Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Šta ste najviše nosili u 2022. godini?

Vaše kolekcije satova

Miloš Đokić (29), doktor medicine

Krajem januara sam zbog poslovnih obaveza (upis na specijalizaciju iz anesteziologije na VMA) boravio u Beogradu , a pošto volim da važne životne događaje obeležim kupovinom sata koji će me na to sećati,
posetio Bomar prodavnicu u TPC Galerija i kupio prvi sat u ovoj godini: SEIKO PRESAGE SSA441. Sat koji sam dugo vremena „vrebao“. Očarala me je zelena vinjeta u kombinaciji sa „open heart“ brojčanikom i transparentnim kućištem.

autor fotografije: Miloš Đokić
autor fotografije: Miloš Đokić

Potom u aprilu (kada sam rezervisao letovanje) počeo sam da razmišljam „Šta nositi u vodu“?. Nisam
želeo da „onako“ kupim samo neki diver sa aliexpresa, već sam razmišljao u pravcu „uobličavanja“
kolekcije nečim prepoznatljivim i trajnim. I izbor je ponovo pao na Seiko. Iako je sa prečnikom od 42,5mm SEIKO SKX007 „iskakao“ iz šablona, ovaj sat ima razdaljinu od luga do luga samo 46mm pa je ponovo mnogo dobro „legao“ na zglob. Znao sam da ronilački modeli satova moraju da budu malo „robusniji“ te nisam oklevao pri kupovini.

autor fotografije: Miloš Đokić
autor fotografije: Miloš Đokić

Bulova Super Seville je alternativa za Rolex Day-Date model, a ja sam znao da će to biti moj naredni sat. Odlepio sam kada sam ga video. Prečnik od 36mm, nazubljeni bezel, president narukvica (koju sam pronašao preko interneta pošto je fabrička bila u katastrofalnom stanju)… ma jednostavno kada vas nešto ostavi bez teksta. To je inače sat koji sam od trenutka kupovine pa do kraja godine i najviše nosio.

autor fotografije: Miloš Đokić
autor fotografije: Miloš Đokić

Poslednja kupovina za ovu godinu se dogodila krajem novembra i ponovo je presudio minimalistički
izgled i „vintage look“. Na taj način sam zaokružio ovu godinu i za 360 stepeni transformisao kolekciju. Odlučio sam se za kvarcnu verziju Tissot PRX – 35mm samo iz jednog razloga. Naime, ovaj model sata ima integrisanu narukvicu te su lugovi „duži“ nego što jesu, i to na mojoj ruci ne izgleda lepo.

autor fotografije: Miloš Đokić
autor fotografije: Miloš Đokić

Za puno interesantnih objava, slika, zanimljivosti na temu istorijata pojedinih brendova i modela možete
me zapratiti na ig stranici @pogledaj_na_sat koju vodim od oktobra ove godine ili na profilu
@djole_993.

Igor Martić (36), elektrotehničar

Oduvijek sam volio Rolex satove i kroz moju kolekciju ih je prošlo mogu reći jako puno. Protekle godine sam odlučio presložiti kolekciju. Znamo svi kako je danas teško doći u trgovinu i kupiti Rolex, liste čekanja, stalni kupci i ostale poteškoće.

Imao sam dosta sreće tako da sam 2022. godine uspio kupiti 4 Rolexa bez dugo čekanja. Prvi je bio Rolex submariner 41mm bez datuma, referentni broj 124060, Rolexov tool-watch koji možete nositi doslovno u svim prilikama. Nedugo nakon njega na red je došao Panerai Chronograph 1109. Obožavam Panerai satove jer su takozvani strap killer satovi, hrpa remena, koža, gumeni, nato remen, jednostavno uvijek izgleda savršeno.

autor fotografije: Igor Martić

Par dana prije godišnjeg odmora na whatsapp stiže poruka, vaš sat je stigao i rezerviran je za vas idućih 7 dana. Radilo se o modelu Explorer 2 referenca 226570, crni cifer. Svi znamo koliko zapravo taj sat prolazi ispod radara, slabo primjećen, ne baš omiljen Rolex sat, ali meni se sviđa kombinacija crnog cifera i narandžaste GMT kazaljke. Uz njega sam kupio i Tudor FXD (instagram je učinio svoje) nije bilo dana da nisam negdje vidio taj sat, u raznim kombinacijama remena, što je nekako bio okidač da kupim taj sat. Na godinjem odmoru sam u izlogu ugledao tad relativno nove modele Breitling-a i jedan Super Chronomat B01 mi je zapeo za oko, uz malo pregovora i mali popust kupio sam i taj sat.

autor fotografije: Igor Martić
autor fotografije: Igor Martić
autor fotografije: Igor Martić

Nakon godišnjeg odmora, sam krenuo u potragu za nekim čelik zlato satom, tako da je izbor pao na Rolex Sea-Dweller 126603, nakon tjedan dana sam bio u mogućnosti kupiti taj sat što sam i učinio i stvarno sam mislio da je to zadnji sat za 2022. godinu ali eto, pred kraj godine odlučio sam se za jedan komplet zlatni Rolex Submariner 126618LN, po meni savršen sat koji nosim vec 3 mjeseca svaki dan i užvam u njemu. Svaki puta kad pogledam na sat iznova se oduševim koliko je sat lijep!

autor fotografije: Igor Martić
autor fotografije: Igor Martić

Plan za 2023. je Rolex Day-Date Onyx u žutom zlatu i nešto iz firme Audemars Piguet. Moj Instagram nalog je @the_watchguy i na njemu možete vireti sve o čemu sam pisao. Vidimo se!

