Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Sat sa krunicom na levoj strani kućišta

Detalj koji volim a koji nije praktičan ni mnogo čest u svetu savremenih satova. Krunica na levoj strani kućišta je kul! (u saradnji sa Maestro Jewelers)

Kroz istoriju krunica je zauzimala razna mesta na kućištima satova. Kod nekih modela se čak nalazila i na poziciji 12 što su ljudi opet lakše prihvatili nego krunicu na poziciji 9. Sa leve strane je svima bilo čudno i nepraktično da koriste krunicu ali ona je tu došla sa razlogom: oni koji nose sat na desnoj ruci i koji se bolje služe levom rukom lakše će operisati sa satom ukoliko je krunica kod broj 9 a ne kod broja 3.

Svi ti satovi su izvorno rođeni kao satovi sa krunicom na poziciji 3 pa se ona na kratko pomerila ulevo. Ipak jedan sat je rođen sa krunicom na ”pogrešnoj strani” i to ga je već u početku svrstalo u legendu. Bila je to zlatna era automatskih hronografa krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka kada je nastao Heuer Monaco – prvi kvadratni hronograf i sat sa vodootpornim kućištem do 100m u svetu satova.

Prva referenda 1133B iz 69/70-ih; izvor: Hodinkee

Nakon odabira Steve McQueena da ga nosi u filmu ”Le Mans” umesto Autavie, Monaco postaje i ostaje kultni hronograf u svetu satova. Za tih 60-ak godina koliko postoji nije se mnogo menjao. Kompanija TAG Heuer je na nekim novim modelima, uprkos aktivnom uticaju publike i tržišta zadržala krunicu na levoj strani kućišta te vam danas predstavljam savremeno izdanje Monaco modela iz 2015. godine.

izvor: Moto Sport Magazine

TAG Heuer Monaco CAW211P.FC6356 ”Steve McQueen”

Time što je krunica već na prvom modelu stavljena na levu stranu, Heuer je hteo da poruči svima: izvolite automatski hronograf kome vaše dodatno navijanje u toku dana nije potrebno. Da su mogli verovatno bi i krunicu sklonili sa kućišta, ali bilo je neophodno podešavati vreme. Savremeni Monaco pod referencom CAW211P.FC6356 iz 2015. godine predstavlja re-izdanje prvog modela iz 1969. godine.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Brojčanik na ovom Monaco modelu je plave boje ali nijansa plave koju nijedan drugi brend ne koristi. Ista boja cifera u Petrolej plavoj korišćena je na prvoj seriji te je brend TAG Heuer odlučio da iskoristi istu paletu kako bi kolekcionarima vratio i pojačao taj osećaj nostalgije. Nakon odabira boje bilo je potrebno napraviti odluku o logou koji će ovaj sat nositi – izostavljanjem savremenog pečata sa skraćenicom TAG dobili smo pravu re-ediciju. Stari logo kompanije Heuer postavljen je na staro mesto a iznad njega i naziv modela. Sve je kao nekada.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Vodeći računa o detaljima na red su došli podbrojčanici koji su četvrtastog oblika, bele su boje sa crnim ispisima. Uočljivi su, lako čitljivi a sve zahvaljujući obliku koji niko pre nije uradio. Oblik je uslovio i veličinu podbrojčanika koji uprkos što su veći nego uobičajeni na ovom ciferu izgledaju skladno i ne zauzimaju previše mesta. Ah ti kvadratni satovi…

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Uspešno je na poziciju 6 smešten otvor za datum sa belom podlogom iznad kojeg se nalaze ispisi AUTOMATIC i CHRONOGRAPH koji nas polako upućuju na okretanje poleđine ovog sata gde ćemo videti mehanizam. Ali pre nego to uradim moram iskomentarisati i indekse za časove, koji su okrenuti naopačke, horizontalno. TAG Heuer Monaco je toliko drugačiji sat da je kod njega sve sa velikim uspehom urađeno drugačije pa čak i okrenuti indeksi.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kada okrenem sat na drugu stranu kroz safirno staklo mogu da uočim rotor automatskog mehanizma. Ovaj kalibar oznake 11 radi na 28.800 vibarcija po času i obezbeđuje 40h rezerve rada ukoliko hronograf nije upaljen. Sa upaljenom dodatnom funkcijom računajte nekih 10-15% manje rezerve jer svaki dodatni napor iscrpljuje kalibar. U osnovi kalibar 11 je Selita SW300-1a koja je dekorisana i čiji je rotor potpisan logom brenda.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Bazna Selita je zapravo mehanizam bez funkcije hronografa. SW300-1a je kalibar sa tri kazaljke i dodatnom funkcijom datuma koji je veoma pouzdan i koji lako trpi modulacije poput dodavanje onog za hronograf. Kako to biva u praksi često bazna Selita nadograđena je modulom za hronograf koji uspešno izrađuje kompanije Dubois-Depraz i njihovom fuzijom nastao je kalibar 11 koji ide u Monaco.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Oblik kućišta u ovom slučaju može da utiče na veličinu jer nije isto imati sat prečnika 39mm i sat dimenzije 39x39mm. TAG Heuer Monaco ”Steve McQueen” ima dimenziju 39mm u dužini i isto toliko u širini i u odnosu na okrugle satove ove dimenzije deluje veće na ruci. Debljina ovog modela iznosi 15.1mm što pojačava osećaj veličine na ruci. U tu veličinu ubraja se i uzdignuto safirno staklo koje viri iznad ravnog čeličnog bezela.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Trkačku istoriju ovog sata upotpunjuje kožni kaiš sa rupicama popularan još kao i racing strap. Primetili ste u naslovu ime glumca, King of Cool je lično nosio ovaj sat na snimanju filma Le Mans i time ovaj model učinio kultnim te se sa razlogom on još i naziva Steve McQueen Monaco.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Njegova cena u Maestro Jewelers salonu je 8.870 evra i dostupan je odmah.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.