Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko izvan granica – Prvi dio

Predstavljamo Seiko ekskluzive van našeg dometa!

Još uvek pod utiskom događaja koji je Seiko organizovao u Banjoj Luci, odlučio sam da iskoristim trenutni entuzijazam i da sa čitaocima podijelim nekoliko modela koje vjerovatno većina nas neće imati priliku da vidi uživo. Riječ je o limitiranim i ekskluzivnim edicijama namijenjenim ključnim tržištima na kojima Seiko posluje. Budući da su ove edicije ekskluzivne za određena tržišta, ovi modeli neće biti dostupni u redovnoj prodaji u Evropi.

Zvanični podaci pokazuju da je Seiko tokom prvih šest mjeseci 2023. godine predstavio čak 166 novih modela, a samo u poslednjih mjesec dana dodatnih 47 noviteta. Ovi brojevi se odnose isključivo na modele pod SEIKO brendom, bez uključivanja Albe, Lorusa, Orienta, Grand Seika i Credora, koji su takođe dio Seiko korporacije. Ovaj tempo je teško pratiti i samim zaposlenim, a za nas ljubitelje je skoro pa nemoguća misija. Kako je broj ’’14’’ simbolično obilježio prezentaciju u Banjoj Luci, u ovom tekstu ćemo vam predstaviti 14 novih modela iz 2023. godine koji su limitirani i ekskluzivni za ključna tržišta na kojima Seiko posluje, a kojih nećemo vidjeti u redovnoj prodaji na Balkanu.

Seiko official

O ekskluzivnim modelima za neka druga tržišta već je pisao kolega Miloš Đokić u tekstu novim 5 Sports GMT za američko tržište, a u ovom tekstu ćemo predstaviti neke druge modele. Modeli koje vam predstavljamo ekskluzivni su za tržišta Japana (JDM: Japanese Domestic Market), Kine, Tajlanda, Australije i Sjedinjenih Američkih Država. Prema dostupnim podacima ova tržišta čine oko 90% ukupne prodaje Seiko modela širom svijeta.

SBTM333 JDM Seiko Selections

Prvi model koji ćemo predstaviti je japanska ekskluziva, model SBTM333, koji je najnoviji dodatak JDM Seiko Selekciji. Ovaj model je izrađen od titanijuma sa crnim PVD premazom i karakteriše ga širina od 39,5mm, lug to lug od 46,1mm i debljina od 9,5mm. Kompletan crni izgled sata upotpunjuje sunburst crni brojčanik sa srebrnim indeksima i kazaljkama. Ovaj model pokreće solarni radio-sinhronizovani mehanizam 7B75 sa komplikacijom svjetskog vremena. U Japanu se ovaj model prodaje po cijeni od 300 USD (naravno, konvertovano iz japanskog jena).

Seiko official

SARX115 Presage Sharp Edged

Presage Sharp Edged serija u Japanu je obogaćena sa novim modelom SARX115. Ovaj model ima kućište i narukvicu izrađene od titanijuma dimenzija 40 x 13 x 47mm i krasi ga polarno bijeli brojčanik sa karakterističnim uzorkom asanoha šare (prim. Autora: “list konoplje”), koja je uobičajena karakteristika Sharp Edged serije. SARX115 pokreće automatski kalibar 6R55 sa trodnevnom rezervom snage. Cijena SARX115 u Japanu iznosi oko 1.000 USD.

Seiko official

SEIKO x BEAMS

Beams je japanski modni brend koji posluje kroz lanac od oko 170 maloprodajnih objekata. Ekskluzivno za Beams maloprodaju u Japanu, predstavljen je Prospex SpeedTimer. Model Seiko x Beams nema standardne Seiko oznake (SRPDxx, SBGHxx, SSCxx i slično), već se prodaje pod Beams šifrom artikla 11-48-0536-784.

