Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Održana prva izložba muzeja starih satova pod nazivom ”Burek i Patek”

Kraj godine obeležili smo na nama svojstven način!

Belgrade Vintage Watches je proslavio dve godine postojanja. Prva vintage radnja, a ujedno i muzej starih satova Kraljevine Jugoslavije osnovana je krajem 2020. godine, a pre par dana smo sve obeležili u našim prostorijama. Sama radnja je zasnovana na izložbenim modelima nekih od najvažnijih satova u istoriji horologije i podjednako važnim satovima koji su nošeni na dvoru Karađorđevića početkom prošlog veka.

Uz satove zvezde večeri: vino i burek
Vintage kola i satovi su uvek pravi par

Proslavu smo započeli u petak oko podneva ugostivši prve prijatelje. Postavka koju su oni mogli da vide bila je oblikovana oko muzejskih komada dva vintage Rolexa koja su nošena na dvoru Karađorđevića. Prvi je Rolex Bubbleback u roze zlatu sa potpisom ritejlera (zvanični uvoznik brenda u to vreme) Milana T Stefanovića na ciferu. Ovo je sat koji je lično nosio poslednji srpski kraljPetar II Karađorđević. Sat je jedini poznati Bubbleback na svetu sa potpisom grba na tri mesta: cifer, poklopac kućišta i rotor mehanizma. Jedan jedini!

Rolex Bubbleback koji je nosio Kralj Petar II Karađorđević; autor fotografije: Srđan Stević

Drugi je možda još značajniji jer se radi o referenci 3852, zlatni Rolex-ov hronograf iz 1938. godine (kao i Bubbleback iz pasusa iznad) sa potpisom Milana T Stefanovića i grbom Kraljevine Jugoslavije, takođe piece unique. Sa ponosom smo u istom stolu posetiocima predstavili i zlatni ručni Longines koji je nosio Kralj Aleksandar I Karađorđević, inače veliki ljubitelj satova. Do njega je stajao i džepni Vacheron koji je on nosio.

Rolex 3852 piece unique iz 1938. godine; autor fotografije: Srđan Stević

U prijatnoj atmosferi smo ćaskali kako o izloženim satovima tako i o tržištu i svemu što se dešava u svetu koji volimo. Prisutne je možda najviše zaintrigirao sat koji je sam stajao u vitrini, odmah do slike Dobrice Ćosića. Naime, referencu 2516 u žutom zlatu koju je nosio naš poznati pisac pre njega posedovao je Josip Broz Tito. Maršal je taj sat sredinom 70-ih godina poklonio Dobrici na brodu Galeb, a Srđan je taj sat uspeo da pronađe i stavi u vitrine svog muzeja. Nisam napomenuo da je izložba bila zatvorenog tipa, ali zbog velikog interesovanja spremamo lep događaj za sve zainteresovane već naredne godine.

Titov Patek koji je na poklon dobio Dobrica Ćosić; autor fotografije: Srđan Stević

Drugi dan izložbe bila je subota kada nas je posetilo više ljudi. Vikend smo započeli uz domaću rakiju i sjajno crno vino koje je posle satova bilo hit izložbe. Nisam pio bolje vino! Elem, nismo samo pili jer se na našoj maloj trpezi mogao probati svež burek iz pekare ”Trpković”. Odatle je Srđanu i sinula ideja da prvu izložbu naslovi kao: Burek i Patek. A koji su to Pateci bili izloženi?

Subota je bila sjajna!

Pored onog Titovog koji sam već opisao u glavnom stolu stajali su značajni komadi. Retko kada ćete videti Patek iz 40-ih godina 20-og veka koji je napravljen u čeliku. Čelik se nije koristio kao danas, a Patek-ovi komadi u ovom metalu su jedni od najznačajnijih u istoriji satova. Tako je ponosno u uglu stola stajala referenca 565 u čeliku. Ovo je ujedno i prvi vodootporni Patek Philippe koji je ikada napravljen sa čuvenim Francoise Borgel (skraćeno FB) kućištem, koji je patent za vodootporno kućište imao još davne 1892. godine.

Reference 565-prvi vodootporni Patek

Gde je prvi vodootporni Patek tu je i drugi, tačnije titula koju nosi referenca 2526 jeste prvi vodootorni Patek sa automatskim mehanizmom. Napravljen u roze zlatu ovaj sat je ugledao svetlost dana 50-ih godina prošlog veka, deceniju kasnije nakon reference 565. Sat je veoma nežan sa porcelanskim ciferom koji se smatra jednim od najkrhkijih. Ovaj materijal veoma je osetljiv te se pukotine na ciferu mogu stvoriti i od najobičnijeg nošenja sata na ruci. Mesto mu je u muzejskoj vitrini gde i stoji u našim prostorijama.

Patek Philippe refererenca 2526

Uz ovaj komad istorije stajala su i dva perpetual kalendara: ref. 3970R druge generacije, ujedno i najlepši perpetual-hronograf iz sve 4 serije. Ovaj prelepi roze zlato model mnogima predstavlja grail pa i meni. Patek sa komplikacijom večnog kalendara je san svakog kolekcionara. Istu funkciju poseduje ref. 5050G, model u belom zlatu iz 90-ih godina, koji je stajao prvi vrhu stola. Ovo je jedini poznati 5050 na svetu sa ciferom boje lososa. Brojčanik sata je prelepo patinirao kao nijedan pre i posle njega i to ga čini unikatom.

Patek Philippe referenca 3970R
Patek Philippe referenca 5050G

Za dobru muziku je bila zadužena Marija. Ne samo za muziku, iskreno, da nije ona bila tu teško da bismo Srđan i ja sve sami uspeli. Blistala je ova dva dana i našim gostima predstavljala modele o kojima sam pisao. Samo jedan model nisam predstavio i njega sam namerno ostavio za kraj. Možda i najvažniji model kako za muzej u Beogradu tako i za Patek Philippe kao brend.

Tim koji činimo nas troje: Marija Nikolić, Srđan Stević i moja malenkost, redom s leva na desno

Komplikacija svetskog vremena je jedna od omiljenih ljubiteljima satova. Patek je u tome bio i ostao broj jedan, te se njihova prva referenca smatra jednom od najvažnijih, kultnih. Jedan takav World Time poseduje i muzej satova u svojoj bogatoj kolekciji i to ni manje ni više referencu 1415HU. Često ćete za neki sat čuti da je redak. Ovaj model nije redak već je jedan jedini svoje vrste. Isporučen je na Kubu 45-e godine. Na ciferu se nalazi potpis La Palaise Royal HABANA i to ga čini unikatnim.

Patek Philippe ref. 1415HU piece unique

Sat je toliko značajan da Pateku u svom muzeju od prvih referenci i piece unique modela poseduje sve osim modela koji su naši prijatelji mogli da vide u subotu. Sada vam je jasno zašto smo izložbu nazvali po ovom švajcarskom brendu i njemu pridružili burek kao pravu poslasticu večeri.

Bilo nam je veoma lepo i radujemo se novoj izložbi. Ne možemo ništa da obećamo, ali u sledećoj godini ćemo napraviti nešto slično i potruditi se da ugostimo što više ljubitelja satova. Ovog puta neće biti klipa na Youtube, ali sam sve želeo da zabeležim ovim kratkim tekstom. Do sledećeg druženja budite mi pozdravljeni.

Adios!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.