Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Šta zajedničko imaju novi Moonswatch i jagode ?

Ništa, baš ništa ali… Swatch je ovo (zaista) uradio!?

U danu kada nisam imao mnogo posla i kada ništa nije moglo da nasluti da ću ga imati Swatch je izbacio novitet. Pogađajte, radi se o MoonSwatchu. Tako je. U ovoj godini ovo je drugi Moonswatch novitet, ali ovog puta dizajneri ove zabavne švajcarske kompanije su prevazišli sebe. Da li na pozitivan ili negativan način ostaje na vama da ocenite nakon čitanja ovog teksta.

Naime, poznata vam je cela drama koja je započeta u Martu 2022. godine i koje se nastavila čitave te godine. Taman kada se osetilo smanjenje tenzija u radnjama i početak dobijanja satova bez višečasovnog čekanja Swatch je predstavio Mission to Moonshine Gold: Pink Full Moon. Sat koji se prozivodio i prodavao samo tokom punog Meseca u odabranim lokacijama širom sveta danas je dobio naslednika.

Jagoda. Da, spomenuo sam jagodu u naslovu. Nisam samo nabacivao nepovezane pojmove ali je Swatch uspeo da ih poveže. Nekako (videćete zašto) jagoda je pronašla svoj put do Moonswatcha. U okviru Swatch Mission to Moonshine Gold dobili smo nastavak sage u vidu novog modela koji na zlatnoj kazaljki ima 6 nacrtanih jagoda!?

izvor: Swatch

Prethodni novitet sa zlatnom kazaljkom imao je roze luminaciju na kraju iste u čast punog roze Meseca. Taj detalj nedostaje na novom Moonswatchu koji se naziva: Swatch MoonSwatch Moonshine Gold ”Strawberry Moon Of June. Predugačak naziv zbog 6 jagoda. Šta se krije iza njega?

Naime, ”Jagoda-Mesec meseca Juna (bukvalan prevod naziva iznad) je fenomen koji se događa svakog punog Meseca u Junu (ove godine je to bilo 03.06.2023 godine, pre tačno mesec dana). Kako NASA navodi časopis “The Maine Farmers’‘ je počeo da upotrebljava ovu Indijansku složenicu za pun Mesec u Junu 30-ih godina prošlog veka. On se odomaćio među američkim stanovništvom, naročito na severoistoku zemlje odakle dolazi pleme Algonquin koje je pun Mesec u Junu prvo ovako nazvalo!

izvor: Swatch

Swatch je nekako pronašao inspiraciju u ovome i napravio novi Monnswatch u čast Jagoda-Meseca meseca Juna. Zvuči konfuzno na srpskom jeziku i više ga neću prevoditi. Najproblematičniji deo je taj da se sat pojavio trećeg Jula a odaje počast punom Mesecu 31 dan ranije. Ali Swatch je iza ovo imao objašnjenje: sve kazaljke na novitetu su pravljene i bojene za vreme punog Meseca u Junu.

izvor: Swatch

Prodaja startuje uskoro sa cenom od 300 evra. Vaš komentar ili zadržite za sebe ili ga napišite u Instagram objavi na profilu Sat na Ruci. Ja bih imao da dodam da su nazivi satova sve duži a sami modeli sve bezidejniji. Voleo bih da se nastavi priča o Moonswatchu ali u nekim novim bojama i posvećeni nekim novim nebeskim telima. Nije da ih nema beskonačno mnogo…

Završiću ovo najboljim komentarom koji sam večeras čuo, a napisao ga je moj drug Dušan ”ovo postaje socijalni eksperiment”. Toliko od mene za večeras!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.