Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Humanitarna aukcija ”piece unique” modela

…vrednih desetine miliona evra!

U svetu satova se jednom godišnje od 2005. godine održava humanitarna aukcija pod nazivom ”The Only Watch”. Započeta je od strane čoveka po imenu Luc Pettavino a pod patronažom princa Alebrta II od Monaka lično. Cilj humanitarne aukcije je prikupljanje sredstava za razvoj istraživanja za Duchenne Muscular Dystrophy – bolest mišićne distrofije od koje boluje jedan od 3.500 dečaka, a koju ima sin gospodina Pettavina.

Inspirisan željom da pomogne deci kojoj je pomoć potrebna osnovao je organizaciju The Only Watch na kojoj se svakog novembra meseca pojavi preko 50 brendova. Svaki od njih za ovu priliku proizvede jedan sat, model koji nikada do tada nisu proizveli ili u kombinacijama materijala i komplikacije koje nikada nisu kombinovali. Cilj je napraviti sat koji je piece unique i za kojim će kolekcionari želeti da dignu svoju palicu.

Ove godine se aukcija ”The Only Watch” održava petog novembra i na njoj će se pojaviti 62 piece unique sata. U nastavku ću predstaviti neke od najzanimljivijih modela uz kratak opis i procenjenu vrednost na aukciji. Ovaj tekst posmatrajte kao svojevrsno upoznavanje sa aukcijom i katalog satova, a ne kao tekst-recenziju, jer ih zaista ima mnogo i svaki je poseban na svoj način.

Za slučaj da želite detaljno da izučite svaki sat posetite ovaj link.

ANDERSEN GENÈVE Jumping Hours

Aukcija otvara pod brojem 1 nezavisni švajcarski brend luksuznih satova. Njihov piece unique model za ovogodišnju aukciju je Jumping Hours napravljem u platini sa roze zlatnim detaljima na kućištu i ciferu. Brojčanik je napravljen od crnog žada. Vreme se očitava uz pomoć prozora za sate (pozicija 12) i podbrojčanika za minute (pozicija 6).

Procena: 40.000 – 60.000 evra
Prodato za:

izvor: The Only Watch

AUDEMARS PIGUET Royal Oak Selfwinding Tourbillon

Jedna od najpoznatijih kompanija se nije trudila da previše izlazi iz svojih okvira te su predstavili skroz beli keramički AP Royal Oak sa turbijon funkcijom i skeletonizovanim brojčanikom. Mostići skelet brojčanika su plave boje a turbijon se nalazi na poziciji 6.

Procena: 300.000 – 350.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

BALTIC Experiments – Premier Quantieme Perpetuel

Baltic je predstavio svoj prvi perpetual kalendar ikada, napravljen u saradnji sa kompanijom Maclef. Rezultat njihove saradnje je sjajni čelično-titanijumski 37mm veliki model sa ljubičastim brojčanikom. Perpetual kalendar je smešten u podregistre na ovom brojčaniku a pokreće ga mehanizam na automatsko navijanje sa mikrorotorom.

Procena: 20.000 – 30.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

BIVER Catharsis

Kompanija iza koje stoji legenda lično – Jean Claude Biver proizvela je sat koji nema kazaljke i koji ne pokazuje vreme. Ovaj sat vam govori koliko ima sati, ali bukvalno. Uz pomoć gongova koje koriste minut repeticija modeli ovaj sat će odsvirati koliko je tačno sati. Brojčanik je priča za sebe sa dosta kombinovanja dragog kamenja i dijamanata.

Procena: 500.000 – 700.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

BOVET Orbis Mundi

Bovet je luksuzna prefinjena kuća koja izrađuje vrhunske ručne časovnike. Retko, gotovo nikada od mene nećete čuti da koristim pridev ”vrhunski” ali u slučaju Bovet satova to je opravdano. Njihov Orbis Mundi je 42mm veliki roze zlatni sat sa funkcijom svetskog vremena a pokreće ga mehanizam na ručno navijanje, naravno kućne radinosti.

Procena: 52.000 – 65.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

BULGARI Octo Finissimo Tourbillon Marble

Pravo čudo i model o kojem se možda najviše priča dolazi od Bulgari kompanije koja je proizvela mermerni sat. Da, DLC titanijumsko kućište je prekriveno zelenim mermerom pod nazivom Verde di Alpi. Na poziciji 6 nalazi se 1.9mm tanki turbijon koji je povezan na kalibar kućne radinosti BVL268.

