Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Ovo nije smelo da mi promakne: Novi Panerai!

Neočekivano dobar Panerai.

Panerai je brend koji polako gubi publiku. Panerai je brend sa fabrikovanom istorijom kojeg su se mnogi odrekli (ne, ne mislim na Silvestera Stalonea). Mnogo loših poteza u proteklim decenijama vodili su ka gubljenju ugleda i kredibiliteta koji je građen preko jednog veka, ali ovo je i dalje ozbiljna kompanija. O svemu što sam spomenuo pisaće Jovan u budućnosti, pošto je on osoba koja zna mnogo o Paneraiu i njegovoj istoriji.

Ja ću vam danas pisati o novitetu koji mi je promakao na Watches&Wondersu 2023, a koji mi se zaista dopada. Panerai je najpoznatiji po modelu Radiomir. Slobodno mogu da upotrebim reč kultni model, ne samo za brend Panerai već za čitavu horologiju. Na sajmu u Ženevi predstavili su novi Radiomir sa California brojčanikom.

Rolex je brend koji je prvi patentirao California tip brojčanika 1941. godine, ali je 30ih godina sarađivao sa Panerai-em u nizu projekata u kojem je italijanski brend koristio pomenuti cifer, te ga mogu koristiti i danas. Njega odlikuju specifični indeksi na ciferu: u gornjem delu su rimski brojevi, dok su u donjem delu arapski indeksi. Na pozicijama 3, 6, 9 i 12 nalaze se obični indeksi (trougao na 12). Indeksi su luminescentni.

Novi Radiomir PAM01349 je ujedno i prvi Radiomir sa California ciferom i to u kućištu od 45mm, jer je prethodno kućište bilo prečnika čak 47mm. Panerai se vezuje za velike satove i to je jedan od razloga zašto su toliko popularni na našim prostorima. Od početka 2000-ih pa do pre 3-4 godine na prostoru Balkana je vladalo ono ”sat mora biti što veći i upadljiviji”. Oni koji su dolazili do malo više novca na raspolaganju su imali ili Breitling ili Panerai. Zato je ovaj brend i dalje kod nas popularan.

Ovaj novitet napravljen je u nekom novom materijalu koji se naziva eČelik (eSteel). Čitajući razne portale i recenziju koju je izdao Panerai zaključio sam sledeće: radi se o materijalu koji je u osnovi čelik na koji se nanosi prvo PVD crni sloj. Nakon toga u kratkom procesu taj isti sloj se četka da bi se skinuo ali ne u celosti. Kao što možete da vidite na fotografijama koje su preuzete od Panerai-a novo kućište izgleda kao da je staro bar 50 godina.

Panerai je želeo da napravi novitet koji je u potpunosti vintage inspirisan. Svaki detalj na ovom satu govori u prilog tome, a naročito kombinacija ”prljavog” kućišta, California cifera i odličnog braon kožnog kaiša. Brojčanik na ovom novitetu je sjajan! Dopada mi se nijansa zelene boje koja je upotrebljena i efekat potamnjena na obodu. Izdvojio bih mehanizam na ručno navijanje pod oznakom P.5000 koji ima rezervu od neverovatnih 8 dana!

Zamerka sa moje strane je veličina. Zaista, 45mm je ogromno pa čak i za sat koji nema lugove. Da, ovaj model gotovo da nema lugove. Sat se zbog toga nosi dobro na ruci, ali sama dimenzija je zaista ogromna. Ipak ako pričamo o kompletnom izgledu meni se ovaj sat dopada. Braon i zelena su uvek odlična kombinacija! Volim vintage izgled i ovo mi stvarno deluje kao onaj pravi Panerai. Krunica je odlična, velika, kao na pilotskim satovima i zaista odgovara formi kućišta. Zaista jedan lep paket!

Cena ovog modela je 12.300$ i neće biti limitiran već odmah ulazi u serijsku proizvodnju. Smatram da je ovo lepa prilika da se ljubitelji Panerai-a ponovo sa novim ljubimcem kompanije koju vole.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.