Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Od Seika za ’’Staru Damu’’

Nakon udaljenih regija predstavljamo ekskluzive i za naš mali dio svijeta!

Nakon objavljivanja prethodnih tekstova, primio sam niz poruka od čitalaca koji su izrazili želju za dubljim uvidom u ekskluzivne Seiko modele koji su dostupni u Evropi. Nažalost, tokom istraživanja sam otkrio da je Seiko za Evropu u poslednjih godinu dana predstavio samo četiri ekskluzivna modela. Ovaj broj možda iznenađuje, ali važno je napomenuti da prodaja Seiko modela u Evropi čini manje od 10 posto ukupnog obima prodaje ove kompanije. Ova činjenica, iako pomalo iznenađujuća, može objasniti relativno mali broj ekskluzivnih modela za evropsko tržište.

Nakon što smo u prethodnim tekstovima istražili ekskluzivne Seiko modele za Japan, Ameriku, Australiju i Tajland, sada ćemo se posvetiti ekskluzivnim modelima koji su namijenjeni Staroj Dami (prim. autora: ’’Stara Dama’’ je stilski nadimak za Evropski kontinent).

izvor: Seiko official

SPB355 Alpinist “Rock Face”

Prije tačno godinu dana Seiko je ekskluzivno za Evropu predstavio model Alpinist “Rock Face” SPB355J1. Model “Rock Face” predstavlja možda najatraktivniju modernu verziju Alpinista. Ovaj sat dolazi sa prepoznatljivim Alpinist dizajnom, uključujući drugu krunicu za rotaciju unutrašnjeg kompasa i dimenzijama kućišta kompaktnih dimenzija, sa promjerom od 39,5mm i debljinom od 13,2mm. Dizajn “Rock Face” Alpinista inspirisan je stijenama evropskih planina sa reljefnim srebrno-sivim brojčanikom i plavim indeksima i kazaljkama.

Ovdje moram ponoviti po ko zna koji put ’’Seiko pravi najljepše cifere u svijetu satova, tačka.’’
Kroz providni poklopac kućišta možete vidjeti automatski mehanizam 6R35. Ovaj robusni mehanizam ima rezervu snage od 70 sati i radi sa frekvencijom od 21.600 vibracija na sat. Evropski Alpinist dolazi sa tekstilnim kaišem u pjeskovito-sivoj boji kao i sa dodatnim plavim kaišem od kože. Limitiran na 3.000 komada, ovaj model je dostupan od novembra 2022. godine po maloprodajnoj cijeni od 930 EUR.

izvor: Seiko official

SPB431 Sumo ’’Silfra’’

Prvi od dva modela koji su predstavljeni prije 20ak dana je Seiko SPB431. Oba predstavljena modela su ekskluzivni za Evropu i inspirisani su pejzažom Silfra pećine na Islandu. Prvi model Seiko Prospex Sumo SPB431 inspiraciju pronalazi u podvodnim dijelovima ovog prijedjela. Ova pećina poznata je po izuzetno čistoj vodi koja prolazi kroz vulkansku stijenu gde se spajaju Sjevernoamerička i Evroazijska tektonska ploča. Model SPB431 ima plavo-zeleni brojčanik i bezel insert, te limeta zelenu sekundarnu kazaljku.

Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika Sumo dizajna i dimenzija je 45 x 12,9 x 52,6mm, a pokreće ga automatski mehanizam 6R35. Osim narukvice od nerđajućeg čelika, ovaj model dolazi i sa plavim silikonskim kaišem. Seiko Sumo SPB431 Silfra je limitiran na 2.000 komada sa prodajnom cijenom od 1.200 EUR.

izvor: Seiko official

SRPK77 Land Tortoise ’’Silfra’’

Drugi model inspirisan Silfra pećinom na Islandu i ekskluzivan za Evropu je Seiko Prospex ’’Tortoise’’ Land SRPK77. Ovaj model odražava teksturu pećinskog terena sa zemljanim nijansama i narandžastom sekundarnom kazaljkom. Bezel ovog modela je dvobojan u zemljanim bojama sa oznakama za kompas što ga čini savršenim za avanturiste koji cijene jedinstveni dizajn.

Kućište od nerđajućeg čelika dimenzija 42,4 x 11,7 x 45,2mm je u kornjača dizajnu i to najnovijoj interpretaciji koja nosi nadimak Land Tortoise (prim. autora: kopnena kornjača). Ovaj model pokreće automatski mehanizam 4R35. Pored narukvice od nerđajućeg čelika, ovaj model dolazi i sa dodatnim vojnim tekstilnim kaišem sivo zelene boje. Seiko Prospex ‘Tortoise’ Land SRPK77 je limitiran na 1.400 komada i prodavat će se po cijeni od 800 EUR.

izvor: Seiko official

SRPJ73 ’’50 Jahre Seiko Deutschland’’

Mada ovaj model nije ekskluzivan za Evropu već je dizajniran posebno za njemačko govorno područje povodom 50. godišnjice Seiko Deutschland, vrijedno je spomenuti ga s obzirom na njegovu jedinstvenost, ali i činjenicu da Njemačka pripada Evropi. Inspirisan popularnim Seiko Land Tortoise modelom sa kompasnim bezelom predstavlja savršen spoj klasičnog oblika sa zanimljivom paletom boja. Ovaj model odlikuje kombinacija crne i zlatne boje kućišta i cifera, kao i crvena sekundara. Ove tri boje su nacionalne boje Njemačke i nalaze se na zastavi ove zemlje.

izvor: Seiko official

Kućište od nerđajućeg čelika prekriveno je slojem titanijumskog karbida (titanium carbide) koji ga čini otpornim i izdržljivim i daje mat crnu završnicu kućištu i narukvici. Sjajan tamno zlatni brojčanik i oznake na bezelu savršeno kontrastuju sa matiranim crnim kućištem. Kako ovaj model pripada Prospex Land seriji i namijenjen je avanturistima, dodatno je ojačan safirnim kristalom. Ovaj model pokreće Seiko 4R35 automatski mehanizam sa rezervom snage od 41 sat. Uz ovaj atraktivni model na poklon se dobija Seiko brendirani kombinovani alat koji možete vidjeti na fotografiji.

Seiko Prospex ’’50 Jahre Seiko Deutschland’’ SRPJ73K1 dolazi u izdanju ograničenom na 500 komada i prodaje se po cijeni 660 EUR.

Zaključak

Iako Seiko nudi širok spektar satova za sve svjetske regione, broj ekskluzivnih modela za Evropu je relativno mali. Sa samo četiri posebna modela u poslednjih godinu dana, Evropa možda nema tako širok izbor kao neka druga tržišta, ali ono što nedostaje u broju, nadoknađuje se u ekskluzivnom dizajnu i specifičnim pričama koje svaki od ovih satova nosi sa sobom.

Bez obzira na to da li ste zaljubljenik u planine, ronjenje ili jednostavno cijenite kvalitetan i jedinstven sat, ovi ekskluzivni Seiko modeli za Evropu sigurno će vas zadovoljiti i osvojiti svojim posebnim karakteristikama. S obzirom na njihovu limitiranu dostupnost, ovi modeli postaju pravi dragulji za kolekcionare i entuzijaste. Seiko i dalje ostaje vodeći brend u svetu horologije i njegova posvećenost inovacijama i kvalitetu je vidljiva u svakom od ovih ekskluzivnih modela.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.