Procena: 150.000 – 250.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

FREDERIQUE CONSTANT x CHRISTIAAN VAN DER KLAAUW Tourbillon Planetarium

FC je kompanija koja nas nije navikla na ovakva mehanička čuda i pravo je iznenađenje videti šta su spremili za Only Watch 2023. U saradnji sa časovničarem iz naslova, koji je majstor za izradu astronomskih satova, napravili su sat sa turbijon funkcijom koji ima na brojčaniku tačan raspored planeta u Sunčevom sistemu. Ujedno je i najmanji reprezentativni planetarium ikada napravljen. Sjajno!

Procena: 90.000 – 110.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

FURLAN MARRI x DOMINIQUE RENAUD x JULIEN TIXIER – Secular Perpetual Calendar 

Pravo čudo dolazi od brenda Furlan Marri koji je udružio snage sa još dva čoveka kako bi napravio Sekularni perpetual kalendar – sat čiji je kalendar još precizniji od večnog i zahteva jednu intervenciju korekcije kalendara tek 2.400. godine…

Procena: 20.000 – 30.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

GERALD GENTA Mickey Mouse

Ovaj sat slavi legendarnog dizajnera i revolucionara, časovničara kojem treba da zahvalimo što je svet satova danas ovakav kakav jeste. Njegovi satovi, koji su nosili njegovo ime danas su veoma popularni pogotovo među ljubiteljima vintage satova. Sat spreman za aukciju ima prepoznatljivo belo zlatno kućište sa Miki Mausom na brojčaniku koji je u lepom raspoloženju.

Procena: 350.000 – 500.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

HUBLOT MP15 Takashi Murakami Tourbillon

Safirni sat inspirisan nasmejanim cvetom poznatog umetnika Takaši Murakamija sadrži 12 latica cveta u kojima se nalazi ukupno 444 dijamanta raznih boja. Da se ne radi samo o estetskom čudo potrudio se Hublot i u njega stavio mehanizam sa rezervom od 150h.

Procena: 350.000 – 500.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

JACOB&CO X CONCEPTO WATCH FACTORY Astronomia Revolution 4th Dimension

Ko drugi ako ne oni? Jacob&Co je u saradnji sa Concepto fabrikom satova napravio prvi turbijon koji se pokreće u 4 ose. Volim ovu kompaniju i sva njena dostignuća kao i sve njihove boje koje koriste.

Procena: 700.000 – 750.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

RICHARD MILLE Talisman Origine

Uvek originalni i uvek drugačiji. Jovan se možda ne bi složio oko ove prve konstatacije iz prethodne rečenice ali pogledajte kako izgleda njihov sat za Only Watch 2023. Misterizona zlatna relikvija koju su pronašli švajcarski arheolozi i koju su nazvali ”Talisman Korena” bio je inspiracija Richard Mille za ovaj sat.
Sat ogrlica.

Procena: 600.000 – 800.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

TAG HEUER Monaco Split Second Chronograph

Verovali ili ne ovo je prvi Split Second hronograf koji je TAG Heuer proizveo i to je podržano od strane potpuno novog kalibra. Mehanizam na ručno navijanje smešten je u titanijumsko kućište sa skeleton brojčanikom i crvenim detaljima.

Procena: 150.000 – 300.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

TUDOR Prince Chronograph One

Malo svežine dodao je Tudor pri izradi hronografa koji su proizvodili 70-ih godina. Predstavljen u žutom zlatu sa crnim brojčanikom i sa potpuno novim kalibrom koji je potpuno in-house. Ovo može dobro proći kod publike a Tudor pokazuje koliko su zaista nezavisni od Rolexa.

Procena: 25.000 – 35.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

ULYSSE NARDIN Freak S

O UN Freak satovima sam već pisao, inspirisan sjajnom prezentacijom na Watches&Wondersu 2023 u Ženevi ove godine. Zaista jedno mehaničko čudo a novi Freak ima oznaku S. Jedina razlika u odnosu na prethodne modele jeste to da je mehanizam UN 251 na ovom satu obojenem paletom duginih boja.

Procena: 160.000 – 200.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

URWERK Space Time-Blade

U vezi ovog sata mnogo toga još nije jasno osim da se radi o čudnoj inovaciji u staklenom stubu visine 167cm. Unutra se nalaze indikatori časova, minuta i sekundi. Nadam se nekom detaljnijem objašnjenju kako bih vam objasnio šta su tačno postigli ovim, ali…

Procena: 45.000 – 80.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch

ZENITH Chronometer Sport Only

Od svih prisutnih kompanija jedino je Zenith izradio više od jednog sata. Predstavili su čak 4 Chronomaster Sport modela u 4 jake boje: žuta, zelena, crvena i plava. Svaki od njih ima brojčanik u pomenutoj boji i poklapajući bezel od keramike. Prodaju se u paketu sva 4 sata bez izuzetka.

Procena: 45.000 – 55.000 CHF
Prodato za:

izvor: The Only Watch
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.