Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi TAG Heuer Skipper ponovo plovi!

More, podignuta jedra, vetar na koži i Skipper na ruci.

Nisam pisao o ovom modelu, a ni o Heuer-u (čita se Hojer). Nije bilo prilike a ni vremena. Moja ljubav prema vintage Hojerima je poznata mojim najbližim ljudima, ali javno se o njima nisam puno izjašnjavao. Volim, cenim i simpatišem sve što je Hojer radio u njihovim zlatnim vremenima tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Baš u to vreme predstavili su i prvu verziju modela koji se danas vraća iz mrtvih: Skipper.

O starom i novom

Heuer Skipper predstavljen je 1968 godine i istog momenta je postao prepoznatljiv. Postao je sat koji svojim dizajnom i bojama izlazi van okvira vremena u kojem se nalazi. Dolazio je iz budućnosti. Te boje zadržane su na novom Skipperu u okviru Carrera TAG Heuer serije satova. Osim malih estetskih promena na brojčaniku, prilagođenih vremenu u kojem mi živimo, Carrera Skipper se nije mnogo promenila i ponovnim pojavljivanjem u TAG-ovom katalogu postaje sat koji će mnogi želeti.

vintage Heuer Skipper

Naročito oni kojima je život more ili kojima je more život. Skipper je namenjem skiperima. Ljudima koji upravljaju jahtama. Skipper je sat koji vas poziva da osetite ono najlepše što isplovaljanje na pučinu može da vam pruži a isto tako spreman je na sve ekstremne uslove na koje možete naići na nemirnom moru.

izvor: TAG Heuer

Novo čelično Carrera kućište prečika je 39mm, debljinje 13.9mm i na njemu se nalaze pečurka-hrono-pušeri za aktiviranje hronografa, jer Carrera Skipper oduvek je bila hronograf. Bezel na ovom satu ne postoji. Iako ste do sada stekli utisak da je ovo sat isključivo za more znajte da se radi o neronilačkom satu, čija je vodootpornost 100m. Nije napravljen za ronioce već za one koji vode računa o njima.

Brojčanik = Skipper

Da, brojčanik je zapravo ono što definiše skipera. Dva su najznačajnija detalja, pečata po kojima ćete ovaj sat prepoznati u moru drugih: podbrojčanik male sekundare plave boje i minutni hrono podbrojčanik u 3 boje . TAG Heuer Carrera Skipper je bikompaks (bicompax-hronograf sa dva podbrojčanika na ciferu – pozicije 3 i 9) i oba podbrojčanika su obojena nesvakidašnjim bojama.

izvor: TAG Heuer

Podregistar za minute hronografa na poziciji tri je obojen u 3 boje: plava, zelena i narandžasta. Ko se 1968. godine dosetio da iskombinuje ove tri boje on je genije. Evo i danas, 55 godina kasnije ova kombinacija je sjajna, dobitna, prava morska!

izvor: TAG Heuer

U odnosu na prvu verziju, novi Skipper ima ispis naziva modela u podbrojčaniku male sekundare, dok se na prvoj verziji nalazi iznad logoa HEUER. Sada se na tom mestu nalazi naziv modela Carrera. Narandžasta je sjajan kontrast tamno plavom sunburst ciferu te je na novom modelu malo više zastupljena. Centralna hrono sekundara je obojena narandžastom bojom kao i mali markeri za sate.

izvor: TAG Heuer

Pored svega pomenutog na ciferu se nalazi i prozor za datum na poziji 6. Mehanizam koji pokreće novog Skippera označen je sa TH20-06 – kalibar kućne radinosti sa rezervom od 80h.

Međumodel

Između prvog i poslednjeg Skippera nalazi se jedna limitirana serija koju je TAG Heuer uradio u kolaboraciji sa Hodinkee, najvećim svetskim portalom u svetu satova. I najuticajnijim. Ovaj model izašao je 2017. godine i na njemu je vidljivo par izmena, koje se meni dopadaju.

TAG Heuer x Hodinkee

Radi se o hronografu bez male sekundare i samo sa jednim podbrojčanikom na poziciji 9. Datum je smešten na poziciju 3 i ovaj dizbalans je zaista simpatičan. Oko navikne na pravilan raspored podbrojčanika i kada se sve to izmeni sat može da bude ili pun promašaj ili pun pogodak. U ovom slučaju: samo pogodak!

izvor: TAG Heuer

Ova kolaboracija prošla je odlično ali se ipak očekivao novi Skipper u serijskoj proizvodnji. Dočekali smo ga i cena modela na sajtu za američko tržište je 9.800 dolara. Za više informacija kontaktirajte Maestro Jewelers koji je zvanični uvoznik ovog brenda.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.