Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Zašto Maurice Lacroix smanjuje satove i cene?

Intervju sa Stephane Waser, CEO-om kompanije Maurice Lacroix ; Dubrovnik 2023. godine.

Prenosimo vam intervju u pisanom formatu jer se video sa direktorom kompanije Maurice Lacroix realizovao na engleskom jeziku. Njega možete pogledati na Youtube kanalu a link je na kraju ovog teksta.

Stephane Waser CEO brenda Maurice Lacroix; izvor: Worth Magazine

INTERVJU

Strahinja: Pozdrav gospodine Stephane i hvala vam što ste nas ugostili na ovako lepom mestu! Prvo i najvažnije: kako ste, kako se vama dopada Dubrovnik i zašto ste baš njega odabrali za prezentaciju noviteta?

Dubrovnik mi se veoma dopada i ovo je prvi put da sam ovde, impresioniran sam ovim mestom! Priroda je gotovo netaknuta, hrana je veoma ukusna a vino jedno od najboljih koje sam probao. Odabrali smo ga za prezentaciju noviteta Pontos S jer je naš ambasador i prijatelj Lidija Lijić Hrvatica, živi i radi ovde. Ona je ujedno i svetski rekorder i šampion u kategoriji zaron na dah te smo lako doneli odluku da predstavimo satove koje će ona nositi na njenim zaronima baš na mestu iz kojeg dolazi.

Strahinja: zaista odličan izbor i mesta i vremena! Hajde da odmah pređemo na vaše novitete: u pitanju je 42mm veliki Maurice Lacorix. Recite nam nešto više o njima, a kasnije ćemo vam postavljati ona malo teža pitanja, tehničke prirode.

Ovaj novitet je zapravo re-edicija Aikon modela koji smo predstavili svetu 2013. godine u okviru Pontos S serije. Kao što si spomenuo dolazi u čeličnom kućištu prečnika 42mm sa crnim brojčanikom i crnim i/ili narandžastim gumenim kaišem. U tom paketu će se naći i crni najlonski kaiš pored ova dva gumena. Drugi novitet u čeliku ima beli lakirani brojčanik sa plavim detaljima. On je uklopljen sa belim i plavim gumenim kaišem i/ili plavim najlonskim. Stvar je izbora.
Ponosan sam na naš treći novitet koji je napravljen u bronzi. Da, ovo je prvi bronzani Maurice Lacroix i biće limitiran na 500 primeraka. On ima brojčanik plave boje i dolazi na kožnom vintage kaišu slične boje uz ostale dodatke u vidu gumenih kaiševa.

Jovan: Da li možete da mi kažete vašim rečima zašto bi neko kupio vaše satove, jer tržište satova je zaista veliko i nudi sjajne izbore i zašto neko trebda se opredeli baš za Pontos S? Šta biste vi istakli kao prednost vaših satova u odnosu na druge?

Pre svega zbog kvaliteta izrade naših satova. Naši časovničari su zaista sjajni i u našim satovima se nalaze naši mehanizmi. Posebno se trudimo oko dizajna i mislim da je to ono što nas odvaja od drugih. Dizajn je prepoznatljiv i već na prvi pogled možete da znate o kom brendu i modelu je reč. Tu nam je dosta pomogao Aikon kao model lepog dizajna i onaj koji odiše karakterom. Ukoliko neko traži sofisticiran savremeni sat bilo sportskog bilo elegantnog izgleda može ga pronaći u okviru Aikon ili Pontos S serije.

Strahinja: Vi ste na čelu kompanije od 2014. godine. Kako ste zadovoljni sa napretkom kompanije u poslednjih 10 godina i njenom pozicijom na tržištu?

Pre 10 godina tržište je bilo totalno drugačij, bilo je mnogo više izazova nego danas. U pozicioniranju nam je najviše pomogao Aikon te danas kada spomente nekom naziv našeg brenda on će odmah pomisliti na Aikon i to je zaista super.

Jovan: Pomenuli ste tehničke detalje vaših satova i mehanizme. Ovo što ću sada reći je bilo malo pre vašeg početka u kompaniji jer se radi o 2007. godini a vi ste u njoj od 2008. Veoma mi je interesantan podatak da je Maurice Lacroix 2007. godine angažovao genija Andreas Štrelera (koji je izrađivao sjajne mehanizme) da proizvede za vas mehanizam na osnovu kalibra Venus 175 da biste uspeli da se pozicionirate na GPHG dodelu nagrada. Da li možete da nam kažete nešto o tom periodu za vaš brend i da li će se možda nešto slično ponoviti?
Strahinja: Da, to i mene zanima jer su cene satova u tom periodu sa pomenutim mehanizmima bile izuzetno velike, negde između 15 i 20 hiljada evra, a pričamo o 2007. godini!

