Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko Alpinist GMT: savršen sat za avanturiste

Alpinist sa GMT komplikacijom donosi novu dimenziju putovanja i avanture.

Meni jedan od najljepših Seikovih modela svakako je Seiko Alpinist, od kada sam prvi put vidio SARB Alpinist bio sam oduševljen dizajnom i funkcionalnošću ovog modela, jednostavno sve vezano za ovaj model mi je bilo savršeno uklopljeno. Više o tome zašto nikada nisam posjedovao neki od ovih modela pisao sam u tekstu Imate veliki zglob? Seiko Prospex Land je sat za vas!

Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT; izvor: Seiko

Najnoviji modeli iz Alpinist serije dolaze unaprijeđeni sa novim mehanizmom i novom komplikacijom, po prvi put imamo priliku da vidimo GMT Alpinist sa automatskim mehanizmom. (bilo je izvedbi sa kvarcnim, ali o tome malo kasnije)
Nekoliko puta sam već napisao da su prošla i ova godina ”Godina GMT komplikacije”, ali izgleda da se moram ispraviti, sve mi se čini da će ovo biti ”Decenija GMT satova”.

Seiko Alpinist GMT SBEJ005; izvor: Seiko

Seiko Alpinist inspirisan je planinarenjem i avanturizmom i ima veliku grupu obožavalaca. Ideja izdržljivog sata za avanturiste datira iz 1950-ih godina, kada je Seiko kreirao sat za japanske planinare, poznate kao Yama-Otoko. Ovaj model je stariji i od Seikovih ronilačkih satova, i zapravo predstavlja prvu interpretaciju Seiko sportskog sata. Yama-Otoko je bio dizajniran da bude čvrst i otporan kako u dizajnu, tako i u tehnologiji, pomažući japanskim istraživačima da se suoče sa surovim uslovima planina.

Seiko Alpinist GMT SPB379; izvor: Seiko

Kroz istoriju Alpinist model je mijenjao dizajn, pratio tehnološke napretke, putovao kroz Seiko serije od orginalnog, preko SCVF Hi-Beat (Red Alpinist), kvarcnog SBCJ, čuvenog SSASS, najpoznatijeg SARB, da bi se na kraju smjestio kao ustaljeni model Prospex linije. Više o ličnom iskustvu posjedovanja Alpinista možete pročitati u Aleksandrovom tekstu: Explorer iz Japana – Seiko Alpinist.

SPB377 i SPB379; izvor: Seiko

Seiko Alpinist je tokom godina prošao kroz mnoge promjene i postoji mnogo važnih referenci o kojima bismo mogli pisati, ali jedna koju očigledno moramo pomenuti je kvarcni Alpinist GMT, lansiran 2003. godine. Modeli iz 2003. godine su očita inspiracija za najnoviju liniju Alpinista sa GMT automatskim mehanizmom. Prije dvadeset godina, Seiko je lansirao prilično legendarni GMT model sa kvarcnim mehanizmom koji je imao vječni kalendar i kućište od titanijuma. Danas su ovi modeli izuzetno traženi i na sekundarnom tržištu dostižu astronomske cijene.

Kvarcni Alpinist iz 2003. godine; izvor: nepoznat

Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT su prvi automatski modeli Alpinista sa komplikacijom za praćenje druge vremenske zone. Predstavljena su četiri nova modela od kojih će se tri serijski proizvoditi i to SPB377 (plavi cifer), SPB379 (crni cifer) i JDM SBEJ005 (zeleni cifer), kao i limitirani primjerak u čast 110. godina SPB409 (srebrno bijeli cifer).

Limitirani Seiko Prospex Alpinist SPB409; izvor: Seiko

Svi Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT modeli su izrađeni od nerđajućeg čelika i imaju dimenzije kućišta od 39,5 mm i visinu od 13,6 mm. Vodootpornost od 200 metara omogućena je zahvaljujući ušrafljujućoj krunici i poklopcu kućišta. Kristali su izrađeni od safirnog stakla koje ima antirefleksni premaz. Razlika u odnosu na prethodne modele jeste bezel (fiksirani) koji ima 24 časovne oznake za praćenje druge vremenske zone. Svi serijski modeli dolaze na kožnom kaišu, dok limitirani model ima čeličnu narukvicu.

Kod serijskih modela SPB377 ima plavi sunburst brojčanik i odgovarajući plavi kožni kaiš, referenca SPB379 ima crni brojčanik i crni kožni kaiš, a JDM model SBEJ005 ima već poznati Alpinist zeleni cifer i tamno smeđi kožni kaiš.

O limitiranom modelu sam pisao u tekstu Seiko: Legenda slavi 110. rođendan, pa detaljnije možete pogledati u ovom tekstu. Serijski modeli savršeno integrišu GMT komplikaciju, uparujući veliku crvenu strelicu na vrhu sa klasičnim katedrala kazaljkama za sate i minute.

Najveća promjena u odnosu na ‘’stare’’ Prospex Alpinist modele je urađena na ciferu.
Prozor za datum je pomjeren sa uobičajene pozicije 3 i sada se nalazi između oznaka za 4 i 5 sati.
Takođe je došlo i do promjene na indeksima, iako je zadržano označavanje kombinacijom arapskih brojeva i klinastih indeksa urađena je preraspodjela. Na prethodnim modelima arapski brojevi su označavali parne sate, a klinasti indeksi neparne, s tim da je prozor za datum bio na poziciji 3. Na novim modelima arapski brojevi označavaju pozicije 3; 6; 9 i 12 (kao na Exploreru), dok su klinastim indeksima označeni sve ostale pozicije.

Novi modeli su zadržali dobro poznati Alpinist kompas na unutrašnjem rotirajućem prstenu i on se kao i do sada kontroliše pomoću krunice na 4 sata.

Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT pokreće automatski mehanizam 6R54, jedan od najnovijih GMT kalibara ovog brenda koji je uveden u Prospex kolekciju. Već smo imali priliku da vidimo ovaj mehanizam u modelima 1968 Diver’s Modern RE-interpretation GMT SPB381/383/385. Mehanizam 6R54 rezervu snage od 72 sata, radi na frekvenciji od 21.600 vibracija po satu i ima deklarisanu tačnost od -15 / +25 sekundi dnevno.

Mehanizam 6R54 sa GMT komplikacijom; izvor: Seiko

Na kraju, Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT satovi su namijenjeni za avanturiste, istraživače, ali i sve nas ostale ljubitelje Seiko satova. Sa svojim izvanrednim dizajnom i GMT funkcijom, ovi modeli će zadovoljiti širok spektar kupaca i nastavit će tradiciju Seiko Alpinista kao svestranog i pouzdanog partnera za avanture.

Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT će biti dostupni od Oktobra 2023. po cijeni od 1.200,00 EUR.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.