Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Maen Hudson je šampion kvaliteta!

Spremite se, jer je Maen Hudson nešto stvarno posebno!

Ljudi koji me poznaju, znaju da se čvrsto držim do svog integriteta. U svakom aspektu života, gledam da budem maksimalno iskren, kako prema sebi, tako i prema drugima, jer smatram da je to jedini način da se bude ispravan u životu.

Kada sam dobio priliku da pišem za sajt, prva stavka koju mi je Strahinja prezentovao kada smo pričali o formi pisanja, bila je to da imam apsolutnu slobodu da pišem svoje mišljenje, te da ne moram da neke nedostatke satova ’’zavijam’’ u nekakvu igru rečima koja osobi koja je odvojila vreme da čita moj tekst neće kristalno jasno do znanja staviti moj utisak o satu.

Jako mi je bilo bitno da ovo podelim s vama, iz razloga što ne želim da se u bilo kom aspektu misli da, kada govorim o satu ili brendu, karikiram i time stvaram lažnu sliku o nečemu, imajući u vidu da vam možda moj tekst bude ’’okidač’’ za kupovinu novog sata.

Ko je, i šta je Maen

Kao što u svetu velikih brendova postoje poznati, i manje poznati brendovi, slična situacija je i u svetu mikrobrendova. Imao sam prilike da uživam u satovima raznih mikrobrendova, te sam počeo da istražujem šta to još ovaj svet ima da nam ponudi.

Maen Hudson u svom punom sjaju. Izvor : Sat na Ruci Watch Media; izvor Sat na Ruci Watch Media

Maen je švedski mikrobrend, osnovan 2017. godine od strane dva Holanđanina, Sebastiaan-a Cortjaens-a i Jules-a van Helvoort-a, koji su delili strast za satovima. Termin MAEN na holandskom jeziku znači ’’mesec’’ koji predstavlja simbol vremena. Cilj im je bio da klijentima predstave najbolji mogući kvalitet sata, a da pri tome zadrže razumne cene. Na našim prostorima niko nije imao prilike da napiše par reči o njima i njihovim satovima, te mi ovaj tekst predstavlja dodatno zadovoljstvo.

Maen Hudson MK IV – sat koji menja moju percepciju o mikrobrendovima.

Stigavši na moja vrata, nisam znao šta da očekujem. Otvaram spoljnu kutiju, i u njoj zatičem ’’watch roll’’. Otvaram ga, i imam šta da vidim. Moji prvi utisci – doslovno ostavljen bez teksta. Prvi put, za svo ovo vreme moje ljubavi prema satovima nisam imao šta da kažem. Želeo sam da kažem ’’nešto što se ne viđa svaki dan’’ ili ’’stepen kvaliteta koji može, i treba da postidi luksuzne satove’’. To bi sve bili termini koji izražavaju hajp, ali bih u ovom slučaju bile apsolutno tačne. Hudson stvarno zaslužuje hajp.

Stepen na koji se kod Hudson-a obraćalo na detalje ne neverovatan ; izvor : alekwatches

Počnimo od specifikacija – kućište je dimenzija 38,1mm, sa debljinom od ravno 12mm. Kada sam prilagodio narukvicu mom zglobu od 21cm (linkovi se podešavaju šrafovima) legao je kao san, zahvaljujući dužini od luga do luga koja iznosi 46,1mm. Dimenzije su ispratile moju tendenciju da migriram ka manjim satovima, iz jednog jedinog razloga – udobnost.

U mojim očima, ključ dizajna kućišta je upravo udobnost. Kućište je uglavnom brušeno, sa tankim poliranim ivicama koje daju vintage osećaj. Jedva su primetne, ali se na ruci ogledaju tako da ovaj sat nema oštrih ivica, kao ni segmentata koje neće prijati zglobu.

Posebna pažnja je posvećena izradi kućišta ; izvor Sat na Ruci Watch Media

Narukvica, koja je na lugovima dimenzija 20mm, te se na kopči ravnomerno sužava na 16mm, je tek priča za sebe! Artikulacija linkova je nešto o čemu mogu posvetiti jedan ceo tekst! Linkovi su iz 5 segmentata, 3 brušena i 2 polirana, koji se prelepo igraju sa dnevnim svetlom. U svetu satova sam preko 10 godina, i do sada se nisam susreo (čak ni na slici) sa ovakvom narukvicom. Kopča je unapređena u odnosu na prethone markacije Hudson-a, te sada poseduje 4 rupe za mikropodešavanja, garantujući da će svako uspeti da nadje savršen fit.

Narukvica je … Pa, zaključite sami po slici ; izvor Sat na Ruci Watch Media

Safirno staklo je oivičeno tankim, vintage style ronilačkim bezelom izrađenim od mat keramike, sa izgraviranim minutnim markerima i crvenim obrnutim trouglom na poziciji 12.

Ono što prekriva safirno staklo jeste zapravo i ono što me je iznenadilo najviše. Reljefasti tamno sivi cifer je u većini situacija zapravo crn, no na svetlosti možemo uživati u prelepoj teksturi i tamno sivoj boji. Ispod markera na 12h stoji diskretni logo ovog brenda, dok se ispod nosača kazaljki nalazi malo krupnije ’’AUTOMATIC’’ i ispod toga ’’Hudson’’ u crvenoj boji. Vrh satne kazaljke je takođe crven, kao i krug na ’’lolipop’’ sekundari, koji prati sveukupni dizajn koji su kreatori hteli da postignu. Kazaljke su u art-deko stilu, i na specifičan način simbolizuju vrhove zgrada Njujorka. Markeri i kazaljke su polirani u jako visokom standardu, te se ovaj sat ne stidi ni makro objektiva.

Lepota je u detaljima ; izvor Sat na Ruci Watch Media

Mehanizam koji pokreće Hudson je Ronda R-150, Swiss Made mehanizam za 40 sati rezerve i mogućim dnevnim odstupanjem od +-10 sekundi, no je u praksi to mnogo bliže COSC sertifikovanim kalibrima.

Jednostavno, nije mi jasno kako je ovaj sat nije pokupio sve hvale ovog sveta. Meni je trebalo punih mesec dana da napišem nešto, što neće zvučati kao hajp, već će vama, čitaocima, predstaviti realnu sliku. Hudson se ne trudi da odaje primese Milsub-a, ili Tudora BB58, štaviše, ni ne želi to. Jednostavno, dizajn koji je implementiran je diskretan, a opet upada u oči. Kompletan paket odiše kvalitetom. Sa cenom od 550 EUR, Maen Hudson bez ikakve griže savesti mogu da preporučim svakome, imajući u vidu da ga vidim da može da ’’pojede za doručak’’ i satove koji koštaju dva, tri, čak i četiri puta više.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.