Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Blancpain Fifty Fathoms Act 3

Swatch je napravio talas hajpa, Blancpain ga je uzjahao…

Prošle su tri nedelje otkako je Swatch predstavio novi biokeramički model, ovog puta u saradnji sa najstarijom kompanijom na svetu satova – Blancpain. Izradili su 5 različitih modela posvećenih okeanima u okviru novog modela pod nazivom Scuba Fifty Fathoms. Uostalom o tome ste već čitali kod nas na sajtu.

Danas kompanija Blancpain predstavlja novi Fifty Fathoms u znak proslave 70 godina od postojanja kultnog modela. U okviru podserije Act u kojoj su do sada proizvedena dva modela, Act 1 u 42.3mm i limitiran na 210 primeraka i Act 2 u 47mm koji nije limitiran, izbacili su novi bronzani model Act 3. Iz priloženog se, ukoliko se udubite u zaključivanje, da videti da Blancpain ne zna da napravi ono što treba. Proizvesti 42mm i limitirati ga pokazuje na pogrešan put, jer su Act 2 od 47mm stavili u serijsku proizvodnju.

izvor: Blancpain

Blancpain baš dugo ima problem sa proizvodnjom Fifty Ftahomsa u normalnoj veličini. Pod normalnom veličinimom mislim na sat manji od 45mm koji će se serijski proizvoditi u čeliku ili titanijumu. Sa novim modelom su napravili iskorak ali sa 50% uspešnosti. Smanjili su veličini ali su ponovo ograničili proizvodnju.

izvor: Blancpain

Novi Fifty Fathoms Act 3 Bronze Gold ref. 5901-5630-NANA proizveden je u 41.3mm 9k bronzano-zlatnom kućištu koje je debelo 13.3mm. Razdaljina od luga do luga nije navedena u novom izveštaju ali sa fotografija se čini da je ta veličina neproporcionalno velika u odnosu na pomenute dve. Lugovi su veoma izduženi i ne tako lepi za oko.

Pokreće ga automatski mehanizam, kalibar 1154 koji nema datum, radi na 3Hz i obezbeđuje rezervu od čak 100 sati. Sjajno za jedan ronilački sat! Luminacija je odlična, što priliči reputaciji koju imaju Blancpain ronilački modeli. Novi model je limitiran na svega 555 primeraka, a cena svakog od njih je 33.000 evra.

izvor: Blancpain

Brojčanik je crne boje sa vintage inspirisanim oznakama i detaljima. Na poziciji 6 nalazi se takozvani indikator vlage. Bezel se poklapa sa bojom brojčanika, tačnije insert je napravljen od crne keramike. Ovi detalji novom dajveru daju vintage izgled. Taj trend je veoma popularan poslednjih par godina, a brend koji može do u beskonačnost da se poziva na prošlost i slavu starijih modela pri izradi novih svakako jeste Blancpain.

izvor: Blancpain

Zaključak je sledeći: Blancpain je napokon uspeo da napravi sat manji od 44mm ali ne i da ga stavi u serijsku proizvodnju. Mnogi su očekivali da će se napokon dogoditi Fifty Fathoms u čeliku prečnika oko 41mm koji će biti dostupan bez ograničenja. To se opet nije desilo. Budimo strpljivi. Nakon masovne edukacije koju je Swatch na indirektan način uradio sledi period u kojem će se Blancpain-u posvetiti mnogo više pažnje javnosti.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.