Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nova Nivada vraća nas u neka lepša vremena!

Nivada Grenchen odlučila je da oživi vintage, a oni zaista imaju šta da pokažu!

Kompanija koja je na ovim prostorima bila najpopularnija i za koju zna svaki stanovnik zemalja bivše Jugoslavije danas se vraća korenima. Ti koreni su na ovim prostorima zaista jaki, toliko jaki da ne znam osobu stariju od 30 godina koja nije čula za brend Nivada. Svako od nas ima nekoga ko je posedovao ovaj brend. Ja sam od dede nasledio mehaničku Nivadu koju još uvek čuvam!

izvor: Nivada Grenchen

U prošloj godini predstavili su neke zaista kul satove što hronografe što modele sa integrisanom narukvicom. Taj F77 je zaista sjajan sat! Ovog puta odlučili su da isprate savremen trend izrade re-edicija a ako neki sat iz prošlosti može da nam probudi uspomene iz detinjstva to su onda Nivada vintage modeli. Takav je bio (i ostao) model pod nazivom Nivada Antarctic.

prva Nivada Antarctic; izvor: Nivada Grenchen

Prvi put predstavljen 1950. godine, Antarctic je bio namenjen američkim ekspedicijama na istoimeni kontinent radi obavljanje ekspedicije pod imenom ”Deep Freeze” 1955-1956. godine. Sat je bio korišćen u ovim izazovnim uslovima i izdržao je sve. Postao je legenda među satovima prativši u stopu Rolex Explorer koji je predstavljen 1953. godine. Nivada je napravila sat za avanturiste pre Rolexa!

izvor: Nivada Grenchen

Nova Nivada Grenchen Antarctic dolazi u čeličnom kućištu prečnika 35mm, debljine 10mm sa uračunatim safirnim staklom (ah koliko je pleksiglas na prvim modelima bio kul) dok je bez stakla debljina samo 7mm. Razdaljina od luga do luga je 42mm. Vodootpornost sata je 50m. Odabrana je veća krunica koja verno oponaša onu koja je korišćena 50-ih godina na prvobitnom modelu. Kućište ima visoki sjaj koji se najviše ogleda u uglađenom bezelu bez detalja.

izvor: Nivada Grenchen

Nivada je predstavila čak 8 novih modela sa tri boje cifera: crni, beli i bež. Iako je izbor brojčanika sveden na manji broj od svega tri, izbor kaiševa i narukvica je, čini mi se neograničen! Izbor je na vama a link je ovde. Zaista ne znam da li sam skoro ispratio novitet za koji može da se odabere 12 različitih tipova narukvice!

izvor: Nivada Grenchen
izvor: Nivada Grenchen
izvor: Nivada Grenchen

Mehanizam je takođe urađen po ugledu na prve modele. Ovaj novitet pokreće mehanizam na ručno navijanje kompanije Landeron oznake 21 a koji je Nivada prosto nazvača Calibar 11. Obezbeđuje rezervu od 36h, što je za moj ukus zaista malo, radeći na 4 Hz. Iako je rezerva niska veliki plus dajem odluci da se u ovu re-ediciju stavi mehanizam na ručno navijanje!

izvor: Nivada Grenchen

Brojčanik je ostao gotovo identičan kao na prvom modleu. Razlika je u ispisu naziva brenda na poziciji 12 ali sve ostalo je kao nekada. Čak su uspeli da ispoštuju i stari font koji je zaista prepoznatljiv. Za luminaicju korišćena je SuperLuminova.

izvor: Nivada Grenchen

Cena Nivada Grenchen Antarctic modela je 850$ i mode se poručiti putem njihovog sajta sve do 23. decembra ove godine.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.