Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Bond! Ups, ispravka-nova Omega Seamaster 300M James Bond!

U gradu iz kojeg dolazi najpoznatiji tajni agent na svetu stižu vesti o novitetu koji nam je potreban!

U Londonu se danas proslavlja 60 godina postojanja James Bond franšize. Nema potrebe posebno da vam predstavljam o kom filmu je reč kao ni koji su glumci tumačili ovu legendarnu ulogu. Ljubitelji filma i satova znaju da je od 1995. godine Omega zavladala ovom franšizom i da od tada proizvodi satove koje Bond nosi u svojim akcijama širom sveta.

Večeras su predstavljena dva noviteta u okviru ove kolaboracije, a ja ću se detaljnije osvrnuti na onaj nama pristupačniji model. Stigao je Semaster 300M, koji je u odnosu na prethodnika znatno jeftiniji. Kažem znatno jer je titanijumski 007 bio a oko 2.000 skuplji od današnjeg noviteta: Omega Semaster Professional 300M ”60 Years of Bond je pun naziv ovog sata, čija je cena ”samo” 7.000 evra!

Novi model dolazi u čeliku, za razliku od NTTD prethodnog modela (oznaka za titanijumski 007), koji je Danijel Krejg nosio u ”No Time To Die”. Ovaj model je ujedno i najlepši koji je urađen zajedničkim snagama jer se titanijum neverovatno lepo uklopio sa vintage inspirisanim detaljima na ciferu. Za novi sat koji će Bond nositi (možda, jer ne znamo ni ko je sledeći Bond) Omega je odlučila da uradi miks prvog i poslednjeg modela u njihovoj kolaboraciji.

No Time To Die-Daniel Craig
Model iz filma ”No Time To Die”

Čelično kućište je prečnika 42mm, što je za Seamaster zaista odlična veličina. Debljina je oko 14.3mm što čini ovaj sat zaista debelim i za 0.7mm debljim od prethodnika u titanijumu. Ono što me je najviše fasciniralo jeste razdaljina od gornje do donje ušice (lug to lug), koji iznosi 49.7mm. To u prevodu znači da će se ovaj Seamaster Professional 300M na ruci nositi manje od 42mm i to me zaista raduje kao osobu koja ne voli satove (čitaj ne stoje) veće od 40mm.

Nova Omega Seamaster Professional 300M 60 Years of Bond; izvor fotografije: Omega

Šta je još Omega uradila odlično? Vratili su talasasti patern na cifer, koji je bio na prvom modelu iz ”Golden Eye”. Odlična kombinacija starog u novom! Za pohvalu je i plavi aluminijumski bezel, dok su indeksi i kazaljke na ciferu ostali nepromenjeni sa Super-Luminova luminacijom.

Luminacija na svakom Seamaster-u je besprekorna; izvor fotografije: Omega

Mesh čelična narukvica je idealna za ovaj sat. Ne vidim koja bi mogla da je odmeni u tom smislu i zato podržavam to što je Omega i to zadržala. Ovaj novitet je odlična fuzija starog i novog. Od starog modela je preuzeta boja cifera i patern kao i boja bezela. Moram priznati da mi se ovaj novitet dopada. Naročito nakon što sam video detalj na safirnom staklu poklopca kućišta: Bond silueta koja drži uperen pištolj ka vama, ali kao animacije, ne kao slika!

Omega Seamaster Professional 300M pozadi ima animaciju u kojoj se Bond pojavljuje i nestaje na svakih 60s;
izvor fotografije: Omega

Da, ovo je ponovo nešto novo od Omege u mehaničkom smislu. Nakon patentiranja hrono-minut repeticije za novi Speedmaster Chrono Chime ponovo su nas iznenadili sa nekom komplikacijom. U ovom satu to izgleda ovako: odmah ispod safirnog stakla nalazi se aluminijumska spirala na kojoj se nalazi animacija u kojoj se pojavljuje početna scena svakog filma o James Bondu. Crna silueta tajnog agenta u odelu kako se iskrada i uperuje pištolj u našem pravcu. Teško je objasniti, zato je bolje da pogledate na Instagramu kako to izgleda. Neverovatno!

Pozadina kućišta sa detaljima koje treba da ima jedan Bond sat i uvid u kalibar 8806; izvor fotografije: Omega

Mehanizam je kućne izrade, kalibar 8806 koji poseduje METAS sertifikat. Rezerva rada ovog automatskog mehanizma je 55h što je sasvim dovoljna rezerva za nošenje na nedeljnom nivou. Omega ima dokazano dobre mehanizme u Semasteru već godinama unazad pa ovo i nije neki novitet, osim animacije u 4 frejma o kojoj sam pisao iznad. To je takozvani next level i jedno veliko bravo za Omegu!

Sat će biti dostupan za kupovinu od Januara 2023. godine u Omega buticima širom sveta i to po ceni od 7.000 evra. Upoređujući sa cenama konkurentskih dajvera ovo je možda i najbolja kupovina. Dobijate special edition sat iz najpoznatije filmske franšize u istoriji, sa kul animacijom koju nema gotovo nijedan drugi mehanički sat i odlične profesionalne karakteristike pravog ronilačkog tool-watch-a!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.