Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Stari Breguet u novom izdanju: Type XX i Type 20

Dugo očekivani novitet od Bregueta je stigao!

Dva modela, isti naziv a drugi izgled i značenje. Kako je to pošlo za rukom Breguetu i šta označavaju ove dve iste a potpuno različite oznake. Novi Breguet Type XX i Type 20 su savremeni pilotski satovi koje je Breguet malo redizajnirao u odnosu na legendarne prethodnike.

Breguet Type 20; izvor: Breguet
Breguet Type XX; izvor: Breguet

Oznaka Type XX je osmišljena od strabne francuske vojske 50-ih godina prošlog veka. Kao univerazlni vojni pojam koristio se širom sveta te su mnoge kompanije iz sveta satova koje su proizvodile vojne satove koristile ovu složenicu kako bi krstile svoje modele. Breguet nije jedina kompanija koja je koristila Type XX oznaku pa da vas ne zbuni ako u budućnosti budete nailazili na ovaj naziv često.

U oznakama leži prva razlika ova dva naizgled ista modela. Breguet Type XX je civilni model i njegova referentna oznaka je 2067. Drugi, Breuguet Type 20 je vojni model i njegova referenca je 2057. Ono što ih ne razdavaja jesu oblik i dimenzije: napravljeni su od čelika prečnika 42mm sa debljinom kućišta od 14mm, ista vodootpornost od 100m, safirno staklo i pozicija za datum koja se nalazi između indeksa 3 i 4.

izvor: Breguet

Prva značajna razlika je u dizajnu i rasporedu detalja na brojčaniku. Vojni model (ref. 2057) ima dva podbrojčanika od kojih je onaj na poziciji tri predimenzionisan, tačnije veći je od onoga na poziciji 9. Takođe luminacija na vojnom modelu je zelene boje i nalazi se kako na arapskim časovnim indeksima tako i na kazaljkama. Civilni model (ref. 2067) ima krem luminaciju i tri podbrojčanika. Raspoređeni su na pozicijama 3-6-9 sa datumom na već pomenutom mestu.

izvor: Breguet

Suštinska razlika se nalazi iza safirnog poklopca kućišta a to je mehanizam: pokreću ih različiti kalibri a pre svega zbog broja podbrojčanika. Civilni se pokreće uz pomoć kalibra 728, dok se vojni pokreće od strane kalibra 7281. Osnova im je ista kao i snaga. Rade na 5Hz i obezbeđuju rezervu rada od 60h i imaju funkciju letećeg hronografa. Radi se naravno o kalibrima kućne radinosti, ipak pričamo o Breguetu!

izvor: Breguet

Cena je identičan i iznosi 18.000 USD a satovi će biti dostupni od sedmog Juna ove godine u Breguet buticima širom sveta. Proizvodnja nije limitirana.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.