Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Seiko 5 Sport, jedan limitiran ostali ne!

Ništa novo od Seika osim još novih satova

Ne bih da zvučim kritički (ali jesam i zvučim) neverovatno je kako se u nedogled kao po šablonu dešavaju stvari sa Seikom i njihovim novitetima. Svaki novi model je zapravo: re-edicija nekog starog modela koji je već viđen i/ili je urađen u znak proslave neke godišnjice. Odavno su prestali da zaokružuju proslave na svaku deceniju pa tako sa nova 4 modela slave 55 godina od nastanka Seiko 5 Sport serije uz jedan limitirani model i tri koja će biti deo standardne kolekcije.

Osim što sve rade po šablonu (što od njih nisam navikao) deluje kao da su ostali bez ideja jer kako Ognjen reče dok smo u timu diskutovali o novitetima ”ovde nema ničeg novog, moderi pakuju modove sa ovim konfiguracijama godinama unazad”. Kada malo bolje razmislim ima pravo.

izvor: Seiko

Model koji je limitiran iz mog ugla je i najlepši novi Seiko 5 Sport i ostaje žal što će biti proizveden u ograničenom broju. Napraviće ih 15.555 (simbolika od pedesetpetogodišnjice). Ovaj sat dolazi u odličnih 39.5mm prečnika i debljinom od 12.5mm sa kućištem koje ne liči na savremeno. U potpunosti su se okrenuli originalu iz 70-ih godina preuzevši osim tehničkih karakteristika i dizajn brojčanika. Čak su vratilii stari logo! Sjajan detalj, koji mi se uz lolipop sekundaru zaista dopada. Ovo je model koji bih ja kupio!

izvor: Seiko

Njegova referenca je SRPK17 i prodavaće se po ceni od 450 dolara. To je preporučena maloprodajna cena (MSRP) što ne znači da će ista cena biti kada stignu kod nas. Biće dostupan, kao i ostala tri, širom sveta tek krajem ove godine.

izvor: Seiko

Ostala tri noviteta nisu limitirana i biće deo postojeće kolekcije. Među njima nalazimo jedan narandžasti, jedan crni i jedan sivi brojčanik. Ovde već prepoznajemo Seiko 5 Sport savremenu dinamiku sa 42.5mm prečnikom i debljinom od 13.4mm. Pokretaće ih 4R36, vodootpornost je 100m, bezel unidirekcioni aluminijumski sa mineralnim staklom unutar kruga.

Razlikuju se po bojama i detaljima.

Jedan od njih ima trkački crno-beli bezel, drugi poseduje crveno-beli sa drugačijim rasporedom elemenata a treći ima najsličniji dosadašnjim bezelima. Odlučili su se za raznolikost i to su postigli. Ako smem da biram između ova tri model referentne oznake SRPK09 sa sivim brojčanikom mi se najviše dopada. Ima nečeg lepog u tom rally bezelu koji je vintage inspirisan a ni boja brojčanika nije loša. Može da zaliči na ledeno plavu boju.

izvor: Seiko

Narandžasti SRPK11 mi nije prirastao srcu na prvi pogled a i smatram da ova boja cifera najbolje i jedino stoji SKX011. Ref. SRPK13 stoji za crni model sa interesantnim bojama unutrašnjeg bezela gde se smenjuju plava i zelena koje uz kombinaciju crveno-bele na glavnom bezelu zaista odvlače pažnju.

Cena za koju će se prodavati SRPK09, SRPK11, SRPK13 iznosi 350 dolara i stižu krajem godine!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.