Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Nova TAG Heuer Carrera Chronosprint

TAG Heuer i Porsche ponovo sarađuju na sjajnim projektima!

autor-saradnik: Miloš Đokić

Izuzetnu saradnju TAG Heuer i Porsche započeli su 2021. godine (verujem da ste mislisli da zvanično sarađuju više decenija ali to nije slučaj), a osim istorije vežu ih i zajednički ciljevi kao što su zavidan kvalitet, inovativnost i prestiž. Svoje partnerstvo su pre par dana učvrstili novim modelom sata TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche, koji je dizajniran u dve verzije. Ovaj novitet predstavljen je u čast 60 godina postojanja TAG Heuer Carrera kolekcije isto kao i Poršeovog legendarnog modela 911 (izvorno nazvan 901).

izvor: TAG Heuer

Ono što je važno reći na samom početku o novom Chronosprint x Porsche modelu jeste da on dolazi u dve varijante, sa čeličnim ili kućištem u roze zlatu i da mu je dizajn baziran na TAG Heuer Glassbox-u, doduše u nešto većoj dimenziji. Oba noviteta su prečnika 42mm, sa razdaljinom od luga do luga 48.6mm i debljinom kućišta od čak 14.9mm. Glavni krivac ovolike debljine jeste zaobljeno safirno staklo koje je tretirano dvostrukim antirefleksnim premazom, kako bi brojčanik bio lako čitljiv iz svih uglova.

izvor: TAG Heuer

A kada je o brojčaniku reč, boja kod čeličnog je svetlo siva, dok je kod modelu u roze zlatu ona bež. Kod oba modela časovna i minutna kazaljka su u formi „štapića“ u boji rodijuma, dok je hrono sekundara „oštra“ i zajedno sa časovnim indeksima ima istu boju kao što je boja kućišta. 

Kako se radi o hronografu, na brojčaniku imamo 3 podbrojčanika i to su sekundni brojčanik sa prikazom datuma na poziciji 6, 30-o minutni i 12-o časovni hrono podbrojčanici na pozicijama 3 i 9. Hronograf funkcija se naravno pokreće zahvaljujudi hrono pušerima koji su smešteni sa desne strane kudišta.

izvor: TAG Heuer

Shvatili ste da brojčanik obiluje mnoštvom detalja, ali zašto se na njemu po obodu desne strane nalazi „ugravirana“ skala od 1-10 i zašto je ona baš do broja 9 obojena crvenom bojom? Tu je TAG Heuer mislio na izvorni Porsche 911, čije je ubrzanje od 0-100km/h iznosilo 9.1s

izvor: TAG Heuer

Ovu lepu simboliku TAG je iskoristio na taj način što će hrono sekundara, gotovo trećinu brojčanika „proći“ za svega 9.1s a onda usporavati sve više kako se bude kretala ka broju 60, koji se nalazi na vrhu brojčanika. Iako je simbolika jasna i lepa, kolika je zapravo funkcionalnost ovakve štoperice?

izvor: TAG Heuer
izvor: TAG Heuer

Svakako, da bi tako nešto uopšte bilo moguće, unutar sata mora kucati dobar mehanizam. TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche pogoni in-house TH20-08 kalibar, koji radi na 28.800 vibracija po času i obezbeđuje 80 sati rezerve rada. Zaista pozamašna rezerva za jedan hronograf.

izvor: TAG Heuer

Oba modela dolaze na kožnim kaiševima, čelični na crnom i njegova cena je 9.000 CHF, a model u roze zlatu na braon kaišu i košta 23.000 CHF. Za više informacija možete kontaktirati Maestro Jewelers koji ima sjajan izbor TAG Heuer modela.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.