Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Rolls Royce x Vacheron Constantin

E ovo sada ima smisla…

Svega nedelju dana nakon što je svet satova pogodila vest o saradnji Rolls Royce i Audemars Pigueta sačekala nas je vest o novoj saradnji. RR je sada uradio dublju i još bolju (moje mišljenje) saradnju sa mojim omiljenim brendom Vacheron Constantin.

izvor: Rolls Royce

Početkom ove nedleje Vacheron je na digitalnoj konferenciji svetu predstavio džepno remek-delo od sata, model  Les Cabinotiers Armillary Tourbillon napravljen za instrument tablu za Rolls Royce Amethyst Droptail. Nakon saradnje u kojoj je u tablu ugrađen Royal Oak Concept ova nova kolaboracija me ne iznađuje. Štaviše njen sam fan jer mi uz Rolls Royce od $30 miliona bolje ide Vacheron!

izvor: Rolls Royce

Vacheron Constantin izradio je piece unique model samo za novi Rolls Royce koristeći kalibar 1990 koji ima retrogradnu funkciju. Tačnije vreme na brojčaniku se pokazuje uz pomoć retrogradnih indikatora koji se kreću sa čeve na desnu stranu, suprotno od onoga na šta smo navikli. To je urađeno sa ciljem da brojčanik ovog sata izgleda približno indikatorima na analognoj instrument-tabli automobila i indikatorima na njoj.

izvor: Rolls Royce
izvor: Rolls Royce

Mehanizam ovog sata napravljen je od 299 komponenti, ima prečnik zaista velikih 35.5mm, debljinu 10mm dok je rezerva rada 58h. Sat je napravljen od strane Vacherona na zahtev klijenta koji je njihov veliki ljubitelj i kolekcionar a koji je u osnovi i kupac Rolls Royce vozila.

izvor: Rolls Royce

Kako prenosi Hodinkee iz razgovora sa Heritage direktorom Vacheron Constantina radi se o želji klijenta da uz novi Rolls Royce dobija i analogni sat. To znači da projekat nije urađen u kolaboraciji dve kompanije samoinicijativno već je posredovao klijent koji ih povezuje.

izvor: Rolls Royce

Rezultat njegove želje je remek-delo, džepni turbijon čija se funkcija nalazi u dva odvojena kaveza na poziciji 6 a koji se kreću u dve ose. Rotiranjem omogućavaju bolju preciznost mehanizma (ne znam koliko je to dobro dok se sat nalazi u automobilu koji se nalazi na putu) a rotacijom na svakih 15s kavezi se preklapaju tako da zajedno stvore motiv malteškog krsta, što je ujedno i logo brenda VC.

izvor: Rolls Royce

Sat ima skeleton cifer, jako safirno staklo koje ga okružuje a detalji mehanizma su urađeni PVD tretmanom čime je dobijena ljubičasta boja. Ova boja je odabrana direktno u saradnji dve kompanije a iz razloga što je prvobitno automobil bio odabran da bude ljubičaste boje. Vacheron se potrudio te je završna obrada mehanizma izvanredna. Zato su među najboljima na svetu.

izvor: Rolls Royce
izvor: Rolls Royce

Iskreno, ova kolaboracija mi je bliža srcu i mom ukusu. Dve luksuzne kompanije koje idu jedna uz drugu su definitivno Rolls Royce i Vacheron Constantin i njihova saradnja mi deluje znanto prirodne nego ona koju je RR imao sa Audemars Piguetom.

izvor: Rolls Royce

Pitanje za vas: šta biste pre odabrali – RR sa Vacheronom ili AP-om ?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.