Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Zenith Chronomaster Original u 38mm

Oživljavanje jedne legende!

Poslednje tri godine pripadaju Zenithu. Detaljnom analizom tržišta ustanovili su šta mu nedostaje i kako oni mogu da ga popune svojim novitetima. Nakon lansiranja Chronomaster Sport serije sve je krenulo drastično na bolje. Novitet za novitetom, Zenith je uspevao da dopre do novih klijenata, stare je uspeo da zadrži odličnim korisničkim servisom koji imaju i pre svega prijatnim marketingom.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Nisam primetio kompaniju koja ima toliko prefinjen, lep i nenapadan marketing, a koja je prisutna svuda. Pominjem poslednje tri godine kao ključne za budućnost ove kompanije jer je broj kvalitetnih noviteta koji je izašao u tom periodu zaista veliki. U moru toliko dobrih satova jedan je uspeo da mi promakne. Radi se o Chronomaster Original modelu o kojem će danas biti više reči.

Zenith Chronomaster Original 38

Zenith je 2021. godine predstavio par re-izdanja originalnog ”trobojnog” El Primera, a sat o kojem danas pišem je drugačiji od ostalih. Razlikuje se. Naime napravljen je sa ”obrnuta panda” ciferom (cifer crno bele boje; dok je panda belo crne). Ovakvi brojčanici postaju sve traženiji te je Zenith iskoristio priliku da svetu pokaže kako oni to rade.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

I rade odlično. Gledajući estetiku ovog modela ne možete reći da nešto ne ide jedno sa drugim. Sve se uklapa, sve je prijatno za oči, a o udobnosti ću malo kasnije. Crne boje obojen je unutrašnji bezel na kojem se nalaze oznake za deseti deo sekunde kao i sam centar brojčanika. U okviru njega nalaze se beli preklapajući podbrojčanici, koji su karakteristični za El Primero hronografe.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Vintage izgled satu dodaju krem detalji u vidu luminacije, koja se nalazi kako u časovnim indeksima tako i u dvema glavnim kazaljkama. Na brojčaniku se još može pronaći i funkcija datuma između indeksa 4 i 5. Opet mnogo detalja, a sve je lepo i čitko. Odlična kombinacija dve osnovne boje uz mali krema začin doveli su do toga da Chronomaster Original izgleda fanstastično.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Na ruci

Jedno je posmatrati sat i diviti mu se, a drugo je nositi ga. Tek kada sam ovaj 38mm veliki sat stavio na ruku shvatio sam koliko je zapravo udoban i to da se nosi malo veće. Na kućištu se nalaze produženi pravi lugovi, ne oni padajući o kojima sam toliko pisao ranije, te se sat na ruci nosi negde kao 40mm. Znači nije mali! Da izgleda veće pomažu mu i podbrojčanici bele boje koji izgledaju masivno i samim tim proširuju cifer.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Nakon spoznaje da je na ruci taman kakav treba da bude, bacio sam oko na narukvicu i čelik od kojeg je napravljena. Narukvica je tanka, prati debljinu kućišta od 12mm i sat kao da se stapa sa rukom. Dolazi na tri link Oyster tipu narukvice gde su spoljašnji linkovi matirani, a oni u sredini sjajno polirani. Doza elegancije na sportskom satu. To mi se dopada.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Nisam iskomentarisao detalj hrono pušera. Veliki sam ljubitelj pečurka-pušera (pušeri za hronograf koji imaju gornji deo širi u odnosu na donji-podsećaju na pečurku). Ništa drugo ne može bolje da donese satu vintage izgled od ovog detalja. Zenith je time zaokružio celinu.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Mehanizam koji ne izlazi iz mode

Ne samo da ne izlazi iz mode nego je toliko napredan da Zenith dugo neće imati posla oko izrade novog kalibra za hronografe. Čuveni El Primero 3600 kalibar koji radi na 36.000 vibracija po satu (5 Hz) sastavljen je od 311 komponenti. Ovom satu obezbeđuje 60h neprekidnog rada kada je u potpunosti navijena opruga. Navijanje se vršu putem skeletonizovanog rotora ili putem krunice.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Zaštitni znak Zenith-ovih hronografa je brza hrono-sekundara. To nismo viđali u svetu satova sve dok se ova kompanije nije odlučila da napravi tu malu komplikaciju. U slučaju Chronomaster Original modela centralna sekundara napravi pun krug na brojčaniku za 10 sekundi. Možda ne toliko korisno u 21. veku koliko je zapravo pokazatelj znanja, umeća i moći koje poseduju Zenithovi inženjeri.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Moje mišljenje o satu

Od svih Zenith hronografa sa kojima sam bio u dodiru za ove tri godine ovaj je najlepši. Mnogi će ga zbog cene možda uporediti sa Chronomaster Sportom koji i jeste možda atraktivniji model (popularniji svakako), ali moj izbor bi ipak bio Original. Pre svega zbog tanjeg i skladnijeg kućišta i crno-belog cifera (ne nije zbog toga što sam simpatizer za Partizana). Volim vintage izgled kod savremenih hronografa i to je ono što presuđuje.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

—————

OSNOVNO:

Brend: Zenith
Model: Chronomaster Original
Referenca: Ref 03.3200.3600/21.M3200
Tip: sportski/hronograf
Materijal kućišta: čelik
Prečnik: 38mm 
Debljina: 11mm
Cifer: obrnuta panda
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa unutrašnje strane
Vodootpornost: 50m (5 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: El Primero 3600
Funkcija: Analogno vreme, 1/10 hronograf
Rezerva snage: 60h
Način pogonjenja/navijanja: automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: Maestro Jewelers
Cena: 11.600 evra

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.