Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Patek povukao iz proizvodnje kultne modele!

Došao je kraj jedne ere u postojanju nekih Nautilus i Aquanaut modela!

Da budem precizniji Patek Philippe je najavio prestanak proizvodnje određenih modela. To ne znači da će se proizvodna traka za te odabrane modele zatvoriti istog momenta. Ove najave se pre svega odnose na to da se ovi satove više ne mogu poručivati i o njima se više ne može javno komunicirati sa potencijalnim i postojećim klijentima. Izlaze iz svakog novog kataloga koji bude objavljen i povlače se iz postojećih. Proizvodnja će se nastaviti tokom cele godine zaključno sa krajem iste. Tek prvog januara 2025. godine ovi satovi neće biti u proizvodnji.

Ipak za mnoge od nas to znači ono kako komuniciramo u naslovu – prestanak proizvodnje, jer da se ne lažemo, mnogi od nas neće biti u prilici da poruče Nautilus ili Aquanaut u salonu i da isti dobiju u nekom realnom periodu. Ovaj potez je bio očekivan ali je došao iznenada i to za neke modele koje smo svi zavoleli.

Spisak satova broji čak 8 modela od kojih su 2 Aquanauta i 2 Nautilusa a ostali su dress modeli sa komplikacijama. Najviše pažnje javnosti i najviše komentara privukla je vest da se više nećemo sretati u salonu sa referencom 5164A. Ovaj čelični Aquanaut je od strane zajednice ljubitelja satova interno proglašen za najlepši i najbolji Patek na gumenom kaišu. Na žalost onih koji ovaj sat čekaju u salonu već neko vreme, postoji veoma mala šansa da će ikad dobiti priliku da ga kupe.

Reference 5164A; izvor: Patek Philippe

Drugi u nizu Aquanauta je onaj koji je bio namenjen damama pod nazivom Luce, optočen dijamantima za kojim verovatno neće biti mnogo žala.

Reference 5062/450R; izvor: Patek Philippe

Najveće iznenađenje, po mom mišljenju, je povlačenje iz kataloga jednog od najpopularnijih Nautilusa svih vremena: referenca 5980/1R. Dugo je ovo bio najtraženiji Nautilus koji je Patek Philippe proizveo (rame uz rame sa referencom 5711 koja se takođe više ne proizvodi). Meni 5980/1R nije ipak omiljena referenca pre svega zbog dimenzije i njegove debljine. Takođe cena ovog sata je bila vrela tema tokom 2020. i 2021. godine jer je u ono vreme ”crypto cirkusa” ovaj sat najviše poskupeo.

Referenca 5980/1R; izvor: Patek Philippe

Moja omiljena Nautilus referenca je 5712. To je najnošljiviji Nautilus sa komplikacijama i on se više ne proizvodi. Tačnije neće više biti prilike da se kupe modeli 5712R i 5712G na kožnim kaiševima. Ova dva zlatna modela nisu bila toliko popularna kao njihova ”braća” na zlatnim narukvicama.

Referenca 5712G na kaišu; izvor: Patek Philippe
Referenca 5712R na kaišu; izvor: Patek Philippe

Za ljubitelje elegantnih Patek Philippe modela sigurno će najviše žali biti za referencama 5396G i 5396R. Ovi sada već bivši savremeni naslednici čuvene reference 3448, koja se smatra jednom od najboljih Patekovih egzekucija u Calatrava kućištu, od petka prošle nedelje takođe više ne mogu da poruče u salonu. Prava šteta je ipak ta što ovaj sat nije doživeo dovoljno veliku popularnost kao sportski modeli.

Referenca 5396G; izvor: Patek Philippe
Referenca 5396R; izvor: Patek Philippe

Ostali modeli povučeni iz proizvodnje:

World Time Referenca 5230P; izvor: Patek Philippe
Referenca 5160G; izvor: Patek Philippe
Referenca 7234G; izvor: Patek Philippe
Referenca 7234R; izvor: Patek Philippe
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.