Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Snežna oluja u vidu novog IWC Big Pilot!

IWC predstavio Big Pilot Perpetual Calendar ”Lake Tahoe’

Upotrebio sam snežnu oluju samo iz jednog razloga-da bih opisao koliko je ovo beo sat. Nešto slično sam jedino još video od Audemars Piguet i njihovo belog keramičkog Royal Oak, ali moram priznati da mi se više dopada novi IWC u istom materijalu. Doduše AP je otišao korak dalje napravivši i narukvicu od bele keramike dok je IWC to sveo na beli gumeni kaiš. Ali hajde da počnem ispočetka.

potpuno beli Audemars Piguet Royal Oak

Lewis Hamilton je viđen da nosi ovaj sat na velikoj nagradi Majamija pre malo više od mesec dana. Nehotice ili namerno, sedmostruki šampion F1 je na ruku stavio ”Lake Tahoe” i pojavio se pred novinarima. U tom trenutku ovaj sat je bio velika tajna i nije se znalo o kom modelu se radi jer nije postojao. IWC jedino u svom katalogu poseduje Big Pilot Chronograph sa belim keramičkim kućištem ali Perpetual nikada pre nije postojao u toj kombinaciji.

Hamilton na F1 trci u Majamiju kada je nosio ”nepoznati” IWC Big Pilot

Da li je IWC tu odigrao na marketing stranu putem njihovog najjačeg ambasadora? Ne znam, ali su uspeli da stvore hajp tamo gde ga nije bilo. Svet satova je sa nestrpljenjem očekivao i dočekao predstavljanje novog modela u beloj keramici sa funkcijom večnog kalendara. Nazvali su ga ”Lake Tahoe” kako bi, kako kažu, opisali belu boju. Ne znam šta im to znači ali sat je lep.

izvor: IWC

Zaista, beli satovi su još mlađa grana od crnih satova koji su nastali sredinom 70-ih godina prošlog veka. IWC koristi odličnu keramiku i dobru tehnologiju završne obrade kako bi satu dao polarno belu nijansu mat obrade. Kućište ovog sata je u standardnih 46.5mm (za IWC Big Pilot PC) što ga čini ogromnim satom. Kada u to uključimo debljinu od 15.6mm i veliku čeličnu krunicu dobijamo zaista glomazan sat.

izvor: IWC

Kontrast spoljašnjoj belini je crni mat brojčanik sa belim oznakama. Na brojčaniku ne možete pronaći niti jednu drugu boju osim bele i crne. Odlično uklopljeno. Raspored indikatora perpetualnog kalendara je standardan za Big Pilot seriju. Masivne luminescentne mač kazaljke omogućavaju jednostavno očitavanje vremena na brojčaniku na kojem pogled može da vam se izgubi.

izvor: IWC

Naročito je lep dvostruki indikator mesečevih mena, koji se nalazi na poziciji 12. U ovom podbrojčaniku možemo pronaći dva belo-crna kruga u kojima se naizmenično poajvljuje Mesec u svojoj trenutnoj fazi. Gornji Mesec služi kao pokazalje Mesečevih mena u gornjoj hemisferi a donji je namenjen prikazu mena donje zemaljske hemisfere. Sjajno! Da stvar bude još luđa, ovaj indikator je toliko tačan da će napraviti grešku za jedan da svakih 577.5 godina. Neverovatno!

izvor: IWC

Sve ovo i više od toga je moguće zahvaljujući kalibru kućne radinosti 52615 koji se sastoji od mnoštva komponenti i zbog kojeg je debljina takva kakva jeste-preko 15mm. Ovaj mehanizam pored sjajne dodatne funkcije obezbeđuje rezervu rada od čak 7 dana!

Sat je dostupan od Jula meseca širom sveta sa cenom od 40.900 dolara! Ukoliko ste zainteresovani upi i više informacija možete dobiti kod domaćeg predstavnika za IWC a to je Maestro Jewelers.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.