Dušan S. (36), dizajner u IT-u

Reč koja meni opisuje 2022. je “vintage”. Treća godina u nizu opsednutosti starim satovima, što u edukativnom, tako i materijanom smislu. Dosta novih informacija naučeno, delom preko samostalnog istraživanja, a ponajviše preko prijatelja Strahinje sa kim delim strast prema starim satovima. Vrhunac godine je sat koji sam duže vreme želeo da posedujem – Rolex DateJust ref. 1601 iz sredine 70ih, koji je pokrio moju želju za klasičnim džentlmenskim satom.

Ono što me je najviše privuklo je dubina koju sat ima sa prelepim ispupčenim kristalom (pleksiglasom), tipičnim markerima za to doba i reflektujućim ciferom sa blagom patinom, kombinacija koja meni stvara neku nostalgiju za vremenom u kom nisam živeo, ali imam afiniteta, a to su 60-te i 70-te. Decenije kada je svet satova bio drugačiji i kada je Rolex bio nešto drugo u odnosu šta je danas. Jedan od meni dragih filmova je “Get Carter” sa Majkl Kejnom iz 1971. gde protagonista Džek Karter na ruci nosi upravo istu referencu (doduše u žutom zlatu), na kožnom crnom kaišu. Daleko da sebe stavljam u tu ulogu kada nosim ovaj sat, ali na neki način budem u dodiru sa tim vremenom i jednostavno bude mi toplo oko srca.

autor fotografije: Dušan S.

Drugi sat koji je proveo najviše vremena na mom zglobu je dedin sovjetski Start iz 1961. restauriran posle dugogodišnjeg sna u fioci sa prelepom “patinom” koja je nakon zamene korektnim kristalom dobio pun sjaj. Taj sat sa ciferom u kombinaciji sunburst-a sa cvetnim reljefom u sredini, potamnelim markerima i “disco volante” stilom kućišta je potpuno utemeljio “vintage je ono pravo za mene”. A činjenica da je to porodično nasledstvo, bez obzira na realnu cenu tog sata, je zaokružila celu priču.

autor fotografije: Dušan S.

Za kraj kupovina retke Rolex-ove knjige, koja u sebi nosi pregršt zanimljivih informacija, je upotpunila predhodnu godinu kao meni vrlo uspešnu. U 2023. se nadam obogaćenju kolekcije kvalitetnim primerkom vintage Cartier Tank-a i potencijalnim putovanjem u Ženevu, prestonicom horologije kao i daljoj edukaciji o nama dragom hobiju.

Andrija S. (27), IT Preduzetnik

Još u toku studiranja na Elektrotehničkom faktultetu, pokrenuo sam svoju prvu firmu koja je prerasla u već ozbiljan outsourcing sisem koji postoji oko 5 godina. Pored toga suosnivač sam nekoliko IT startup proizvoda. Još sredinom osnovne škole, javila se prva strast prema satovima i kupovina prvog Timex-a.

Sredinom 2021. sam počeo sam da razmišljam o satovima i sa investicione strane, i tada se desilo moje prvo iskustvo sa Rolex-om, tj. nemogućnost da dođem do Submarinera na lak način. Sasvim slučajno, obratio sam se Strahinji putem stranice Sat na Ruci i tražio savet. Veoma brzo i lako smo se razumeli i pomogao mi je da dođem do svog prvog Rolex-a – DeepSea D-Blue, James Cameron.

Rolex Deepsea James Cameroon; izvor fotografije: watchuseek

Ubrzo nakon toga, dobio sam poziv iz Petite Geneve Petrović salona u Beogradu gde su me obavestili da je stigao poručeni Datejust 41 sa plavim, dijamantskim ciferom u kombinaciji sa bezelom od belog zlata i jubilee narukvicom, reference 126334. Veoma neočekivano brzo, takođe u Petrović, stiže jedan od meni omiljenih modela, a ujedno i kultnih Rolex predstavnika – Submariner 41 No Date. Sat koji je simbol jednostavnosti i simetričnosti i svakako veoma zahvalan za nošenje u svim prilikama.

autor fotografije: Andrija S.
nepoznat izvor

Nakon manje serije Rolex-a, Đorin uticaj opet dolazi do izražaja i omogućava mi da dođem do svog prvog AP-a. Do sada ste shvatili da ne preferiram satove manje od 40/41mm. U pitanju je Audemar Piguet Royal Oak Offshore Chronograph, čelični model na braon kožnom kaišu, koji je ujedno i moj prvi sat koji nije na metalnoj narukvici.

autor fotogarafije: Andrija S.

Posle AP-a na red dolazi još jedan Rolex, a to je možda i najtraženiji Datejust, popularni Wimbledon. Naravno u dimenziji 41mm sa istim bezelom i narukvicom kao i moj prvi Datejust. Naravno i za ovaj model je bio zaslužan Strahinja! Uz gore navedene modele široj kolekciji dodao sam i 2 MoonWatcha, Uranus i Saturn, kao i Cartier Ballon Bleu koji je bio poklon.

Rolex Datejust Wimbledon

Strahinji sam veoma zahvalan, pre svega što mi je pomogao da uđem u svet satova na, može se reći, veoma lak način i odmah dobijem priliku da dođem do modela koji nikako nisu ‘’početnički’’ i za koje je potrebno neko duže vreme.

U 2023. očekujem da kolekcija još poraste, a i vreme je za prvu Daytonu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.