Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Breitling Top Time sa Tourbillonom

Zaista, ali zaista neočekivano!

Breitling Top Time je uvek važio za pristupačan Breitlingov hronograf. Njihovi vintage modeli danas mogu da se pronađu za oko 2.000 evra, nekada i manje. Predstavljaju sjajan početak za one koji žele da poseduju nešto vintage od brenda koji ima ime u svetu satova. Sa tim ”teretom” Breitling je krenuo u realizaciju nečeg neočekivanog – da od onog uvek pristupačnog sata napravi nešto skupo. Veoma skupo.

Imao sam prilike da novu Breitling Top Time Classic Cars Chronograph seriju isprobam u Ljubljani. Na putovanju na kojem smo Željko, Aleksandar i ja bili sredinom ove godine Breitling je predstavio 4 noviteta posvećena klasičnim američkim automobilima koji su vladali kontinentom tokom prošlog veka. Posebno su me iznenadile boje brojčanika i njihova konfiguracija.

izvor: Breitling

Danas Breitling predstavlja nešto zaista neočekivano: Breitling Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon. Radi se o 44mm i 43mm velikim novitetima u Top Time Classic Cars seriji koji sada poseduju novi mehanizam sa turbijonom na poziciji 12. Prvi moj komentar je da su ovo nedopustivo dugački nazivi satova. Svake godine brendovi rade na novitetima ali ne rade na tome kako da nazovu sat već svakoj staroj generaciji samo pridodaju novi epiteti shodno novoj funkciji koju dodaju.

izvor: Breitling

Kada na ovo ime Breitling Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon doda naziv svakog pojedničanog modela od sva tri nova: Ford Mustang, Chevrolet Corvette i Shelby Cobra dobićemo još duži naziv. Iz tog predugačkog imena jasno je da se Breitling odlučio da odabere tri modela automobila i njima pridoda funkciju hronografa u većem kućištu. Dva modela (Shelby Cobra i Chevrolet Corvette) napravljena su u 44mm dok je Ford Mustang napravljen u bronzanom kućištu koje je milimetar manje.

izvor: Breitling

Veliko kućište omogućava da se novi Kalibar B21 koji radi na 28.800 vibracija po času sa rezervom od 55h smesti odmah ispod živopisnog brojčanika. Ovaj hronograf-turbijon automatski mehanizam Breitling je uradio u kolaboraciji sa specijalistima za mehanizme, kompanijom La Joux-Perret (koja je između ostalog radila hronograf kalibre za brend Furlan Marri). Mehanizam poseduje i COSC sertifikat.

izvor: Breitling

Brojčanici nisu pretrpani i lako se očitavaju uprkos tome što je njih smešten veliki turbijon na poziciji 12 dok se na poziciji 6 nalazi hrono-podbrojčanik. Zanimljivo je da ovaj sat nema malu sekundaru na koju smo navikli kod hronografa već se regularna sekundara sata nalazi u centru!

izvor: Breitling

Postavlja se pitanje: da li je Breitlingu ovo bilo potrebno? Ovo bih voleo da pitam ljude koji vode Breitling jer mi se ovaj potez čini nelogičnim (čitaj nepotrebnim). Ne dovodim u pitanje stručnost ljudi koji vode ovu kompaniju već me samo zanima zašto se model koji je decenijama važio za entry level gura u veći cenovni rang, ni manje ni više, postavljanjem turbijon mehanizma u njega. To je kao da Volkswagen u svog UP-a stavi motor koji ide u WRC automobil.

Cena za svaki od tri noviteta iznosi 47.000$.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.