Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Top 5 najskupljih ručnih satova svih vremena (najtačniji spisak trenutno)

Kada broj miliona postane nebitan…

Kompanija Jacob&Co je ovim novitetom sebe postavila na visoko četvrto mesto najskuplje proizvedenih satova svih vremena. Prva tri mesta drže takođe kompanije čiji su satovi napravljeni od dijamanata. To je jedini način da sat kada izađe iz proizvodnje košta 10-ak miliona evra ili više.

Važno: na ovom spisku se ne nalaze satovi koji su prodati na aukcijama.

Uživajte u ovom nesvakidašnjem spisku, jer verujem da niste ni slutili da ove kompanije drže pomenute rekorde.

Mesto broj 5

Jacob&Co je ušao na spisak nedavno, jer i sama kompanija postoji mnogo kraće od ostalih brendova sa spiska. Na ovom spisku pronaći ćete dva njihova sata. Na petom mestu nalazi se sat koji je u posedu bivšeg boksera Floyda Mayweather-a: Jacob&Co Billionaire vredan 18.000.000 dolara! Na satu se nalazi preko 400 baguette-sečenih dijamanata najveće finoće i ukupne karataže od 260 karata.

Mesto broj 4

Upravo lansiran novitet brenda sa mesta broj pet ušao je na spisak na visoko četvrto mesto. Radi se o Jacob&Co Billionaire Timeless Treasure napravljen od 460 dijamanata sa karatažom od 216.89. Jeste, u pitanju je manje karata nego na modelu iznad ali se radi o znatno ređim dijamantima. Toliko su retki da se jedan žuti dijamant pronađe na svakih 10.000 belih (dijamanti za sat odozgo).

Ovaj model ima cenu od 20.000.000 dolara. Koliko je to zapravo skupo možda ću najbolje dočarati ovom rečenicom: jedan link na narukvici ovog sata košta 150.000 dolara. Za jedan link možete kupiti 100 Rolex Submariner Date modela po tržinoj ceni! Za sada ovaj sat nema vlasnika.

Mesto broj 3

Brend koji se povezuju sa satovima u cenovnom rangu od oko 5-10.000 dolara proizveo je treći najskuplji sat na svetu. U pitanju je brend Chopard i njihov model pod nazivom 201 Carat. Kao što mu sam naziv kaže ovaj sat ima dijamante težine 201 karat. Na ovom satu nalaze se ukupno 874 dijamanta različite finoće, boje i težine, ali se posebno ističu tri modela u blizini brojčanika: roze dijamant u obliku srca težak 15 karata, plavi dijamant od 13 karata i beli D-boje dijamant od 11 karata.

Vrednost ovog sata kada je prodat nepoznatom kupcu 2001. godine bila je 25.000.000 dolara. Ako bi se uračunala inflacija od 2001. godine do danas ovaj sat bi koštao mnogo mnogo više.

Mesto broj 2

Kompanija koja uopše ne proizvodi satove odlučila je da umeša svoje prste i pokaže koliko ja moćna tako što će napraviti dva najskuplja sata na svetu. Na mestu broj dva nalazi se Graff Fascination sa cenom od 40.000.000 dolara. Kompanija Graff proizvodi najlepši i najskuplji dijamantski nakit na svetu. Drže mnoge rekorde u svetu nakita te su odlučili da se umešaju i u svet satova.

Ovaj model ima ukupno 114 karata u dijamantima bez boje, sa brojčanikom oblikovanim kao kap kiše. Da stva bude još zanimljivija brojčanik može da se skine i da se iskoristi kao prsten, dok se ostatak može nositi kao skupocena narukvica.

Mesto broj 1

Na mestu broj jedan nalazi se Graff Hallucination sa 110 karata u dijamantima raznih boja. Sat je predstavljen 2014. godine na Baselworldu. Kako kažu na ovom modelu se nalaze najlepši dijamanti na svetu koje je sam odabrao John Graff i sa svojim timom izrađivao više godina. Napravili su najskuplji sat na svetu vredan 55.000.000 dolara!

A sad malo ozbiljnosti

Ovo je najtačniji spisak najskupljih satova na dan 02.04.2023 godine, ali meni se ne sviđa uzimanje zdravog za gotovo. Naime na ovom spisku ste mogli da vidite satove koji se nazivaju satovima samo zato što imaju dve kazaljke za prikaz vremena i u pozadini kvarcni mehanizam koji ih pokreće (satovi na prva tri mesta).

Da se razumemo, nemam ništa protiv kvarcnih satova, štaviše imam modele koje pokreće baterija u svojoj kolekciji, ali u slučaju ovog spiska toliko toga je pogrešno. Izneo sam činjenice i to kako ih ceo svet tumači ali hajde da se pozabavimo onim pravim stvarima.

Da bi se sat smatrao ozbiljnom napravom za merenje vremena, pogotovo napravljen od strane ozbiljnih kompanije, treba da ga pokreće mehanizam kućne izradi koji nije kvarcni. Hajde da postavimo uslov da sat može da uđe na spisak najskupljih na svetu ukoliko ga pokreće mehanizam na ručno ili automatsko navijanje. Prva tri sata sa spiska iznad bi odmah otpala, jer ih sve pokreće kvarcni mehanizam.

To bi značilo da novonapravljeni Jacob&Co Billionaire Timeless Treasure postaje najskuplji sat svih vremena!

Kakav je vas komentar na ovaj spisak i na ovu temu?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.