Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Prestonica retkih automobila i satova u St Moritzu

Put od 1.500km se isplatio!

Ovaj tekst je malo drugačiji od onih na koje ste navikli. Više bih ga nazvao galerijom predivnih fotografija sa našeg putovanja u Švajcarsku, zemlju satova. Ali nisam tamo išao zbog satova već zbog automobila. Na zaleđenom jezeru u švajcarskom skijalištu St. Moritz tradicionalno se održava skup retkih automobila koji voze revijalne krugove baš na pomenutom jezeru.

Naravno, kakvo bi to putovanje bilo a da ja ne ponesem bar 3-4 sata. Ovog puta odlučio sam se da ponesem moj Rolex Oyster Perpetual 36mm; jednu Amidu Digitrend u čeliku (veoma redak i specifičan sat napravljen za vozače automobila); Mido Multifort Milan T Stefanović-redak vintage kolekcionarski primerak rađen za vojnike Kraljevine Jugoslavije iz 1941 godine i Baltic MR01 za koji mi je stigla metalna narukvica na ovom putovanju!

Prvi put sam otputovao na ovaj događaj, videvši koliko se lepo Savin proveo prošle godine sa društvom. Ove godine otputovalo je više nas i uživai smo. U nastavku ovog teksta uživajte u fotografijama koje sam napravio na zaleđenom jezeru.

Moj Baltic MR01 sa Beads of Rice narukvicom koja mi je stigla za vreme putovanja

Ovo je sada potpuno novi sat. Izgleda luksuznije nego što ova slika može da dočara. Njega sam najviše nosio na ovom putovanju i tog dana na zaleđenom jezeru. Moj OP završio je kod mog rođenog brata kojem je odlično stajao i uspeli smo da uhvatimo odličan kadar uz jedan stari Ferrari koji je ofarban istom nijansom plave boje. Slika ispod.

”Tiffany” Ferrari I Rolex OP 36

Ipak jedna ”plava stvar” je ukrala šou i okupila najveći broj publike, a to je Pagani Huayra Coda Lunga. Proizveden prošle godine u svega 5 primeraka, svaka vredi oko 8.000.000 evra, a model izložen u St Moritzu je ujedno prva Huayra Coda Lunga koja je napravljena. Sjajna nebo plava boja na ovog dugorepom automobilu stoji izvanredno, a kada na to dodate braon enterijer u stilu Paganija, ostanete bez daha. Ne znam da li slike mogu da vam dočaraju savršenstvo ovog automobila koji je spoj starog i novog. Ovaj Pagani u isto vreme izgleda staro 50 godina i kao da je stigao iz budućnosti, iz neke 2150 godine. Ne znam da li sam video automobil sličan ovome…

Pagani Huayra Coda Lunga 1/5
Pagani Huayra Coda Lunga 1/5
Pagani Huayra Coda Lunga 1/5

Uz ovakav Pagani najbolje bi išao neki futuristički Richard Mille koji je bio jedan od sponzora događaja. Imali su svoj štand ali nije bilo izloženih satova nažalost. Prethodne godine sat-sponzor bio je IWC koji mi se više uklapa uz događaj kakav je ”The Ice”, a u nastavku videćete i zašto to mislim.

Amida Digitrend iz 70-ih
Amida Digitrend na Dušanovoj ruci

Amida je priča za sebe. Brend koji je napravio ovaj futuristički dizajn 70-ih godina bio je daleko ispred svog vremena. Na putovanje sam poneo baš ovaj sat jer je napravljen za vozače automobila, koji da bi očitali vreme na regularnim satovima dok voze, isti moraju da rotiraju ili da skidaju ruku sa volana. Amida je to uradila drugačije napravivši prozor za prikaz ”skakajućeg vremena” dok je sa gornje strane metal. Da stvar bude još zanimljivija radi se o mehaničkom satu koji se ručno navija, a ne o digitalnom kvarcnom modelu. Ispred svog vremena!

Najbolja slika ovog sata uz neki autmobil nastala je dan pred događaj ispred najluksuznijeg hotela u St Moritzu-Badrut Palace Hotel. Amida je uslikana iza RUF Bergmeistera, koji možda nikada ranije niste videli.

Amida Digitrend i RUF Bergmeister
RUF Bergmeister je možda i najlepši automobil koji smo vidlei

Treći sat koji sam poneo na putovanje jeste jedan veoma star Mido. Radi se o vintage Multifort modelu. Ovo putovanje obiluje vintage automobilima, ljudima koji znaju šta voze, koji znaju da se obuku i koji se ponašaju kao gospoda te je jedan vintage model bio neizbežan za poneti na ovaj događaj. Ja sam se odlučio za stari srpski Mido koji je potpisan od strane sprskog distributera Milana T Stefanovića koji je radio na dvoru Karađorđevića. O ovom satu ću vam više pričati u budućnosti a sada samo uživajte u njegovoj fotografiji ispred Maserattija. Sat je u posedu Muzeja Starih Satova Kraljevine Jugoslavije.

Mido Multifort Milan T Stefanović iz 1941. godine

Vratimo se automobilima. Red je da vam predstavim moja dva omiljena automobila. Moja dva sna. Od ovoga ne može lepše ni bolje ni privlačnije ni kultnije… Mnogo ih volim i ovo je bio moj prvi susret sa njima. Susret koji mi je potvrdio da su savršeni. Ne mogu da kažem da automobile volim koliko i satove ali ova dva se graniče sa ručnim meračima vremena po ljubavi koju osećam prema njima. To su Lamborghini Countach i Miura. Malu prednost dajem Countachu ali toliko malu da je neprimetna… Uživajte.

