 koji radi na 4Hz i ima rezervu od 48h. Pomenuti kalibar je sam visok 8mm. Ovaj mehanizam dobro je poznat ljubiteljima satova jer je zasnovan na čuvenom hrono mehanizmu Valjoux 7750.

izvor: Porsche Design

Ukrašen je lepo a najznačajniji detalj je rotor mehanizma. Urađen je kao felna novog 911. Impresivan detalj. Centar rotora je promenjiv po odabiru kupca sata: može posedovati crnu oznaku S/T ili znak brenda Porsche. Nisam napomenuo još da je mehanizam hronografa zapravo flyback, što ide u prilog trkačkoj istoriji koju imaju kako 911 tako i Porsche Design hronografi.

izvor: Porsche Design

Brojčanik je mat sive boje sa mnogo detalja. Zeleno-crvena tahimetrijska skala nalazi se na unutrašnjem bezelu sata. Zelenom bojom obojeni su svi ostali brojevi na brojčaniku podeljeni u podbrojčanike na pozicijama 6-9-12.

izvor: Porsche Design

Uz hrono funkciju kalibar Porsche Design Werk 01.240 obezbeđuje funkcije dana i datuma, koji su na poziciji tri. Iznad se nalazi ispis modela automobila a između lum indeksa 1 i 2 nalaze se brzine sa menjača.

izvor: Porsche Design

Cena sata je 13.500 dolara. Uključen je u paket dodatne opreme koju kupac može da odabere uz kupovinu Porsche 911 S/T i to ga čini jednim od najskupljih dodatnih stvari koje se mogu dokupiti pri poručivanju automobila.

izvor: Porsche Design
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.