Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Novi limitirani Seiko koji košta 3.000$

E neka su uradili još jednu limitranu seriju!

Seiko je apsolutni šampion kada su u pitanju limitirane serije i specijalna izdanja. Zbog toga je svet ljubitelja satova znao i da nekad uperi prst u voljeni Seiko. Imajući u vidu da Seiko ima mnogo legendarnih modela, moderne iteracije istih su nešto od čega poznati japanski brend ne beži, i svako malo će se pojaviti neka nova limitirana ili specijalna serija nekog već viđenog modela.

E sad, poenta je da u tom ogromnom volumenu novih izdanja Seiko nekad baš ume da pogodi u centar !
Moje mišljenje je da je novopredstavljeni SLA065 budući klasik. Poznato je da Seiko sponzoriše i podržava pokrete za očuvanje životne sredine, uglavnom im je fokus na vodenom svetu, čemu je posvećena kompletna ’’Save the Ocean’’ serija satova. Jedan od tih projekata je istraživanje olupina iz četvrtog veka oko Grčkog ostrva Furni (Fournoi) gde istraživači proučavaju kako je funkcionisala pomorska trgovina u tom vremenu.

izvor: Seiko

Naime, ova priča je uvod za inspiraciju ovog sata – imajući u vidu da su se tadašnji moreplovci koristili
instrumentom po imenu astrolab za navigaciju, Seiko je upravo ovaj instrument iskoristio kao motiv za
prelepe teksture na ciferu.

astrolab kao motiv za novi cifer
izvor: Seiko

Kućište je dobro poznato 62mas samo u malo većem izdanju, 41,3mm. O Zaratsu završnici koja krasi ovo kućište neću puno trošiti reči, tako nešto mora da se vidi uživo da bi se shvatilo koliko to zapravo lepo izgleda. Narukvica je urađena od vulkanizirane gume plave boje, i mene iskreno nije impresionirala. Štaviše, smatram je najslabijom karikom na ovom modelu.

izvor: Seiko

Bezel je ronilački, sa 120 klikova i plavim keramičkim insertom. Markeri i kazaljke su, kao i kućište, pozajmljeni iz originalnog modela, s tim što za razliku od SLA017 sada imamo ’’X’’ na ciferu, što ukazuje
na to da je model deo Prospex serije. I onda dolazimo do prelepog plavog cifera u ’’sunburst’’ završnici,
sa prelepim kružnim motivima.

Mehanizam je dobro poznati automatski kalibar 8L35, koji radi na 28.800 bph i ima 50 sati rezerve. Baziran je na Grand Seikovom kalibru 9S55, s tim što nije regulisan i dekorisan po GS standardima. Treba imati u vidu da je limitiano izdanje na 1300 komada i da će Seikofili i kolekcionari sigurno želeti jedan za sebe, te verujem da će se brzo rasprodati.

izvor: Seiko

Moje mišljenje je da, za 3.000$ ovaj Seiko nudi sve što očekujete od SLA serije – robusan i tačan mehanizam, fenomenalnu završnu izradu, pojačanu kontrolu kvaliteta, s tim što sa SLA065 ima i bonus – cifer koji će vam stalno odvraćati pažnju svojom estetikom, i takođe privlačiti pažnju drugih kada ga nosite.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.