Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Sat u mrtvačkom sanduku. Molim?

Kako je jedna srpska reč koju koristi ceo svet inspirisala jedan od noviteta?

Vampir nije mitsko biće, nije nikakav superheroj sa moćima već tvorevina mašte jednog naroda. Srbi su ti koji su prvi upotrebili reč vampir koja se kao virus proširila balkanskim poluostrvom i šire. Danas se ova reč koristi u izvornom obliku u celom svetu te verovatno znate da je to jedina srpska reč koju zna ceo svet. Kakve veze, zaboga, imaju vampiri i švajcarski satovi?

izvor: Chronoswiss

Brend koji već dve godine pažljivo pratim i sa kojim se redovno susrećem svakog aprila u Ženevi, Chronoswiss, me iznova oduševljava svojim kreacijama. Ovog puta predstavljaju tri nova modela u okviru Delphis serije. Pre nego ih predstavim moram se pohvaliti da smo moj tim i ja u Ženevi imali priliku da vidimo Drakulu uživo – 3 meseca pre zvanične prezentacije koju sada čitate. Tada sam rekao Maximilianu, direktoru za odnose sa javnošću i društvene mreže u okviru Chronoswiss kompanije, da će ovo biti pun pogodak, pogotovo kod nas Balkanca gde je Drakula mit, legenda i svedočanstvo jedne epohe.

Drakula; izvor: Chronoswiss

Uz Drakulu predstavljeni su modeli pod nazivom Dina i Horizont. Svi noviteti dele iste tehničke specifikacije: prečnik je 42mm dok je visina kućišta 14mm. Horizont i Dina su modeli proizvedeni u titanijumu sa završnom obradom visokog sjaja, nešto što sam na ovako visokom nivou do sada viđao samo kod Boveta. Chronoswiss je mala kompanija koja je posvećena detaljima te većinu stvari izrađuju u svojoj kući kao i kalibar C.6004 – automatski mehanizam koji radi na 4 Hz i obezbeđuje rezervu od 55h. Opremljen je Incabloc sistemom za zaštitu od potresa i udaraca.

Dina; izvor: Chronoswiss
Horizont; izvor: Chronoswiss

Verujem da se mnogi prvi put susreću sa Delphis serijom i sa Chronoswiss satovima te ću objasniti njihovu glavnu filozofiju pri izradi satova: praviti brojčanike na kojima su indikatori za vreme različitog kroja. Ukratko oni kombinuju više stilova prikaza vremena na jednom satu i po tome su veoma poznati. Takođe su prva kompanija u svetu satova koja je na poleđinu kućišta stavila prozirno staklo umesto metalnog poklopca čime je započela revolucija.

Drakula; izvor: Chronoswiss

Vratimo se sada novitetima i načinu prikaza vremena na njima. Sva tri sata imaju istu konfiguraciju brojčanika sa malom sekundarom na poziciji 6 u podbrojčaniku sa gijoše teksturom i emajliranim premazom u jakoj boji. Minuti se očitavaju uz pomoć kazaljke sa retrogradnom funckijom – resetovanje iz kranje u početnu poziciju. Časovi se očitavaju najjednostavnije putem otvora na poziciji 12 uz takozvanu jumping hours funkciju.

Delphis skica; izvor: Chronoswiss

Umetnost izrade zakrivljenih gijoširanih emajliranih brojčanika (da sve u jednom) je takva da verujem da sličnu niste videli. Chronoswiss radionica u Lucernu je sedište ovih kreacija tačnije jedan čovek ručno izrađuje i ukrašava sve brojčanike na ovim švajcarskim luksuznim satovima (Chronoswiss je kompanija koju čini svega 16 ljudi!). Dinu ćete prepoznati po braonkastom brojčaniku, Horizont po plavom dok je nosilac ove promocije, moćna Drakula, crvene boje.

izvor: Chronoswiss

Ne samo da je brojčanik boje krvi već je i pakovanje sata ekskluzivno a neki će reći i morbidno. Verujem da se prepoznali siluetu mrtvačkog sanduka na naslovnoj fotografiji. Drakula je vampir koji noću napada ljude, pije im krv dok se dnevno svetlosti plaši i taj period dana provodi u svom sanduku. Baš je ta priča bila inspiracija ljudima u Chronoswiss-u da naprave nešto veoma neuobičajeno.

izvor: Chronoswiss

Chronoswiss Delphis Drakula je, za razliku od prethodna dva, proizveden u roze zlatu što ga čini skupljim i luksuznijim od Horizonta i Dine. To je još jedan od razloga zbog kojih je ovaj novitet nosilac ove serije i u koji se najviše nadi polaže.
Ukoliko biste bili u prilici koji Delphis biste odabrali?

izvor: Chronoswiss

Svaki od ova tri modela će biti limitiran na po 50 primeraka. Cena Drakule je najveća (zbog roze zlata) i iznosi 38.400 CHF dok je za titanijumski Horizont ili Dinu potrebno izdvojiti 19.800 CHF. Za više detalja posetite Chronoswiss sajt.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.