Menu
satnaruci.jpg
Autor: Milos Djokic

Novi A. Lange & Söhne Zeitwerk 

… remek delo u poznatoj leguri i sa minut repeticijom!

A. Lange & Söhne se je decenijama koje su iza nas izborio za epitet vrhunskog luksuznog sata, čije se ime uglavnom povezuje za elegantne modele koje karakterišu kvalitetni i vrlo komplikovani kalibri. Sada je Lange još jednim novitetom taj epitet opravdao jer je u okviru Zeitwerk kolekcije predstavio novitet u Honeygoldu i sa minut repeticijom (minute repeater).

Izvor: alange-sohne

Šta je Honeygold?

Radi se o leguri koju je A. Lange & Söhne patentirao i zaštitio kao svoju 2010. godine, a koja je znatno otpornija na ogrebotine od standardnog 18-o karatnog zlata. Honeygold je otporniji i od platine, ali kada su satovi sa minut repeticijom u pitanju materijal izrade je jako bitan zbog zvučnosti. Tako npr. platina nije tako glasna, ali ima “čist ton”, roze zlato ima “mekši zvuk” dok je belo zlato “glasnije”. Honeygold legura zvuči “čisto kao platina” zbog gustine ali je nešto “toplija” od platine.

Izvor: alange-sohne

Kada je o dimenzijama reč, novi A. Lange & Söhne Zeitwerk ima prečnik kućišta od 44.2mm i debljinu od 14.1mm, što je na papiru dosta veliko ali ovi satovi nisu takvi zbog dizajna već su takvi jer se dosta toga dešava unutar sata. Sam brojčanik je sive boje, sa malom sekundarom u podbrojčaniku na poziciji 6, dok je na poziciji 12 smešten indikator rezerve rada. Na pozicijama 9 i 3 nalaze se dva prozora koji će u digitalnom formatu prikazivati sate odnosno minute. Da, ovaj sat je “praktično digitalni“. Ali je u stvari mnogo više od toga…

Izvor: alange-sohne

Šta je to minut repeticija?

Radi se o veoma složenoj komplikaciji čija je namena da nakon aktivacije pokrene sistem opruga i diskova unutar mehanizma koji će deo uskladištene rezervne snage “usmeriti i “potrošiti” na prenos te snage ka dva gonga, koji će naizmeničnim otkucajima najpre signalizirati koliko je sati a potom i koliko je minuta. Konkretno, npr. ukoliko je 4:48 najpre će levi gong otkucati 4 “niskotonskih” udaraca, potom će naizmenično i levi i desni gong otkucati 4 “visokotonskih” udaraca i na kraju će desni gong završiti sa još 8 “visokotonska” zvučna signala.

Ovo je sistema koji je Lange osmislio i koji se razlikuje od standardnog funkcionisanja minut repeticije. Naime umesto 4 podeoka od po 15 minuta njihov drugi gong koji označava minute sada može da kuca u 6 segmenata od kojih svaki oponavaša 10 minuta. Na primeru 4:48 to konkretno znači da će drugi gong (za minute) otkucati 4 puta plus 8 manjih: 4 x 10min + 8 min = 48min
Da su ostali po standardnom principu to bi izgledalo ovako (3 gonga pa 3 manja: 3 x 15 min + 3 = 48 min)

Izvor: alange-soehne

Kada je o mehanizmu reč, hvalospevi na račun kalibara brenda A. Lange & Söhne mogli bi da se pišu u tomovima. Unutar ovog noviteta kuca L043.5 kalibar kučne radinosti, koji radi na 18.000 vibracija po satu i obezbeđuje rezervu rada do 36h. Važno pomena je i to da ukoliko je rezerva rada manja od 12h, minut repeticija se neće aktivirati. Sva lepota L043.5 kalibra se može videti kroz transparentu poleđinu kučišta.

Izvor: alange-soehne

Novi A. Lange & Söhne Zeitwerk dolazi na braon kožnom kaišu i limitiran je u 30 primeraka, a cena za novitet nije poznata i dostupna je samo na upit. Za više informacija o novitetu posetite A.Lange & Sohne sajt.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.