Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Dva nova pilotska Zenitha !

Nova godina počinje na sjajan način za Zenith!

Prošle godine na sajmu Watches&Wonders u Ženevi imao sam priliku da uživam u najnovijim Zenithovim novitetima na licu mesta na njihovom štandu. Tada sam saznao mnogo toga novog a najznačajnije od svega je to da je kompanija Zenith jedina kompanija u svetu satova koja ima pravo na korišćenje reči PILOT na ciferima. To je zaključano patentom jer je osnivač Zenitha, Georges Favre-Jacot, patentirao brojčanike sa ispisom PILOT za prve pilotske satove koje je napravio. Više o tome ovde.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Januar 2024. godine počeo je sjajno za Zenith koji je Pilot i Big Date Flyback unapredio sa novom bojom brojčanika. Prošlogodišnji modeli predstavljeni su sa crnim podlogama te je pravo osveženje videti ova dva nova, plava modela.

ZENITH Pilot ”Boutique Edition”

Prečnik polirano-brušenog čeličnog kućišta ostao je isti i iznosi 40mm. Idealna dimenzija za ručni zglob svake osobe imajući u vidu da su lugovi na ovom novitetu duži nego što je to ”uobičajeno” te se sat na ruci nosi malo veće, možda kao neki sat prečnika 41mm do 41.5mm.

izvor: Ablogtowatch/Zenith

Plava boja koju je Zenith odabrao je sjajna, tamnija je od uobičajenih nijansi plave koje se koriste u svetu satova. Brojčanik ima horizontalne brazde koje dodaju taj 3D efekat koji brojčanik poseduje a uz velike arapske indekse deluje veoma luksuzno. Još u Ženevi u martu prošle godine najveći utisak na mene ostavili su časovni indeksi koji su veliki za sat prečnika 40mm, ali imajući u vidu da je reč o pilotskom satu ovo me nije toliko iznenadilo koliko mi se dopao odabrani font. Uz to luminacija je sjajna jer koriste SuperLuminovu.

izvor: Ablogtowatch/Zenith

Velike bele mač kazaljke sa upečatljivim indeksima dolaze još više do izražaja zahvaljujući tamno plavom ciferu. Na poziciji šest može se videti otvor za datum iznad kojeg leži horizontalni lum-indeks za oznaku šestog sata u danu, nešto što nećete često viđati u svetu satova. Mehanizam koji omogućava da ovaj sat radi svoj posao je kalibar kućne radinosti El-Primero 3620, visokofrekventni automatski mehanizam sa rezervom od 60h.

izvor: Ablogtowatch/Zenith

Cena za Zenith Pilot je 7.500 CHF.

ZENITH Pilot Big Date Flyback ”Boutique Edition”

Model sa hronograf mehanizmom je malo veći što je za očekivati. Njegov prečnik u lepo oblikovanom čeličnom kućištu iznosi 42.5mm sa debljinom istog od 14.3mm. Između gornjih i donjih lugova je razmak od 51mm što je za sat od 42.5mm fina razdaljina te ide u prilog onome da su lugovi na ovom satu veći nego što Zenith to obično radi na ostalim modelima. No, to ovom satu ne smeta. Naprotiv. Stoji mu!

izvor: Ablogtowatch/Zenith

Sve što ste pročitali o brojčaniku za prethodni Pilot sa datumom važi i za ovaj model osim par dodataka jer se ipak radi o letećem hronografu. Podbrojčanici su smešteni na pozicije 3 i 9, takozvani big eye (naziv za podbrojčanike koji su veliki). Izmena u odnosu na model iznad je pozicija otvora za datum koji se kod ovog modela nalazi iznad ispisa PILOT u velikom otvoru. Otuda naziv Big Date – veliki datum.

izvor: Ablogtowatch/Zenith

Na bazi sjajnog El Primero 3600 kalibra nastao je automatski mehanizam i za ovaj sat pod oznakom El Primero 3652 koji radi na 36.000 vibracija po času sa rezervom od 60h. Safirno staklo na poleđini kućišta dozvoljava pogled na skeletonizovani rotor ovog kalibra. Nisam napisao da je vodootpornost oba modela 100m i da krunica nije ušrafljujuća. Dizajn krunice je sjajan. Ona je velika, baš kao što priliči pilotskim satovima lepo izgravirana sa logom brenda.

izvor: Oracle Time/Zenith

Cena hronografa iznosi 11.400 CHF.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.