Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko ”Moonswatch” je totalni promašaj!?

Nevjerovatno, ali istinito, Seiko kopira Swatch!

Da je ova informacija obajvljena npr. u Aprilu bio bih ubijeđen da je u pitanju prvoaprilska šala, nažalost ova novost je istinita.

Iako zvuči nevjerovatno Seiko je predstavio ’’5KX’’ tj. novu 5-icu (5 Sports) sa ’’plastičnim’’ kućištem.

U pitanju je naime pilot projekat (prim. autora: pilot projekat početni pokušaj ili aktivnost malog dometa osmišljeni radi testiranja ideje) koji je tiho plasiran u Australiji i Novom Zelandu sa ciljem da se ispita tržište. (’’Limited Quantities released in Australia and NZ’’ izvor: Authorised distributors of Seiko Watches in Australia)

Predstavljena su četiri nova modela od ’’novog’’ materijala i u novim dimenzijama.

Modeli iz nove ”plastične” kolekcije; credits: Seiko

Koliko su ’’ispod radara’’ predstavljeni ovi modeli dovoljno govori to da je skoro nemoguće pronaći bilo kakvu informaciju o ovim modelima na Googlu. Na sreću par kolega blogera iz Australije se potrudilo da na YouTube-u podijele sa nama utiske o ovom modelu.

Novi modeli su predstavljeni unutar Seiko 5 Sports kolekcije i nose serijsku oznaku SRPG. Kao što već svi znamo Seiko 5 Sports već ima prevelik broj serijskih modela, neograničen broj limited modela i way too much specijalnih kolaboracija, kao da to samo po sebi nije dovoljno, sada su je proširili i sa ’’plastikanerom’’.

Novi materijali i nove dimenzije

U skladu sa ustaljenom praksom Seiko je predstavio ovaj model u više boja i ovaj put su predstavljene četiri opcije.

Najveće iznenađenje jeste materijal koji je korišten za izradu kućišta, naime ova serija je predstavljena sa kućištem od epoksidne smole. Najjednostavnije rečeno epoksidna smola je sintetička masa koja nastaje miješanjem dvije komponente, smole i učvršćivača. Kombinovanjem navedene dvije komponente dolazi do hemijske reakcije iz koje nastaje jedna vrsta plastike. Iako se smola smatra ekološki prihvatljivijom opcijom od plastike ipak u konačnici ova dva materijala izgledaju skoro isto.

Potpuno sivi model SRPG81; nepoznat izvor

Po prvi put od kako je plasirana 5KX serija sa ronilačkim izgledom Seiko se odmakao od ustaljene dimenzije od 42mm i predstavio model sa prečnikom 39mm. Iako lično nosim satove većih dimenzija vjerujem da je prečnik od 39mm savršen za većinu kupaca. Da je predstavljen 5 Sports model u čeliku sa diver bezelom i dimenzijama od 39mm bi bio potez koji bi kupci i ljubitelji Seika dočekali sa oduševljenjem.

Bezel urađen u diver stilu ali je bidirekcionalni (okreće se u oba smijera) i prati boju cifera.

Seiko je poznat po tome da pravi možda i najljepše cifere, te ni ovaj put nisu razočarali. Novi modeli dolaze su četiri cifera i to plavi, zeleni, crni i sivi i svaki od njih odlično izgleda.

Sva četiri modela su na silikonskom kaišu koji je se slaže sa bojom cifera i bezela. Širina kaiša/lugova iznosi 18mm što djeluje po malo usko na ovom kućištu, puno bolja opcija bi bio kaiš širine 19 ili 20mm.

Sunburst zeleni cifer na modelu SRPG71; nepoznat izvor

Kompletnu 5 Sports seriju pokreće in-house automatski mehanizam 4R36 sa prikazom dana i datuma koji radi na 21.600 vph i ima deklarisanu rezervu snage od 40 sati i preciznosti +45/-35 sekundi na dan. Upotreba ovog mehanizma najviše je uticala na cijenu.

Moje mišljenje o satu

Vjerujem  da su u Seiku vođeni uspijehom koji je u prošloj godini postigao MoonSwatch (Swatch x Omega) željeli iskoristiti hype koji je zavladao i jeftinije materijale da bi se i oni ’’ogrebali’’ za dio tog kolača. Ipak globalni fenomen kao što je MoonSwatch teško da će se ponoviti u skorije vrijeme, izgleda da su toga bili svjesni i stručnjaci iz Seika, te su nove modele krišom prvo predstavili u Australiji da bi opipali tržište.

Povratne informacije sa tržišta nisu bile obećavajuće, nakon samo 3 mjeseca prodaja je bila katastrofalna i ovlašteni prodavci su počeli sa rasprodajom ovih modela ispod cijene koštanja. Preporučena maloprodajna cijena je iznosila oko 260 evra, dok se trenutno vrši rasprodaja sa cijenama ispod 140 evra.

Crni ili sivi, koji je bolji izbor? credits: Seiko

Seiko je sa ovim modelima napravio greške koje su međusobno povezane, predstavljanje ovog modela unutar 5 Sports serije sa automatskim mehanizmom i visoka prodajna cijena. Da su zadržali predstavljeni dizajn i predstavili ga unutar neke nove serije, ubacili kvarcni mehanizam i formirali cijenu oko 100 evra vjerujem da bi rezultati bili puno bolji.

Ne bi me iznenadilo da se zbog povratnih informacija sa tržišta potpuno odustane od dalje proizvodnje što bi moglo uticati na to da ovo postane izuzetno tražen kolekcionarski primjerak u godinama koje dolaze.

Ko zna, možda ćemo za par godina gledati na ove modele kao što se danas gleda na film Manos: The Hands of Fate (toliko loše da se mora pogledati).

—————

OSNOVNO:

Brend: Seiko
Serija: 5 Sports
Tip: Sportski
Materijal kućišta: Resin (Smola)
Narukvica: Silikonski kaiš u boji cifera
Prečnik: 39 mm
Debljina: 12 mm
Cifer: Zeleni (SRPG71); Plavi (SRPG75); Crni (SRPG79); Sivi (SRPG81)
Tip stakla: Hardlex
Vodootpornost: 100m (10 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: kućne radinosti 4R36
Funkcija: Analogno vreme; Dan i Datum
Rezerva snage: 40h
Način pogonjenja/navijanja: Automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Cena260 evra (preporučena)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.