Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Audemars Piguet koji baš niko nije želeo

Mnogi počeci nisu bili laki. U svetu satova loš početak je imao jedan Royal Oak, koji baš niko nije želeo da poseduje, ali danas…

Da li ste čuli priču o Royal Oak Offshore-u? Da li znate kako je neslavno svoju avanturu započeo sat koji danas doživljava novu mladost? Volim ovu priču da pričam u društvu jer mi je draga i bliska srcu, ne zbog neke metafore o ružnom pačetu već zato što zaista volim ovaj sat. Ovo je priča o tome kako je zver (The Beast), kojoj su nadimak dali da bi joj se rugali, postala jedan od najtraktivnijih Audemars Piguet satova danas. Ovo je priča o prvom Offshore-u!

Ovo može biti i motivacioni govor, priča koja će vas motivisati da uvek idete napred bez obzira na sve. Baš pred kraj ove burne i čudne 2023. godine želim da vam posvetim jedan ovakav tekst o borbi za svoje mesto pod Suncem, o borbi koja može biti prenesena i prihvaćena na mnogo načina ali uvek sa istom porukom: ne odustajte! Jer jedan Royal Oak nije odustao od svog postojanja.

Prva referenda Royal Oak Offshore 25721ST; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Jesen je prošla, ali kao da je još uvek tu u Beogradu. Obližnji mi Manjež i dalje poprima žutu, narandžastu i braonkastu nijansu jer lišće još uvek opada. Imam osećaj da je vreme za nošenje nekog vintage sata. Imam potrebu da pišem o nečemu starijem i kul. Ova čudna zima i 15 stepeni u decembru podsećaju me na neke ranije oktobre. U jesen je najlepše nositi neki sat čiji cifer može da isprati lepu garderobu zemljanih boja. Koji sat bolje može da se uklopi uz jesenju atmosferu od onog koji poseduje tropical (čitaj braonkast) brojčanik. Jedan takav Offshore pronašao sam u Belgrade Vintage Watchesu i sada o njemu pišem.

Početak

Jedan neverovatan primerak sa bojom brojčaniku koju do sada niste videli dolazi pravo iz pomenute radnje vintage satova od brenda Audemars Piguet. Njihov Royal Oak Offshore pod nadimkom ‘’The Beast’’ predstavljen je 1993. godine za proslavu 20 godina od prvog Royal Oak-a, ali se nikome tada nije dopao. Razloga je bilo zaista mnogo ali onaj zbog kojeg su svi, kada kažem svi mislim gotovo svi, negodovali bila je veličina tog sata. Danas sa lakoćom prihvatamo novitete prečnika 42mm, ali to nije uvek bilo tako. Podsetiću vas da je Vacheron Constantin bio hrabar 50-ih godina prošlog veka da predstavi referencu 312230 u prečniku od 38mm što je u to vreme bilo ”O ne, ovo je nedopustivo veliki sat”. Decenijama kasnije mnogo goru sudbinu doživeo je prvi Offshore referentne oznake 25721ST.

Prva referenda Royal Oak Offshore 25721ST; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Predstavljen je na BaselWorldu u znak proslave 20 godina od prvog Royal Oak-a iz 1972. godine. Sat je stigao ipak godinu dana sa zakašnjenjem zbog problema u proizvodnji pa je predstavljen umesto 92-e tek naredne godine. Novi Royal Oak trebao je da bude osveženje, nešto novo i drugačije. Na kraju se ispostavilo da je bio samo drugačiji ali na lošiji način. Iza dizajna ovog noviteta stajao je u to vreme mladi dizajner Emmanuel Gueit, koji je na novom Offshore radio pune 4 godine.

izvor: Phillips

Novitet se pojavio. Imao je prečnik 42mm, razdaljinu od luga do luga 54mm i debljinu kućišta od 16mm. Bio je hronograf. I ostao je hronograf. Gerald Genta, originalni tvorac Royal Oak-a iz 1972. godine rekao je za novi Offshore da to nije adekvatan naslednik sata koji je on dizajnirao. Čak je i njemu, koji je svojim idejama bio ispred svog vremena, novi Offshore bio previše.

Pogled na kućište reference 25721ST i 16mm debljinu; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Nije krio svoje nezadovoljstvo. Ni on nije video budućnost u njemu, ali mladi Emmanuel Gueit jeste. On je krajem 80-ih i početkom 90-ih primetio da su dame počele u velikom broju da nose muške Royal Oak modele i predvideo je novi trend. Trend u kojem će vladati veliki satovi. Bio je vizionar.

