Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi ULYSSE NARDIN Freak (UŽIVO SLIKE)

Ono što je izgledalo kao pokušaj da se bude drugačiji danas je dokaz da ovaj brend zna da gleda u budućnost!

Kada se pojavio 2001. godine Freak je bio u najmanju ruku čudak, a tako je i nazvan. Bio je nešto sa čim se svet satova nije susretao do tada. I danas je ”neprihvatljivo” inovativan jer ovaj sat nema CIFER, KAZALJKE I KRUNU. Započnite razgovor sa nekim ko nije iz sveta satova i recite mu baš ovo što sam napisao velikim slovima i sačekajte njegovu reakciju. Izostaće ili će nasmejati na ”vašu glupost”. Kako sat može da nema ono što ga čini satom?

Može! Ulysse Nardin je pomenute godine predstavio Freak One (tako se zove i novitet) i započeo novu eru u svetu satova. Nešto inovativno i novo što niko do tada nije pokušao da uradi. Sat je zamišljen kao model u kojem se ispod safirnog stakla nalazi mehanizam koji pokazuje vreme bez kazaljki.

Nastavili su tradiciju i danas je Freak možda i najbolji model koji proizvode. Na Watches & Wondersu 2023 predstavili su naslednika, model koji je unapređena verzija svih prethodnih. Ovaj model nema krunicu i oatle bih započeo priču.

U ovoj kompaniji dosetili su da funckiju komande podešavanja vremena premeste na bezel. Interesantno je da kada sam uzeo ovaj sat u ruke nisam primetio da mu krunica nedostaje. Jednostavno mi je sve izgledalo normalno. Tek kada je njihov direktor, koji nam je držao prezentaciju, skrenuo pažnju rekoh sebi ”kako je moguće da to nisam primetio?”. To je iz razloga što sam previše gledao u brojčanik očaran satelitskom funkcijom koju on obavlja.

Na Instagram nalogu Sat na Ruci možete pogledati ceo video kako se podešava ovaj novitet.

Prečnik DLC coated sata je 44mm, na njemu se nalazi roze zlato komandni bezel koji se aktivira nakon što pritisnete dugme ispod pozicije 6 na kojoj piše FREAK. U ovom novitetu se nalazi kalibar kućne radinosti UN-240.

Mehanizam se nalazi u centru sata sa gotovo 90% pokretnih delova, što je retkost. Proporcija bi treba da bude obrnuta i da je 90% delova nepokretno, tačnije fiksno u mehanizmu ručnog sata, ali Ulysse Nardin je odlučio da napravio totalni obrt. Do sada nisam imao prilike uživo da vidim nijedan Freak, ali nadam se da će ovaj model biti poručen za Srbiju i da će pristiću u Maestro Jewelers.

Na kraju mostića nalazi se minutni pokazivač dok se na podlozi ispod mehanizma nalazi strelica za datum. Da, nisam rekao ”na ciferu se nalazi”, jer ovaj sat nema brojčanik već samo dno na koje je pričšrćen kalibar koji lebdi iznad…

Zanimljivost: na slikama koje sam dobio od Ulysse Nardina se može videti N1 na roze zlatnoj pločici što simboliše prvi model u serijskoj proizvodnji, dok je na mojoj ruci (slika iznad) model sa pločicom P1. To znači da sam imao privilegiju da probam model koji je bio prototip, prvi među prvima!

Cena je na upit.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.