Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Tick-Tock na ekranu: Satovi u svijetu omiljenih sitkoma – 3. dio

Seinfeld

U posljednjim tekstovima iz serijala o satovima unutar omiljenih sitcomova, istraživali smo svijet horologije kroz zglobove likova u serijama poput “Prijatelji” i “Dva i po muškarca“. Sada vam predstavljamo uzbudljivu ekspediciju u svijet “Seinfelda”, gdje humor i stil 90-ih čine savršenu kombinaciju. “Seinfeld” nas uvodi u život Jerryja Seinfelda, stand-up komičara iz New Yorka, i njegove eklektične grupe prijatelja, koje se zajedno suočavaju sa apsurdima svakodnevnog života. Kroz niz komičnih situacija, ovaj kultni sitcom istražuje dinamiku prijateljstva, ljubavi i neobičnosti urbanog života, stvarajući nezaboravne trenutke humora i stila karakteristične za dekadu.

Sony Pictures Entertainment

Jerry Seinfeld, centralna figura u seriji “Seinfeld”, predstavlja stand-up komičara čiji je humor često usmjeren ka svakodnevnim apsurdnostima života u New Yorku. Njegov karakter obilježen je suptilnom ironijom i analizom komičnosti čak i u najmanjim stvarima. Jerryjev stan postaje središnje mjesto okupljanja, gdje se odvijaju mnoge komične situacije.
Jerry Seinfeld je veliki ljubitelj satova, a posebno brenda Breitling i svoj stil upotpunjuje satovima visoke klase. Na samom početku serije Jerry nosi Cartier Santos, ali kasnije potpuno prelazi na brend Breitling. Neki od Breitling modela koje Jerry Seinfeld nosi su Chronomat 81950A, Breitling Blackbird i klasični Breitling Navitimer. Svi navedeni modeli su verzije iz početka 90-ih godina.

Sony Pictures Entertainment

George Costanza, najbolji prijatelj Jerryja Seinfelda, prikazan je kao lik sa niskim samopouzdanjem i izraženim humorom. Njegovi neuspjesi u ljubavi, neprestano izbjegavanje posla i komični sukobi s roditeljima čine ga jedinstvenim antijunakom. Georgeova opsjednutost sitnicama i uvijek prisutan stres dodatno doprinose humoru njegovog lika. George nije toliki zaljubljenik u satove kao Jerry i uglavnom ga vidjamo sa slim elegantnim satovima ili Casio digitalnim satom. Digitalni Casio TGW-10, koji George nosi predstavljen je krajem 80-ih i stekao veliku popularnost početkom 90-ih godina. Ovaj model spada u jedan od najdugovječnijih modela u Casiovom asortimanu i jedan je od najprodavanijih modela svih vremena. Bio je dostupan do prije par godina i na online shopovima se još uvijek može naći po neki primjerak u mint stanju.

Sony Pictures Entertainment

Elaine Benes, bivša Jerryjeva djevojka i ključni član “Seinfeld” družine, ističe se svojom nezavisnošću, šarmom i specifičnim smislom za humor. Glumila ju je Julia Louis-Dreyfus, a Elaine je prikazana kao uspješna žena koja radi kao urednica u izdavačkoj kući. Njena veza s Jerryjem Seinfeldom i prijateljima dodaje humorističnu dinamiku seriji, dok njene avanture često izazivaju smijeh i simpatije gledaoca. Osim po komičnom talentu, Elaine Benes takođe privlači pažnju svojim modnim izborima, uključujući i satove koje nosi tokom serije. Elaine Benes nosi nekoliko Cartier modela, a među njima se izdvaja Cartier Panthere iz 90-ih. Njen odabir satova dodatno naglašava njezinu sofisticiranost i ukus za stil.

Sony Pictures Entertainment

Cosmo Kramer, ekscentrični susjed Jerryja Seinfelda, donosi nepredvidljivost i nekonvencionalnost u seriju. Njegovi neobični postupci, često smiješni ulasci u Jerryjev stan i briljantno nepromišljene ideje čine ga jedinstvenim likom. Kramerova karizma proizlazi iz kombinacije hrabrosti i nespretnosti, čineći ga jednim od najomiljenijih (čitaj najluđih) likova u “Seinfeldu”.

Sony Pictures Entertainment

Kramera u seriji rijetko možemo vidjeti s ručnim satom i njegova nekonvencionalnost i originalnost čine ga neuhvatljivim kad je riječ o stilu i modnim dodacima. U jednoj epizodi postoji scena u kojoj Kramer objašnjava Elaine da on ne nosi sat jer se orijentiše prema suncu. (radnja ove scene se dešava noću)

Seinfeld TV official

Ovom analizom satova u seriji “Seinfeld” zaranjamo duboko u svijet komičnih zglobova i karakterističnog stila 90-ih. Likovi poput Jerryja, Elaine, Georgea i Kramera ne samo da su obilježili humorističku eru, već su svojim satovima dodali jedinstvenu notu svakodnevnim absurdima. Od Breitlinga koji prati Jerryjevu stand-up karijeru, do Casio modela koji odražava Georgeovu skromnost, horologija je postala neizostavni dio “Seinfelda”. Ova serija, sa svojim humorom i satovima, ostavlja nas nasmijane i nostalgične, sjećajući se jedne od najvoljenijih sitcom avantura iz ere 90-ih.

Sony Pictures Entertainment

Nastavite pratiti Satnaruci jer uskoro stiže još odličnih tekstova, istražujući svijet satova kroz omiljene televizijske serije!

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.