Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Oris se na pravi način penje u višu klasu!

Birajte Oris dok ne bude kasno!

Kada se u našem narodu kaže ‘’izmislio toplu vodu’’ to obično nema pozitivnu konotaciju. Nasuprot
tome, Oris uporno to radi i to radi fenomenaln! Naime, Oris radi jednu stvar pametno i vrlo organizovano- drži se sigurnih stvari u vidu svoje postavke modela, ali unutar tih modela pravi neverovatne inovacije, uz čvrsto držanje za tradiciju.

Novi Big Crown Pointer date sa kalibrom 473 je upravo to, sa par sjajnih inovacija. Pre nego što dublje
zaronim u tematiku, moram da skrenem s teme i iskažem svoje iskreno divljenje Orisu kao brendu. U nedavnom intervjuu koji je dao predsednik Orisa, Ulrich Herzog, izjavio je da je cilj da u 2023. godini potrošačima daju mehaničke satove sjajnih specifikacija po razumnim cenama. Pozicionirani kao entry-lux, za novac koji dajete ćete sigurno dobiti maksimum u vidu kvaliteta, inovacija, dizajna. Takođe, Oris je jedna od retkih kompanija sa konstantno jednim uhom na pulsu korisnika.

izvor: Oris

U skladu s tim, ispratili su trend manjih satova. Najnoviji Big Crown je u kućištu od 38mm, no polirani bezel, koji je takođe novina u ovoj seriji, odaje utisak da je sat malo veći nego što dimenzije govore. Kombinacija brušenih i poliranih segmenata na kućištu dozvoljavaju da se ovaj sat prelepo igra sa svetlošću. Na stranu estetika, ovo je ipak sat zamišljen kao pilotski, te je, kao što i sam naziv kaže, krunica velika, da se njome može rukovati i u avijatičarskim rukavicama.

izvor: Oris

O kombinaciji boja neću da diskutujem – ovo jedan od najlepših boja cifera koje sam ikad video, sjajno
uparen sa braon kožnim kaišem. Tačka. Nema puno polemike kada je kombinacija boja u pitanju,
takođe pun pogodak!

Cifer je pregledan, ponovo klimajući glavom ka svojim ‘’tool’’ korenima – imamo cirkularno postavljene
dane u mesecu, na koje ukazuje kazaljka sa crvenim akcentom, zatim minutnu ‘’šinu’’, koje na unutra prate satne indekse pokrivene C-3 Super-LumiNova®, sem na poziciji 6, gde je smeštena ‘’small seconds’’ komplikacija. Ovo je prvi put da se u modelu Big Crown odvaja sekundara u zasebni pod-registar. Smeo potez, ali se definitivno uklapa u celokupni dizajn ovog sata.

izvor: Oris

Kalibar koji pokreće ovaj sat je mehanički ‘’in-house’’ kalibar 473, sa svojih fenomenalnih 120 sati (5 dana !!!) rezerve snage, tolerancijom tačnosti na -3/+5 . Ta tolerancija bez problema spada u hronometre, ali Oris nije želeo da svoje satove podvrgava testiranju za sertifikat. Jedna zanimljivost jeste da ovaj sat ima i indikator rezerve snage, postavljen na poleđini sata, prekriven safirnim staklom.

izvor: Oris

Malo je reći da je ovaj model sjajan. Ovo je verovatno i jedna od najvećih novina u 2023. Oris to radi.
Kada oni nešto iznesu na tržište, to je inovativno, to je praktično, poželjno, i po jako razumnoj ceni. Kada govorimo o ceni, ona je $4.400. Za ono što nudi, ovo je definitivno fantastičan paket, koji neće kolekcionare ostaviti ravnodušnim.

izvor: Oris
izvor: Oris
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.