Ne verujem, jer su naši klijenti danas oni koji su spremni da potroše između 1.000 i 3.000 evra na sat. Taj period nam je pomogao da naučimo mnogo o tome kako se izrađuju sopstveni mehanizmi, šta nam je zaista potrebno i koliko vremena to zahteva. Mislim da smo puno naučili iz toga i zato danas možemo da pružimo ljudima sopstvene kalibre. Baš smo prošle godini izradili Maurice Lacroix Master Grand Date. Nije bilo potrebe da započinjemo mehanizam od nule već smo za izradu istog pozajmili mehanizam iz našeg Gravity modela i dodali mu modul za veliki datum. Ipak nam je cilj da se osvrnemo izradi mehanizama koji će biti u satovima koji će imati pristupačnu cenu za naše kupce. Oni su navikli na taj cenovni rang i nema potrebe da izlazimo iz tih okvira za sada.

Strahinja: Kada som kod cene-cena novog Pontos S u čeliku je sjajna i iznosi 2.100 evra. Mislim da je to najveća prednost tog noviteta. Šta vi imate da kažete o ceni?

Kao što sam napomenuo cenovni rang u kojem se nalazimo smatram da je ova cena odlična. Uz kupovinu sata dobijate još dva dodatna kaiša uz onaj na koji sat već dolazi!

Strahinja: a što se tiče dimenzija: smanjili ste ovaj sat u odnosu na prethodnika. Prečnik je 42mm u odnosu na prošlih 43mm, dok se debljina smanjila za više od jednog milimetra. Zašto Maurice Lacroix ide u smeru smanjivanja dimenzija?

Prvo tu je taj trend na tržištu u kojem se vraćaju manji satovi, a 39-40mm se smatra odličnom dimenzijom sa satove sa tri kazaljke (time only satovi). Drugo jesu naše ambicije. Kada smo ga prvi put predstavili 2013. godine to je bio sat-alat u potpunosti. Sa ovim novitetima želimo da približimo sat svima i da ga postavimo kao najboljeg saputnika u svakodnevnim prilikama, što veći sat ne može. Zbog toga smo odlučili da smanjimo dimenzije a naročito debljinu. To smo postigli izbacivanjem ventila za dekompresiju. Ovo treba da bude odličan sat za svaki dan i da ima jednu notu elegancije.

Jovan: nadovezao bih se sa sledećim pitanjem: zašto u vremenu kada luksuzni brendovi idu u smeru povećanja dimenzija i tehničkih karakteristika vi i vaš brend idete u suprotnom smeru? Primera radi smanjili ste vodootpornost sa 600m na 300m i izbacili helijumski ventil za dekompresiju.

Glavni razlog je cena! Primera radi, kada smo ga predstavili 2013. godine cena mu je bila 3.600 evra. Smanjivanjem svega što si spomenuo i sa boljim kvalitetom sada nudimo Pontos S za 2.100 evra, što je veoma veliki skok. To je cena koju bi izdvojio svako kome se svidi ovaj sat jer on sada postaje deo urbane kuluture, ronilačke satove ne nose samo ronioci. Za pravi ronilački model potrebne su totalnu druge specifikacije koje mi nemamo na novom Pontos S.

Strahinja: Koji biste vi odabrali od tri nova Pontos S modela: čelični sa crnim, čelični sa belim brojčanikom ili bronzani model?

Izabrao bih čelični model sa crnim brojčanikom i narandžastim kaišem. Ova kombinacija mi se veoma dopada. Iz nje izlazi to nešto što letnji sat treba da ima.

Strahinja: Koji bi bio vaš everyday Maurice Lacroix izbor od svih satova koje imate?

Veoma mi se dopada Aikon Venturer sa crin gumenim kaišem. To je 43mm veliki čelični model sa funkcijom datuma na poziciji tri i sa svega tri kazaljke, takozvani time only sa dodatkom datuma.

Jovan: Ja volim vasunda istoriju neke sjajne modele koje ste ranije proizvodili. Jedan od njih je Masterpiece Secunda Misteriosa, moj omiljeni sat vaše kompanije. Da li će biti nešto slično u budućnosti, neki sat sa više komplikacije i nešto što ne viđamo često?

Radimo na tome, radimo na satovima sa više komplikacije koje za sada nemamo u našoj ponudi. Model koji si pomenuo smo napravili kako bismo pokazali šta umemo i možemo, želeli smo da pokažemo nivo kvaliteta koji može da se očekuje. Ipak, da biste razvili sopstveni mehanizam sa komplikacijama potrebno je oko 5 godina za ceo proces. Ne mogu da vam otkrijem sve sada ali reći ću vam da radimo na nečemu specifičnom.

Jovan: a koja je komplikacija za vas najbolja, vaša omiljena?

Volim skeleton satove. Volim skeleton detalje kako brojčanika tako i mehanizma.

Strahinja: Stephane, heal vam na ovom razgovoru. Zaista je bila čast razgovarati sa vama na temu noviteta i svega što vaš brend radi!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.