Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Audemars Piguet i dizajnerski sat?

Kako je došlo do čak 4 nova AP u saradnji sa fashion industrijom?

Audemars Piguet izlazi iz zone komfora. Nakon iznenađujućeg modela koji se nalazi unutar novog Rolls Roycea, ovo je dokaz da su krenuli tim putem. Mislim na put koji je nov za njih a i za nas koji volimo AP. Krenuli su u smeru prilagođavanja savremenim trendovima i angažmanu novi kupaca do kojih možda još uvek nisu doprli.

izvor: Audemars Piguet

Ovu ideju sprovode na jedan način koji nije njima svojstven a to je udružena saradnja sa brendom iz fashion industrije, tačnije urban street fashion. Naziv brenda sa kojim su ostvarili saradnju je 1017 ALYX 9SM iza kojeg stoji čovek imena Matthew Williams. Rezultat njihove saradnje su 4 nova Royal Oak modela koja su drastično drugačija od svega ostalog što se do sada videli u okviru Royal Oak serije.

izvor: Audemars Piguet

Ovo je drastična promena koja se mnogima neće dopasti. Meni se utisci u trenutku dok ovo pišem još uvek nisu slegli i ne mogu sa preciznošću da kažem da li mi se dopadaju ili ne. Predstaviću vam modele a vi sami donesite odluku.

izvor: Audemars Piguet

Prva dva noviteta su okviru Royal Oak serije, proizvedena u potpunosti od 18k žutog zlata sa integrisanom zlatnom narukvicom. Prvi je 37mm veliki i 9mm debeli zlatni Royal Oak sa mehanizmom kućne radinosti Calibre 5909 sa rezervom od 60h. Ovo je time-only model sa svega tri kazaljke. Već na prvi pogled vidite razliku o kojoj pišem. Nestao je prepoznatljivi AP vafl brojčanik. Njegova cena je: CHF 61,000.

izvor: Audemars Piguet

Brend 1017 ALYX 9SM (sačuvaj bože kakav naziv) poznat je po urbanom stilu, minimalističkom dizajnu i gruboći te ne čudi da je brojčanik u potpunosti nestao. Napravljen je od jednog komada zlata bez ikakve teksture. Više me iznenađuje činjenica da je Audemars Piguet dozvolio da se ukloni vafl patern i svi ostali okviri podbrojčanika po kojima je Royal Oak serija poznata.

izvor: Audemars Piguet

Da, brojčanik je jednostavan: na poziciji 12 se nalazi logo brenda AP a na poziciji 6 se nalazi logo brenda 1017 ALYX 9SM, baš ovako ispisan. Na modelu koji ima funkciju hronografa možete vdieti nedostatak okvira podbrojčanika ali su prisutne kazaljke. Izostao je i prikaz datuma. Ovo deluje kao prizor u horor filmu… Ne znam kako da opišem ali mi deluje tako pusto, usamljeno, zastrašujuće…

izvor: Audemars Piguet

Na istom principu je urađen 41mm veliki RO sa hronograf funkcijom. Njegova cena je CHF 75,000.

Druga dva noviteta dolaze u okviru Royal Oak Offshore serije. Prečnika su 42mm, debljine 15.2mm i njih pokreće kalibar kućne radinosti. Princip je ostao isti: uraditi nudistički Audemars Piguet koji će se svima urezati u pamćenje već ankon prvog gledanja. To su i uspeli. Proizvedeni su u zlatu – belom i žutom.

izvor: Audemars Piguet

Cena za Royal Oak Offshore modele iznosi CHF 92,500.

izvor: Audemars Piguet
izvor: Audemars Piguet

Zaključak: nisam pametan. Želim da čujem vaše mišljenje.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.