Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nova Doxa SUB300 Beta kolekcija

Ljubitelji ronilačkih satova biće prijatno iznenađenji sa čak 5 novih Doxa SUB300 beta modela!

Doxa se vraća kući! Tako je glasio naslov naše promo-kampanje koje smo radili u saradnji sa Kazimirowa Watches&Jewelry koja je započela prodaju Doxa satova. Napokon se neko usudio da vrati ovog genijalnog švajcarca na naše tržište, a SUB200 smo izdvojili kao best-buy u tom cenovnom rangu za ovu 2023. godinu!

izvor: Doxa

Ovih dana Doxa je unapredila i proširila kolekciju SUB300 pod oznakom BETA i napravila 5 novih satova. Najveći napredak viđen je u dizajnu kućišta od čelika koje je sada manje i tanje od prethodnog. Prečnik se nije promenio i iznosi 42.5mm ali su uspeli da smanje razdaljinu od luga do luga koja sada ima 44.5mm (to je za 0.5mm manje nego pre). Najveća promena viđena je u visini kućišta koje je smanjeno sa 13.65mm na 11.95mm. Smanjenje od skoro 2mm postignuto je korišćenjem ravnog safirnog stakla umesto onog ispupčenog koje se koristilo na prethodnoj seriji. Takođe, upotrebljen je i tanji bezel.

izvor: Doxa

Okvir bezela je napravljen od crne keramike a inserti su napravljeni od istog materijali ali uklopljeni sa bojama detalja kao što su kazaljke, indeksi ili kaiš. Na spoljašnjem insertu oznake su obojene istom bojom kao i minutna kazaljka na satovima dok su na unutrašnjem insertu bezela one obojene crnom bojom što može uticati na lakoću očitavanja (ali imajući na umu da danas malo ko koristi ronilački bezel kako treba ovo nije veliki nedostatak). Krunica na svih 5 modela je napravljena od crne keramike kako bi se uklopila uz okvir bezela ali mi na nekim modelima ovo izgleda zaista čudno.

izvor: Doxa

Najveću primetnu promenu (mnogi nažalost neće tako lako primetiti smanjenje veličine) vidim na ciferu ovog sata. On je sada dobio talasastu teksturu sličnu onoj koju Omega ima na svojim Seamaster modelima. Doxa nudi 3 boje ovog brojčanika: plavi, beli i crni (crni je negde baš crn a negde je svetliji). O luminaciji ne treba trošiti reči. Treba ih potrošiti na jedan detalj koji je takođe nov a to je slovo beta koje se nalazi tik uz broj 300 na ciferu (broj 300 dolazi kao oznaka vodootpornosti koje je 300m). Doxa nije do sada stavljala ovu oznaku na cifer ali to toliko prirodno izgleda da imam utisak da je tu oduvek.

izvor: Doxa

Novi SUB300 BETA pokreće automatski kalibar koji je već korišćen za ovu seriju – Sellita SW200-1 koja radi na 28.800 vibracija i obezbeđuje rezervu od 38h. Moje mišljenje je da je to mala rezerva za sat bilo kog cenovnog ranga a naročito za ovih 2.000 evra gde se pozicioniraju ovi noviteti. Jednostavno smatram da sat mora izdržati i pregurati vikend bez nošenja kako bi se u ponedaljk samo stavio na ruku. Zato navijam za satove sa rezervom preko 50h!

izvor: Doxa

Ovim (nejasnim) potezom Doxa je zamenila pouzdan i za nijansu kvalitetniji kalibar ETA2824-2 koja se još uvek koristi u SUB300 kolekciji i koja ima COSC sertifikat za preciznost pri radu i malo veću rezervu rada. Možda je jedina želja bila da se SUB300 BETA ponudi po manjoj ceni od one za koju se prodaju ”obični” SUB300 modeli. I zaista cena jeste manja za oko 180 evra.

izvor: Doxa

Novi SUB300 BETA modeli dostupni su u Kazimirowa a za detalje oko cene poželjno je da njih direktno kontaktirate ili ih posetite u tržnom centru West65 u Beogradu.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.