Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

TAG Heuer ima najbolji novitet?

Vratila se legenda: nova TAG Heuer Monza Flyback u karbonu

Koliko vas je znalo da je u TAG-ovom portfoliju nekada stajao hronograf imena Monza? Verujem malo. Iza ovog modela, koji je prestao da se proizvodi, stoji ozbiljna istorijska pozadina čiji su koreni utemeljeni u Formuli 1. Nijedan drugi brend nema tolko jaku vezu sa auto-moto sportom kao Heuer.

Monza je nastala 1976. godine kada je predstavljena svetu, a u znak proslave prve titule šampiona sveta Nikija Laude i svetske konstruktorske titule Ferrarija iz 1975. godine. Na ovu titulu Ferrari je čekao gotovo 10 godina i dočekao na čelu sa dva vrhunska vozača: Nikijem Laudom (Niki Lauda) i Klej Ragaconijem (Clay Regazzoni). U to vreme vlasnik i čovek bez koje Heuer ne bi bio svetski poznat brend, Jack Heuer, bio je izvrsni prijatelj sa Enzom Ferrarijem koji mu je obezbedio put do sponzorisanja Ferrari F1 tima.

Prva Heuer Monza iz 1976. godine; izvor: TAG Heuer

Priznaćete mnogo velikih imena na jednom mestu koji se vrte oko jednog sata. Zato je Monza toliko posebna! Bila je izrađena u PVD-u specifičnog četvorougaonog kućišta sa automatskim kalibrom broj 15, kućne radinosti. Da je Monza ultimativni hronograf za ljubitelje satova i Ferrarija govori i činjenica da je sam naziv dobila po legendarnoj F1 stazi na kojoj se vozi italijanski Grand Prix-staza na kojoj su pomenuta dva vozača završila u top 3 i time obezbedili treću konstruktorsku titulu Ferrariju, septembar 1975. godine.

Godina reizdanja

TAG je svetu predstavio novi-stari Carrea hronograf i potvrdio da se vraća na staze stare slave sa odličnim novitetima. Malo ko je očekivao reizdanje i Monza hronografa, koji je pomalo bio zaboravljen, jer modeli koji su izbacivani 2000-ih nisu bili toliko dobri. Nova Monza nije običan hronograf već se radi o Flyback Chronograph (najlakši prevod je leteći hronograf-to je hronograf koji se resetuje bez prethodnog zaustavljanja hrono sekundare) koji je urađen u karbonu, materijalu koji nije zastupljen u svetu satova.

izvor: TAG Heuer

Nova Monza ima prečnik od 42mm sa padajućim lugovima koji prate zglob ruke, što je veoma važno za modele veće od 40mm. Karbon je specifičan materijal, lep na oko i lep pod rukom, ali da li ga treba koristiti za kućišta. Zašto da ne. Ako imamo na umu da TAG Heuer nastavlja tradiciju i da danas sponzoriše Red Bull F1 tim i više je nego jasno kako se karbon uklapa u celu priču. Verujem da ćemo uskoro ovaj sat videti na zglobu ruke Maksa Verštapena (Max Verstappen), trenutnog šampiona sveta u F1.

izvor: TAG Heuer

Cifer govori da je vreme za trku

Boje Red Bull F1 tima su teget plava i crvena. Ciferom dominiraju upravo ove dve boje. Skeletonizovani brojčanik sa crnim mostićima koji oblikuje cifer popunjen je plavim hrono-podbrojčanicima na poziciji 3 i 6, dok su na njima jaki crveni detalji u vidu kazaljke i ispisa Flyback. Zanimljivo, datum je izmešten na poziciju 9 u trapezoidnom crvenom okviru. Za luminciju upotrebljena je SuperLuminova.

izvor: TAG Heuer

Na bezelu ovog modela nalaze se čak dve skale, što je veoma redak prizor. Idući u smeru u kojem se kreću kazaljke prvo ćete naići na Pulsometar skalu, koja se proteže do poziciji 3. Tu se ona završava kako bi počela Tahimetrijska skala sa brzinom od 220 km/h. Lep detalj koji bi svaki hronograf trebao da ima.

Iznenađujuće dobar mehanizam

S obzirom da nas je sve u Sat na Ruci timu razočarala Carrera 2447SN jer nije imala sertifikovani hornometar kalibra, očekivali smo isto i kod Monze, međutim… Međutim TAG Heuer je odlučio da pokaže keca u rukavu i u Monzu stavio kalibar kućne radinosti-Heuer 02 COSC Flyback. Impresivna mašina koja radi na 4Hz, koja poseduje dve dodatne funkcije od kojih je jedna leteći hronograf, obezbeđuje rezervu od 80h i an sveto je COSC sertikiovana? Zadivljujuće!

izvor: TAG Heuer

Poleđina kućišta je transparentna sa safirnim kristalom kroz koji se vidi veoma lepo ukrašeni mehanizam sa crnim rotorom. Moram priznati da mi je sada sve po meri. Dobro ne baš sve, jer je cena…

izvor: TAG Heuer

Cena i dostupnost

Model će biti dostupan već ovog meseca u TAG buticima u svetu (kontaktirajte Maestro Jewelers) po ceni od 12.770 evra. Prozivodnja nije limitirana što je zaista neočekivano. Verujem da je cena možda malo veća od neke zamišljene ali imajte na umu da ovde koštaju kalibar i karbon, a i sama pojava modela koji oživljava legendu. Ne bih se usudio da kažem da je cena prevelika, a ni da je opravdana. Jednostavno bih uživao u još jednom odličnom satu koji je TAG predstavio publici i koji je mođžda i najbolji novitet koji nam je stigao sa LVMH Watch Week-a iz Singapura.

izvor: TAG Heuer

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.