Seiko official

Seiko x Beams dolazi u standardnom kućištu inspirisanom 62MAS modelom, širine 39mm i sa lug to lug visinom od 45,5mm. Ono što ovaj model izdvaja je two-tone (čelik-zlato) kućište i narukvica, sa zlatnim bezelom i crnim brojčanikom. Beams-ov SpeedTimer pokreće solarni mehanizam V192 sa funkcijom hronografa. Ovaj model je limitirana serija od 300 komada sa cijenom od 580 USD.

SRPK63 “Year of the Dragon”

Iz Seikove domovine selimo se u jednu od najmnogoljudnijih država na svetu, Kinu, gdje je Seiko ekskluzivno lansirao 5 Sports model SRPK63 koji slavi “Godinu Zmaja” (po kineskom kalendaru, godina Zmaja dolazi sledeće 2024. godine). Ovaj model ima standardni 5KX dizajn i posebno se izdvaja crvenim spiralnim brojčanikom i odgovarajućim bezelom. Kao i svi 5KX modeli, i ovaj pokreće automatski kalibar 4R36. SRPK63 dolazi sa nato kaišem u crvenoj i crnoj boji, kao i sa standardnom čeličnom narukvicom. Ovo je limitirana serija od 500 komada sa cijenom od 600 USD.

Seiko official

SRPH51 @CLOT

Povodom 20. godišnjice kineskog modnog brenda @CLOT, najavljena je saradnja sa Seikom u vidu ekskluzivnog modela iz Seiko 5 Sports serije sa oznakom SRPH51. Standardno 5KX kućište je potpuno crno, sa crnom narukvicom, brojčanikom, indeksima, kazaljkama i luminacijom. Monotonost crne boje je razbijena crvenim oznakama na bezelu, logom brenda @CLOT iznad pozicije 6 i najinteresantnijim detaljem koji smo do sada vidjeli na 5KX seriji – hardlex staklom sa crvenim antirefleksivnim premazom.

Seiko official

Prilikom pomjeranja sata, refleksija svjetlosti na premazu hardlexa stvara crveni odsjaj i dodaje krvavo crveni akcenat na brojčaniku. SRPH51 @CLOT pokreće 4R36 kalibar sa datumom i danom na poziciji 3. Ovaj model će se prodavati u limitiranoj seriji od 1.200 komada i biće dostupan u Kini, Hong Kongu i Tajvanu po cijeni od 400 USD.

Seiko official

SRPK51 i SRPK53 “Storm” & “Sunshine”

Nakon Kine, prelazimo na Tajland, jedno od najznačajnijih tržišta za Seiko i definitivno tržište koje dobija najljepše Seiko modele. Tradicionalno, ekskluzivni modeli za Tajland pronalaze inspiraciju u prirodi te zemlje. Za tajlandsko tržište najavljena su dva nova Monster modela – SRPK51 “Storm” (inspirisan olujnim nebom) sa crnim kućištem i brojčanikom i plavim oznakama na bezelu i SRPK53 “Sunshine” (inspirisan odsjajem sunca na mirnom tajlandskom moru) zlatnom kazaljkom za sat, plavom za minute i zelenom za sekunde, narandžastim oznakama na brojčaniku i plavim i ljubičastim oznakama na bezelu.

Seiko official

Oba tajlandska Monster modela imaju kućište od nerđajućeg čelika širine 42mm i razdaljinu između lugova 50mm. “Storm” i “Sunshine” pokreće automatski kalibar 4R36 i oba spadaju u ronilačke modele sa vodootpornošću od 200m. Oba modela su limitirana na 1.500 komada sa cijenom od 700 USD.

Ovo su samo neki od fascinantnih modela koje je Seiko predstavio ove godine i koje ćemo vam mi približiti u ovom tekstu. Zbog obima ovog uzbudljivog putovanja, odlučili smo ovaj tekst podijeliti u dva dijela. Ostanite uz nas jer će uskoro biti objavljen nastavak sa još ekskluzivnih modela i intrigantnih detalja o Seikovim najnovijim kreacijama. Pratite nas i ostanite informisani o novitetima u svijetu satova. Hvala vam što ste dio naše zajednice, i očekujte nastavak vrlo brzo!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.