U trenutku kada je dizajnirao Offshore Emmanuel Gueit imao je svega 22 godine. Imajte na umu da je na dizajnu istog radio 4 godine unazad, počevšđi već sa 18. Na ovoj slici 30ak godina kasnije pozira za ref. 25721ST

Audemars Piguet Royal Oak Offshore ref. 25721ST proizveden je u čeliku pomenutog prečnika sa plavim petit tapiserija brojčanikom (mala tapiserija), hrono-podbrojčanicima raspoređenim na pozicije 6, 9 a na poziciji 12 se, netipično za to vreme nalazi mala sekundara. Emmanuel Gueit izmestio je tahimetrijsku skalu na unutrašnji bezel sata, datum smestio pod sferno uvećavajuću lupu na poziciju 3 a logo tik levo od datuma.

Prvobitni dizajn za Offshore seriju bio je prilagođen satu bez funkcije hronografa

U prvoj godini prodat je samo 61 Offshore model! Prodaja je bila spora. Naredne 1994. godine prodato je 330 satova, a 1995. samo 325.* Poređenja radi u prvoj godini predstavljanja Royal Oak-a (1972) AP je prodao čak 1.652 sata. (*izvor: RobbReport)

Novi Offshore bio je prepun ivica koje prvobitni Royal Oak nije imao; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Ima nečeg romantičnog u posedovanju ružnog pačeta za koje su vam rekli da nikada neće biti dobar sat i koje je ostarilo bolje od ijednog drugog Offshore. Ovaj sat je lepo ostario kako u metaforičkom smislu tako i u bukvalnom. Pogledajte mu brojčanik koji je prvobitno bio plave boje. Da, nikada ne biste pogodili da je ovaj braonkasti cifer bio originalno svetlo plave boje. Nisu baš svi plavi tapiserija ciferi ovako pobledeli. Model iz ovog teksta je jedan od retkih koji je promenio boju na ovako lep način.

Model koji sam pronašao u Belgrade Vintage Watches-u reference 25721ST sa brojčanikom koji je promenio boju; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Možda biste u prvi mah pomislili ”ovo nije poželjno” ali verujte mi na reč patinirani brojčanici su veoma traženi. Ta promena boje je svedok njihove starosti, svedok njihovog života pre vas i svedok da su jaki uprkos vremenu koje ih gazi. Svaki ručni sat vreme gazi. Kakva ironija, koliko je to zapravo surovo! Ali neki satovi su odlučili da koliko god mogu nadžive to vreme, da mu se prilagode. Baš tako se ovaj Royal Oak Offshore prilagodio savremenom svetu i danas ga svi žele. Dobro ne baš svi, ali svakako više njih nego tokom 90-ih i 2000-ih godina.

Model koji sam pronašao u Belgrade Vintage Watches-u reference 25721ST sa brojčanikom koji je promenio boju – izvornu plavu možete da pronađete u centralnom delu cifera ili oko broja 30 na gornjem podbrojčaniku;
autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Bezel je zadržao oblik portala sa 8 šrafova koji ga drže za kućište. Krunica i pušeri su raspoređeni na standardne pozicije i obloženi su plavom gumom, koja se naziva Therban i koja je za cilj imala da se uklopi uz prvobitnu boju brojčanika. Sada izgleda malo čudno i izgleda kao mali višak kada te boje više nema na ciferu. Za ovako masivan sat očekivali biste veću i jaču krunicu ali Offshore ima malu i krhku krunicu. Sa njima se mora oprezno operisati. Da, izgled ume da zavara. Ovo je nežna zver.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore ref. 25721ST u Belgrade Vintage Watches je u odličnom stanju. Ovako izgleda sat prečnika 42mm na zglobu obima 18cm; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Narukvica je sjajna! O njoj ne morate voditi toliko računa jer je napravljena da bude neuništiva sa debelim čeličnim linkovima i leptir kopčom. Ona mi se veoma dopada. Pored brojčanika, narukvica na Offshore The Beast modelima je moj omiljeni detalj. Udobna je i prati ivicu zgloba kakav god on bio. Videćete na slici kako ovaj veliki sat stoji na mojoj ruci upravo zbog udobne narukvice i manjih lugova.

Izgled kopče na prvom Royal Oak Offshore modelu; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Poklopac kućišta je takođe proizveden u čeliku ali ako ste mislili da je to samo običan poklopac prevarili ste se. Na prvih 100 modela Offshore serije Audemars Piguet nije gravirao reč OFFSHORE (već samo reč Royal Oak) jer su mislili da će brzo povući ovaj neuspešan model iz proizvodnje a ime OFFSHORE zadržati za neki drugi ronilački sat. Mislili su ali nisu bili toliko hrabri!

Čak je i veliki Audemars Piguet, koji je tokom 90-ih prolazio kroz veliku krizu kada im se ni običan Royal Oak nije dobro prodavao, posumnjao u sebe, u svoje inženjere i njihovo znanje i želeli su da povuku novitet pred celim svetom kao svedokom. Nisu to uradili, te je već prvi naredni model posle prvih 100 na poklopacu imao pun naziv: Royal Oak Offshore. Smatram samo da su te 90-e godine u celom svetu bile depresivne a taj osećaj se pojačao nakon romantičnih 80-ih kada je svima sve išlo od ruke (osim onima koji su živeli u Jugoslaviji).

