Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi ZENITH Pilot Flyback Big Date (UŽIVO SLIKE)

Zenith je predstavio novitet insipirasan satom iz 1997. godine!

Ovo su potpuno novi modeli. Zenitjh je još jednom zaronio u svoju arhivu i pronašao nešto na čemu treba ponovo poraditi. Nakon novih skiciranja, istraživanja vintage modela došlo se do rešavanja za potpuno novi model u Zenithovom portfoliju: Pilot i Pilot Big Date Flyback.

izvor: Zenith
izvor: Zenith

Zenith novitete sam, kao i u slučaju Hublota, imao prilike da vidim iz blizine. Zahvaljujući Juliji sve Zenith novitete sam mogao da probam, snimi izbliza i o njima saznam neophodne detalje i pojedinosti. O Defy Skyline Skeleton Ceramic sam već pisao, a celo moje iskustvo možete pogledati na Youtube kanalu.

izvor: Zenith

Pre nego vam predstavim novitete moram sa vama podeliti informaciju koju čak ni ja nisam znao, a koju mi je Julija prenela. Zenith je jedina kompanija na svetu koja ima pravo da koristi reč PILOT na ciferima satova. Nijedan drugi brend to ne sme da radi, jer je osnivač Zenitha, Georges Favre-Jacot, patentirao brojčanike sa ispisom PILOT za prve pilotske satove koje je Zenith napravio.

izvor: Zenith

Mnoge kompanije danas se diče svojim avijatičarskim korenima i saradnjama koje su imali sa vazduhoplovnom industrijom, ali niko od njih ne sme da iskoristi reč PILOT na brojčaniku. Zbog toga pojedini luksuzni brendovi koriste složenice od dve ili više reči kako bi izbegli probleme: Big Pilot (IWC), ProPilot (Oris) itd..

izvor: Zenith

Novi ZENITH Pilot Big Data Flyback

Ne samo da su izradili potpuno novi model već su to uradili u dva materijala: čelik i keramika i sa komplikacijom letećeg hronografa. Pre nego pređem na hronografe spomenuću ”običan” model koji prikazuje vreme i funkciju datuma. Opalin crni cifer sa horizontalnim šarama smešten je u čelično i crno keramičko kućište prečnika 40mm. Sjajnu dimenziju su odabrali za novitet. Satovi dolaze na gumenom kaišu, koji se lako menja, a uz svaki sat se dobija više opcija a sistem za skidanje je prilagođen svakome.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media; Watches & Wonders 2023, Ženeva

Ipak zvezda svih noviteta je flyback model koji je takođe izrađen u istom prečniku i u ista dva materijala. Izrađen je po uzoru na njihov veoma popularni flyback model iz 1997. godine. Preuzeli su dizajn šarenog podbrojčanika i preneli ga u novitet i sličan stil luminescentnih kazaljki dok je sve ostalo izmenjeno.

Zenith Flyback Chrono iz 1997. godine; izvor: Rob Report

Pre svega dizajn cifera je potpuno drugačiji. Nije komplikovan kao na pomenutom modelu već je sveden na tri značajna detalja: 2 podbrojčanika i veliki datum. Desni podbrojčanik je u službi hronograf funkcije zajedno sa centralnom sekundarom crvene boje, kao i pušeri iznad i ispod velike krunice.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media; Watches & Wonders 2023, Ženeva

Sklonjen je i pilotski bezel te na novitetu ga uopšte nemamo. Glavni akcenat je na ciferu i na flyback funkciji hronografa. Spomenuo sam veliki datum. To je nešto novo takođe, nalazi se na poziciji broj 6 i uz pomoć komandne krunice moguće je menjati ga veoma lako. Zenith je patentom zaštitio njihov El Primero 3652 hi-beat mehanizam koji vrši ovu funkciju, jer su uspeli da postignu savršeno poravnanje dvocifrenih brojeva (datum od 10 do 31og) koji se nalaze na potpuno odvojenim diskovima crne boje.

izvor: Zenith
izvor: Zenith

Dimeznije su odlične. Proporcionalnost postignuta. Znamo da u slučaju pilotskih satova brendovi preteruju i prave modele preko 45mm, ali Zenith je znao da targetira publiku koja sve više voli manje dimenzije i napravio ovaj model u 42.5mm. Bravo za Zenith!

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media; Watches & Wonders 2023, Ženeva

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.