Menu
satnaruci.jpg
Autor: Milos Djokic

Cartier Privé Tortue- povratak legende

Watches & Wonders 2024 – sajam satova u Ženevi i svi noviteti!

Cartier je učvrstio svoju poziciju mežu istinskim kolekcionarima poslednjih godina zahvaljujući kolekciji Cartier Prive ali i reizdanjima modela kao što su Pebble, Crash i Tank Cintree. Svaki iskonski zaljubljenik u Cartier ( gde ubrajam i sebe ) poznaje skraćenicu CPCP odnosno Collection Prive Cartier Paris a kako je sada ova tema na stolu, osvrnućemo se na najpopularniji model iz ovog asortimana Cartier Tortue Monopoussoir Chronograph.

Kako je ovo članak o novitetu neću dužiti puno, rećiću samo da je prvi Tortue model ( “kornjača na nogama” – oblik kućišta i izgled lugova) predstavljen još 1912.godine a njegovo reizdanje 1998.god kao monopušer varijanta koja je posedovala sve: vizuelnu eleganciju, mehanizam dostojan ovakvog modela, detalje i eksluzivnost kakvu jedan Cartier sat zaslužuje.

Izvor: Cartier

Dugo se čekalo da se Prive Tortue vrati na velika vrata a čini se da bolje mesto od Ženevskog sajma ne postoji za tako nešto. Istina je da će ga mnogi sa dimenzijom 34.8 x 43.7mm i debljinom od 10.2mm smatrati previše malim satom ali isto tako ne može se osporiti da upravo u ovoj dimenziji sat vraća tu dozu “vintage” stila i elegancije CPCP kolekcije koja je preko potrebna današnjim modelima. Osim toga Cartier Prive Tortue modeli izrađeni su u platini i žutom zlatu pa elegancije svakako neće manjkati. Oba modela su limitirana na po 200 primeraka.

Izvor: Cartier

Brojčanici novih Tortue modela su pregledni i jednostavni pa tako platinasti model dolazi sa srebrnom nijansom brojčanika i aplikovanim rimskim indeksima dok model u žutom zlatu ima krem nijansu brojčanika uz crne indekse. Oba modela imaju dva podbrojčanika od kojih je onaj na poziciji 9, mala sekundara dok je onaj na poziciji 3 hrono podbrojčanik monopušera sa skalom do 30 minuta. Na kućištu sa leve strane na poziciji 3 nalazi se prepoznatljiva Cartier-ova kabošon krunica u crvenoj ili plavoj boji u zavisnosti od modela i boje kožnog kaiša.

izvor: Cartier

Unutar hronograf modela kuca kalibar 1928 MC na ručno navijanje, koji radi na 28.800 vibracija po satu i obezbeđuje 44h rezerve rada. Cena Prive Tortue modela u platini je 53.000 EUR-a dok je model u žutom zlatu nešto jeftiniji i njegova cena je 46.000 EUR-a.

Izvor: Cartier

Mislio je Cartier i na ljubitelje “jednostavnosti” te su Prive Tortue modeli dostupni i kao “time-only” varijante bez funkcije hronografa. Ponovo su u pitanju platina i žuto zlato ali u nešto manjoj dimenziji kućišta: 32.9 x 41.4mm. Takođe dostupna je i varijanta sa dijamantima duž bezela i lugova.

Izvor: Cartier

Mehanizam jednostavnijih noviteta je 430 MC kalibar na ručno navijanje koji operiše na manjoj frekvenciji (3Hz) i obezbeđuje 42h rezerve rada. Cena modela u žutom zlatu je 31.000 USD, u platini 35.600 USD dok za model u platini sa dijamantima treba izdvojiti čak 59.000 USD. Za više informacija o novitetima posetite Cartierov sajt.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.