Graviran poklopac kućišta sa punim imenom nove reference 25721ST; izvor: Amsterdam Vintage Watches

Kada počnje da biva bolje?

U priču su ipak morale, kako direktno tako i indirektno, da se uključe svetski poznate face. Te godine bile su zlatne godine za muškost čija je glava bio Mister Olimpija – Arnold Švarceneger. Godine 1997. on je u saradnji sa Audemars Piguetom odabrao da za potrebe snimanja filma ”The End of Days” (1999.) nosi Royal Oak Offshore ali u crnoj boji. Zbog njega AP je napravio prvi limitirani Offshore (500 primeraka) i prvi crni Offshore ikada: ref. 25770SN sa crnim PVD kućištem i žutim detaljima. Polako je počinjala era velikih satova. Podatak koji govori u prilog ovoj teoriji jeste da su 2010. godine prodali čak 14.011 Offshore modela i 8.019 običnih Royal Oak modela! (izvor: RobbReport)

Arnold Švarceneger u filmu ”End of Days” na ruci nose ref. 25770SN, prvi limitirani I prvi crni Offshore ikada;
izvor: IMDB

Arnoldu se pridružio i jedan od najvećih svih vremena Mihael Šumaher kao i Rubens Barikelo koji su vozili za Ferrari i nosili Royal Oak Offshore. Oni su dobili svoje modele u godinama kada se Audemars Piguet udružio sa mnogim poznatim ličnostima i izradio satove za njih. Posebno popularan model na našim prostorima je onaj koji su proizveli u saradnji sa Huanom Pablom Montoyom, takođe vozačem F1. Ostalo je istorija…

Audemars Piguet Royal Oak Offshore ”Rubens Barrichello” ref. 26078R limited edition II

U to neko vreme Audemars Piguet je počeo da se igra sa ovom kolekcijom dodavajući joj boje, nove materijale i ženske modele. Danas najtraženija je kolekcija koja je izašla 1997. godine u znak proslave 25 godina od postojanja Royal Oak serije. Taj Offshore 25770SN je bio nešto najšarenije što su do tog momenta napravili: satovi su imali brojčanike crvene, zelene, narandžaste, žute, braon, tamno zelene i nebo plave boje!

Offshore u boji
Offshore u boji
Offshore u boji

A sada reč i o mehanizmu. Prvi Offshore pokretao je kalibar 2126/2840 – automatski kalibar sa funkcijom hronografa i datuma koji se prvi put pojavio 1985. godine. Njegova osnova je zapravo kalibar 889 koji je proizvodio Jaeger LeCoultre. JLC kalibar je zapravo mehanizam samo sa funkcijom datuma, sa rezervom od 40h i frekvenzijom od 28.800 vph. Da bi dobio mehanizam koji je njima potreban AP je morao da dokupi Dubois Depraz hronografski modul a smannjivši frekvenciju na kojoj radi mehanizam sa 28.800vph na 21.600vph dobili su 5 sati rezerve rada više.

izbledeli brojčanik izbliza na referenci 25721ST, accent na malu sekundaru; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Tokom čitavih 90-ih godina Jaeger je proizvodio mehanizme za Audemars Piguet hronografe ili preciznije rečeno AP je otkupljivao njihove mehanizme, dorađivao ih uz pomoć Dubois Depraz hronografskih modula i time dobijao ”novi” kalibar. Nešto slično koristila je i kompanija Bulgari sa njihovim Diagono modelom: isti modul su dodali na ETA2892 hronograf kalibar i tako dobili nešto ”novo”.

izbledeli brojčanik izbliza na referenci 25721ST, accent na časovni hrono-podbrojčanik; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Cena i dostupnost

Kraj je uvek kada pričamo o ceni. Model koji ste mogli da vidite u ovom tekstu prodaje se za simboličnih 33.333 evra u Belgrade Vintage Watchesu. To je cena ovih satova. Prvi Offshore ref. 25721ST u ”ful setu” se kreće preko 30.000 evra a neki modeli u lošijem stanju mogu da se pronađu i za manje od 30k. Kada govorimo o ”The Beast” izgledu na kožnom kaišu ovaj sat možete pronaći i za manje od 20.000 evra.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore ref. 25721ST koji je na prodaju u Belgrade Vintage Watches-u; autor fotografije: sat na Ruci Watch Media x iDook Media

Oni koji osećaju nostalgiju za 90-im godinama prošlog veka će sada produbiti taj osećaj znajući da je ovaj sat ono što 90-e može da oživi bolje od ijednog drugog sportskog modela. Devedesete se vraćaju u modu sa Royal Oak Offshore Zveri!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.