Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Zenith Defy Extreme ”Ogledalo”!

Brojčanik je ogledalo duše sata!

Zenith je ove godine predstavio zaista dosta sjajnih noviteta. Njihovi hronografi su najviše profitirali. Zadržali su i na nekim modelima unapredili kvalitet izrade a neretko se okretali vintage inspirasanom dizajnu noviteta. Primer za to su sjajni Zenith Pilot ili Zenith Defy Ruby-Red. Ipak jedna serija nije pala pod taj uticaj.

Zenith Defy Extreme opravdava svoje ime i ostaje veliki, moćan i savremen! Ovo je zaista veliki sat da ne kažem ekstremno veliki (kako mu ime sugeriše). Novi Extreme je nešto posebno, nešto što Zenith do sada nije radio. Čelično kućište prečnika 45mm i debljine od 16mm Zenith je polirao visokim sjajem. Cilj je bio uraditi poliranje sata i narukvice toliko jako da se svaki vidljivi deo čeličnog kućišta ponaša kao ogledalo. I u tome su uspeli!

izvor: Zenith

Korišćenjem najnovije tehnologije poliranja uspeli su da dobiju završnu obradu visokog sjaja poput one koja se dobija korišćenjem Zaratsu tehnologije koju koristi Grand Seiko. Veoma upečatljivo kućište je široko sa stepenastim bezelom i dominantnim hrono-pušerima.

izvor: Zenith

Osim kućišta i narukvice, umesto koje može doći i crni kaiš od tekstila, Zenith je polirao i brojčanik. Ogledanje u satu nikada nije bilo lakše, mada ovo nije prvi sat ovog tipa na svetu. Marko Končina (osnivač Swiss Watch Gang platforme) je sa svojim prijateljima iz brenda Sartory Billard napravio sat čiji je cifer u potpunosti ogledalo (Sartory Billard Ghostslika ispod). Zenith nije išao toliko daleko jer njihov Defy Extreme ima skeletonizovani brojčanik te su im preostalli samo podbrojčanici. Oni imaju ulogu ogledala kao i detalj na poziciji 12 na kojem se nalaze logo i indikator rezervne snage rada.

izvor: Swiss Watch Gang

Mehanizam nije promenjen jer dobre stvari ne treba menjati. Unutar čelika koji izgleda kao hrom zbog visokog sjaja kuca El Primero 9004 automatski mehanizam kućne radinosti koji obezbeđuje rezervu od 50h. Pored funkcije hronografa sat poseduje i pokazatelj preostale rezerve rada a specijalnost mu je merenje stotog dela sekunde zahvaljujući visokofrekventnom radu na 36.600 vibracija po času.

izvor: Zenith-ablogtowatch

Ono što će vam možda biti zanimljivo da pročitate jeste kako visoka frekvencija centralne sekundare utiče na ukupnu rezervu rada. Ukoliko se startuje hronograf i pusti se da neprestano radi 45 minuta rezerva rada će se isprazniti do kraja (pod uslovom da se sat u međuvremenu ne navija)!

izvor: Zenith

Cena za ovaj sat je solidan i iznosi oko 26.000 evra (variraće od butika do butika širom sveta). Rekao bih da je ovo opravdana količina novca za sat koji na ruci izgleda moćno a čije su performanse zaista vrhunske! Šya biste vi rekli?
Za više informacija o dostupnosti kod nas kontaktirajte Maestro Jewelers.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.