Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Čak tri nova Pateka predstavljena u Japanu

Zašto baš u Japanu?

Azija je nova Evropa, bar za luksuzne brendove satova. Najveći kontinent na Zemlji preuzmi primat u poručivanju i isporuci najluksuznijih brendova na svetu a sve zbog sve bolje ekonomske pozicije najvećih zemalja na azijskom kopnu. Povećan broj milionera i milijardera direktno je uticao i na povećanje potražnje luksuznih satova te su se najveće kompanije u svetu satova opredelile da veći deo proizvodnje usmere u Japan, Kinu, Indoneziju, Indiji itd…

Potvrda mog prvog pasusa su i tri noviteta koja je Patek Philippe posebno izradio za ‘’The  Patek Philippe Watch Art Grand Exhibition’’ koji će se održati ovog vikenda u Tokiju! Ovo je godišnji događaj u kojem Patek predstavlja svoje najbolje satove, kako ručne tako i džepne. Posebno za ovaj doagađaj napravljena su tri, malo je reći maestralna sata. Trudiću se da ne koristim superlative u opisu ovih satova ali biće teško. Ne zamerite ako se zanesem u opisu, teško je biti staložen pred ovakvom vešću.

izvor: Patek Philippe

Dva nova World Time modela I jedan veoma komplikovani model su se juče pojavili na svim portalima. Ja ću svoje izlaganje započeti sa World Time modelima.

PATEK PHILIPPE ref. 5330G

Drugi ljubičasti brojčanik koji vidimo u Junu mesecu. Nakon sjajnog Aquisa o kojem je Ognjen pisao, Patek je izbacio ni manje ni više World Time sa tamno-ljubičastim ciferom. Meni se dopada. Ne, ne dopada mi se nego sam oduševljen! Ni u najluđim snovima ne bih mogao da zamislim ovu referencu u belom zlatu sa ljubičastim brojčanikom.

izvor: Patek Philippe

U Patek Philippe su se potrudili da oduševe ljubitelje još više time što su na ovaj model stavili indikator datuma sinhronizovan sa lokalnim vremenom (u ovom slučaju je to tokijsko vreme-pozicija 12). Ovaj mali dodatak čini ref. 5330G prvim World Time modelom koji ima funkciju datuma! Ona se nalazi na obodu cifera a očitava se uz pomoć staklene providne kazaljke koja na svom vrhu ima crveni indikator. Domišljato i neupadljivo. Mora biti neupadljivo kako bi do potpunog izražaja došao teksturni cifer ljubiačste boje.

izvor: Patek Philippe

Iako možda deluje jednostavno i pitate se zašto ranije nisu stavili datum na World Time varate se. Naime, Patek je izradio novi kalibar oznake 240 HU C koji je u osnovi njihov 240 HU sa pridodatim modulom za datum. Samo taj modul ima preko 70 komponenti. Ali to nije uticalo na debljinu i veličinu ovog modela: prečnik je ostao 40mm. Cifer ima sjajnu teksturu u samom centralnom delu. Ovaj model biće proizveden u limitiranoj seriji od 300 primeraka.

PATEK PHILIPPE ref. 5331R

I ovo vam deluje poznato. Savremeni World Time limitiran na samo, ali samo 15 primeraka. Ovo nisam do sada video a ni očekivao. Novi ref. 5331R dolazi u roze zlatu sa funkcijom svetskog vremena i minut repeticijom. To nije toliko velika novost jer se ovo već dešavalo u okviru WT serije ali novo je brojčanik.

izvor: Patek Philippe

U centru cifera nalazi Grand Feu cloisonné enamelemajlirana mapa centra Tokija. Jasno možete razaznati ulice, parkove jer je umetnik u Pateku ovo sjajno izveo. Emajlirani brojčanici su retka umetnost u savremeno doba jer se ručno iscrtavaju pa broj od svega 15 primeraka sada i ne čudi toliko. Ovaj model pokreće kalibar kućne radinosti R 27 HU. Uz ručno obrađen cifer dolazi i ručno ukrašeno kućište.

izvor: Patek Philippe

PATEK PHILIPPE ref. 5308P

Najveći među novitetima. Ne samo po dimenzijama nego i po svemu ostalom: salmon brojčanik na kojem se nalaze funckije koje Patek nikada pre nije iskombinovao. Naziv modela je Quadruple Complication što bi u prevodu značilo četvorostruka komplikacija. Do sada se proizvodila referenca 5208 sa tri dodatne funkcije: perpetual kalendar, hronograf i minut repeticija.

izvor: Patek Philippe

Nova reference ima jedan dodatak na hronografu a to je split-second: funckija merenja dva različita vremenska intervala istovremeno. Referenca 5308 proizvodiće se samo u platini. Prečnik je 42mm a debljina impozantnih 17mm. To je zaista ogromno, ali Pateku se oprašta zbog majstorstva koji se vidi na svakom ćošku sata. Ovaj novitet će biti proizveden u samo 15 primeraka i dostupan je u Tokiju, što je logično.

izvor: Patek Philippe
izvor: Patek Philippe

Od sva tri noviteta meni je srcu najviše prirastao emajlirani World Time sa mapom Tokija u centru. Volim roze zlato modele a ovaj je sve ono što Patek Philippe treba da bude, a i ima nešto u toj funckiji svetskog vremena koju Patek proizvodi.

Koji model se vama najviše dopao i zašto?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.