Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

NOVA ROLEX DAYTONA (UŽIVO SLIKE I CIJENE)

Izveštaj sa lica mesta: Watches & Wonders 2023

Kao što je bilo i za očekivati na 60. godišnjicu modela predstavljene su nove Daytone. U skladu sa Rolexovom tradicijom novi modeli su slični kao i prethodni, ali opet i tako različiti.

Predstavljena su četiri modela u četiri različite izvedbe materijala i cifera. Model u čeliku sa bijelim ciferom, crnim prstenom oko podbrojčanika i crnim keramičkim bezelom (Cerachrom), kombinacija čelik/žuto zlato sa bijelim ciferom i zlatnim bezelom, full roze zlato model sa crnim ciferom i podbrojčanicima boje šampanjca i model u platini sa standardnim ice blue ciferom i keramičkim bezelom tamno braon boje.

credits; Rolex
credits; Rolex

Novi modeli dolaze u istim dimenzijama od 40mm sa debljinom kućišta ispod 12mm i na narukvici širine 20mm. Iako na prvu izgleda da nema promjene, došlo je do blagog redizajniranja kućišta koje vizuelno izgleda za 1mm veće. Najveća promjena je urađena na keramičnom bezelu koji je sada oivčen tankim metalnim prstenom, tako da bezel izgleda kao da je za nijansu uvučen u kućište.

Uživo sa Watches and Wonders – Geneva 2023; autor fotografije Strahinja Đorić

Kao i kućište i ciferi su blago redizajnirani i to je vidljivo na prstenovima podbrojčanika. Prstenovi koji okružuju podbrojčanike izgledaju dosta tanje i oštrije i to se najbolje vidi na čeličnom i modelu od platine kod kojih je tamnija boja prstena podbrojčanika.
Takođe je interesantan kontrast cifera na modelu od roze zlata , cifer ovog modela je sunburst crni, ali podbrojčanici su boje šampanjca koja je za nijansu blaža od boje roze zlata kućišta, čime je postignut odličan kontrast.

credits; Rolex
credits; Rolex

Najveća promjena koju je Rolex uveo jeste novi mehanizam koji pokreće Daytonu. Po prvi put od 2000. godine kada je predstavljen in-house 4130 Rolex mijenja kalibar u Daytoni. Novi kalibar nosi oznaku 4131 i unaprijeđena je verzija ranijeg kalibra. Novi mehanizam ima rezervu snage od 72h i dalje radi na 4Hz. Najveća promjena kod novog mehanizma je u njegovom vizualu sa redizajniranim rotorom i novim načinom ukrašavanja.

Uživo sa Watches and Wonders – Geneva 2023; autor fotografije Strahinja Đorić

Još jedna novost je uvedena kod nove Daytone, a to je da je poklopac kod modela u platini izrađen od safira i kalibar sa zlatnim rotorom je potpuno vidljiv. Prozirni poklopac je urađen samo kod modela u platini i šteta je što ostali modeli nisu pratili taj dio.

Novi modeli su predstavljeni i uskoro će se naći u prodaji, a vjerujem da se cijena i njihova dostupnost neće mijenjati i period čekanja na nove modele u AD neće biti manji od 5-7 godina. Najveća novost u kompletnoj Daytona priči jeste prozirni poklopac kod modela izrađenog u platini, ali na žalost, većina nas neće biti u prilici da to ikada vidi uživo.

OSNOVNO:

Brend: Rolex
Model: Cosmograph Daytona
Referenca: 126503/126518LN/126505/126500LN
Materijal kućišta: bijelo zlato/roze zlato/čelik
Narukvica: čelik/čelik-zlato/roze zlato/platina
Prečnik: 40 mm
Debljina: 11,9 mm
Cifer: panda bijeli/bijeli/crni/panda ledeno plavi
Tip stakla: Safirno staklo sa antirefleksivnim premazom
Vodootpornost: 100m (10 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: Rolex Calibre 4131
Funkcija: Analogno vrijeme/hronograf
Rezerva snage: 72h
Način pogonjenja/navijanja: Automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Cena
Čelik – 14,950 EUR
Čelik/zlato – 19.350 EUR
Roze zlato – 39.100 EUR
Platina – na upit

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.