Lamborghini Miura s preda
Lamborghini Miura podjednako leap pozadi kao i napred
Moja reakcija na Lamborghini Countach
Lamorghini Countach otpozadi je najlepši auto svih vremena

Nažalost vlasnici automobila i mnogi gosti na događaju nisu bili raspoloženi za slikanje njihovih satova, te sam uspeo da uhvatim tri fotografije. Prva i najdraža fotografija je sa Lukom, momkom iz Majdanpeka koji živi u Italiji i koji je sa dva drugara došao u St. Moritz. Razgovarao je sa Savinom kada sam ih ugledao i kada su me pozvali da im se pridružim. Na moje iznenađenje Luka je ljubitelj i satova a na svojoj ruci nosio je Citizen Tsuyosu koju je kupio, kako kaže, zahvaljujući profilu Sat na Ruci.

Luka i ja na zaleđenom jezeru pokazujemo svoje satove-ja sa Balticom on sa Citizenom! Prelepa priča i za mene jedan lep dokaz kvalitetnog rada jer sam 1.500km od kuće sreo momka kojeg je moj rad inspirasao da kupi sat

Drugi sat koji sam fotografisao jeste od poznatog glumca Paul Wasleya (poznat po ulozi u ”Vampirskim dnevnicima”) koji se vozio u starom Ferariju. Naime kako smo Dušan, Lazar i ja ušli na kvarno na ograđeni deo izložbe na kojem je pristup bio dozvoljen samo VIP gostima i vlasnicima skupocenih automobila imao sam priliku da ih sve vidim izbliza. Paulu sam prišao jer sam primetio Omegu na ruci, pitao za fotografiju sata i on je pristao. Radi se o Speedmaster 57 modelu, re-ediciji iz 2017. godine u znak proslave 60 godina postojanja ove serije. Da je ljubitelj satova govori mi činjenica da je originalnu narukvicu zamenio za ovaj kaiš!

Paul Wesley na mestu suvozača
Njegov Speedmaster 57 na kaišu

I za kraj tu je jedan nepoznati gospodin koji mi je ispozirao sa Rolex Explorer II ref. 16570 Polar. Nažalost fokus na telefonu me je izdao ali imam ovu lepu fotografiju gospodina iz Švajcarske koji je zajedno sa nama gledao kako se u krug voze stare trkalice. Hvala mu na tome što je pristao da se fotografiše.

Gospodin iz Švajcarske i njegov Rolex Explorer II ref. 16570

A sad još automobila. Na mene je svaki ostavio poseban utisak ali kao najlepši bih izdvojio Lamborghini Miuru u zelenoj boji. Evidentno je da je ovaj auto pretrpeo razna sređivanja i doterivanja ali finalni paket je izvanredan. Neverovatno lepa boja uz bodykit koji do sada nisam video ni na jednoj Miuri.

Fantastična Miura

Ne znam da li ste nekada imali priliku da vidite Pagani Zondu F uživo? Ja sam, naravno prvi put, taj auto video na ”The Ice” i mogu vam reći da je to najbolji auto svih vremena. Ne postoji bolji od Zonde. Čak i Luis Hamilton koji može da vozi bilo koji automobil na svetu za sebe je izabrao Pagani Zondu. Ostaviću fotografiju ovde a vi sami zaključite koliko je ovo zapravo dobar auto.

Pagani Zonda F

Istog dana od 15-16:30h nedaleko od jezera održao se mini-događaj u hotelu Suvretta House (možda najlepši hotel u St Moritzu sa sigurno najlepšim pogledom na svetu) na kojem je bio izložen, ni manje ni više, automobil koji je vozio James Bond. I to onaj pravi prvi Bond-Sean Connery! Radi se o Aston Martin DB5 sa svim funkcijama koje je imao u filmu. Auto je simulirao pucnjavu, ispuštao dim, menjao tablice a ja sam sa oduševljenjem sve to posmatrao. Nije nepoznata činjenica da sam veliki obožavatelj franšize o Bondu te je za mene ovo bio vrhunac putovanja.

Izloženi Aston Martin DB5 koji je vozio Sean Connery na zaleđenom teniskom terenu

Ambijent je bio maestralan. Na zaleđenom teniskom terenu bio je smešten ledeni bar. Konobar na klizaljkama nas je uslužio dok smo mi ležali na ležaljkama i sunčali se na vrhu St Moritza. Pio sam Negroni i uživao u pogledu na DB5 i zaleđeno jezero u podnožju planine dok su iznad nas jedan za drugim preletali privatni avioni kojima su milijarderi sletali u ovaj švajcarski grad. Naravno da sam se slikao i tom prilikom sam nosio moj OP36.

Rolex OP36 i Aston Martin DB5 inspired Suvretta House hotela

U nastavku još lepih fotografija. Sve u svemu bilo je fenomenalno a ceo doživljaj ću vam preneti u vlogu jer sam snimao ovaj put. Nadam se da ste uživali u ovom foto kolažu satova i automobila i da ćemo se sresti sledeće godine na ovom događaju u Švajcarskoj.

Lincoln i Mercedes C111 koncept iz 70-ih
Retki kabrioleti
Mercedes-Benz 300SL Roadster iz 1958 godine
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.