Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Hublot Big Bang Tourbillon u SAXEM kućištu. ŠTA?

Da, šta je zaboga SAXEM?

Nije čudno to što ponovo ne znamo šta je Hublot pokušao da kaže i pokaže. Navikli smo da izbacuju satove u samo njima znanim materijalima, ali šta se krije iza složenice SAXEM. Kako su imenovali novi materijal od kojeg je napravljen već postojeći Big Bang Tourbillon sa automatskim mehanizmom i da li ima nešto novo u novitetu?

Definicija SAXEM

Ovo je materijal koji se prvi put pojavljuje u svetu. Kao što sam napisao Hublot je po tome poznat, to im ide od ruke i to je ostao njihov zaštitni znak. Novi materijal imena SAXEM je skraćenica od Sapphire Aluminium Oxide and Rare Earth Mineral. Neću pokušati da prevedem ovo na naš jezik kako ne bih ispao smešan, ali long story short-ovo je novi safirni Hublot sa većim sjajem nego što ga safir generalno ima.
Još jednom: ovo je jako obojeni safir!

izvor: Hublot

Najbolji način da vam približim ovaj novitet jeste da ga posmatrate kao sat fluorescentnog materijala. Tako je vidim SAXEM. Nije mi previše žuto, a ne mogu reći da je zeleno. Šta je između? Pa flurescentna žuta-zelena, kao onaj marker koji smo najčešće koristili za podvlačenje skripti tokom studiranja. Bilo kako bilo samo jedan brend na svetu može izneti ovu nijansu i to je Hublot. Njima stoji!

U novitetu ničeg novog

Kada sam sam sebe pitao šta ima novo u novitetu hteo sam da vas podstaknem na razmišljanje, koje bi vas dovelo do zaključka da nema ničeg novog osim materijala. Dimenzija kućišta ista je kao na prethodnicima i iznosi 44mm sa 14mm debljine ovog safirnog kućišta. Cifer je skeletonizovani safir kroz koji se vidi kalibar kućne radinosti HUB6035, koji ozbebeđuje rezervu rada od 72h i radi na 3Hz.

izvor: Hublot

Mehanizam je odličan! O njemu sada neću trošiti reči osim što bih skrenuo pažnju na rotor mehanizma. On se, nespecifično, nalazi sa prednje strane sata, tačnije možete ga videti na ciferu. Na poziciji 12 gde inače stoji logo brenda, Hublot je odlučio da bude inovativan i umesto oznake brenda stavio je rotor mehanizma sa potpisom brenda! Maestralno.

izvor: Hublot

Definitivno ovo nije sat za svakoga. Generalno cela Big Bang Tourbillon serija se ne bi dopala mnogima, a naročito nakon spoznaje cene. Novitet u SAXEM kućištu će biti napravljen u limitiranoj proizvodnji od svega 50 modela. Cena jednog modela iznosi 195.300 evra, što je očekivan iznos ukoliko ste bili ranije upoznati sa ovom serijom.

Moje mišljenje o satu

Oni koji prate moj rad duže znaju da nisam bio ljubitelj Hublota. Nisam sve do momenta dok nisam imao prilike da probam njihove satove u Maestro radnji. Nakon kontakta sa njihovim keramičkim satovima koje obrađuju bolje od svih, nakon navijanja njihovih Unico i Meca 10 mehanizama shvatio sam da nešto ozbiljno stoji iza imena Hublot. Ozbiljno inženjerstvo, tehnologija i umeće pojedinaca!

izvor: Hublot

Šarenolikost im je zaštitni znak. Drečave boje koje nikada ne biste stavili na neki sat njihovim modelima stoje. Da ne govorim o tome da tako drečave satove izrađuju u safiru. Ovaj novitet je već viđen, samo je promenio boju. Verovatno da nekome znači novi SAXEM materijal, ali mene to nije oduševilo, pogotovo što još uvek ne znam tačnu definiciju ovog materijala. Hublot ne želi da ga objasni publici i to je sasvim u redu.

Da imam 195.300 evra za sat ovo svakako ne bi bio moj prvi izbor. Ali da je simpatičan-jeste. Šta vi kažete?

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.