Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi HUBLOT modeli (UŽIVO SLIKE) pt. 1

Iskustvo iz Hublota koje se ne zaboravlja!

Prvog dana sajma u 9h sam imao sastanak sa predstavnicom Hublota. Prva osoba kojoj su predstavili satove prvog dana sajma sam bio ja. Za to je zaslužna Nevena Krasojević, mlada dama od 27 godina koja radi na poziciji glavnog PR-a za brend Hublot. Da, kao što ste primetili Nevena ima ime i prezime koji su nama bliski i da, Nevena jeste sa ovih prostora. Ceo svoj život je u Švajcarskoj ali sjajno priča našim jezikom te sam imao tu čast da prezentacija Hublot noviteta bude baš na srpskom jeziku!

Nevenu i njenu sjajnu prezentaciju možete pogledati na ovom linku ovde.

izvor: Hublot

Atmosfera je bila sjajna. Svi zaposleni u Hublotu su nasmejani i raspoloženi da odgovore na vaša pitanje, procedure su strogo profesionalne ali opet prijatne te sam uživao u svakom koraku koji sam napravio od ulaska na njihov štand pa sve do kancelarije u kojoj mi je Nevena prezentovala novitete u kojima ćete i vi uživati u nastavku ovog teksta.

Novi HUBLOT MP-13 Tourbillon

Inženjersko čudo. Mali broj kompanija danas je sposoban da proizvede turbijon koji je pokretan u dve ose i to različitim brzinama. Hublot to radi kompletno in-house zajedno sa svim ostalim delovima na ovom satu. Kavez u kojem se nalazi turbijon postavljen je na poziciji 6 sa produženim kućištem. Primećujete kako se na tom delu safirno staklo savija ka zglobu ruke, čineći ovo istovremeno čudnim, inovativnim i hrabrim.

izvor: Hublot

Kućište ovog sata možda deluje preveliko ali njegov prečnik je zapravo 44mm. Napravljeno je od brušenog titanijuma te je sat veoma lagan. Uživo na mene je najveći utisak definitivno ostavio turbijon i rešenje koje je upotrebljeno da se zakrivi staklo, produži bezel kako bi se ovoj komplikaciji omogućilo kretanje u više osa.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media, Watches & Wonders 2023, Geneva

Nisu izostal ni ostali detalji na brojčaniku. On je skeletonizovan sa retrogradnim časovima koji su postavljeni naopačke na gornjem delu cifera. Indikator za 1h ili 13h nalazi se na poziciji 8 dok je oznaka za 12h ili 00h na poziciji 4. Iako prezauzet ovaj brojčanik se lako očitava zahvaljujući odlično dizajniranim kazaljkama. Biće proizvedeno svgea 50 primeraka ovog sata. Mana ovom modelu je mala vodootpornost koja iznosi svega 30m (nije vodootporan).

izvor: Hublot

Mehanizam je kompletno izrađen od strane Hublota što podržava moju tezu da će ova kompanija kroz koju godinu vladati luksuznim svetom satova baš zbog mehanizama. Ne samo da se oslanjaju na vrhunsko inženjerstvo sopstvenih časovničara već streme ka tome da njihovi kalibri obezbeđuju nestandardno velike rezerve rada. Primera radi MP-13 ima rezervu od 96h ili tačno 4 dana, što će onome ko nosi sat značiti da ako ga skine pred vikend može isti staviti na ruku u ponedeljak a vreme će ostati tačno. Indikator rezervne snage rada nalazi se u gornjem levom delu brojanika.

Novi HUBLOT Spirit Of Big Bang Yellow Ceramic

Do ovog noviteta došlo kroz dugi niz godina testiranja materijala kao što je keramika. Upoznati smo sa satovima u crnoj ili belo keramici koje je veoma lakše izraditi u odnosu na ove obojene. Mnoge kompanije imale su pokušaje da proizvedu obojeni keramički sat ali bi se takva kućišta pri izlaganju velikim temperaturama skroz deformisala-boja bi se promenila.

izvor: Hublot

Hublot je patentirao čitav proces izrade kućišta od obojene keramike te su danas u mogućnosti da naprave satove u bojama koje do sada niko nikada nije napravio. Jedan takav je i novi Spirit of Big Bang u žutoj keramici. Žuta boja uživo je zaista odlična i nikada ne bih rekao da će mi se neki sat žute boje ovako dopasti. Prečnik keramičkog kućišta je 42.5mm. Uz žutu keramiku na satu pronalazimo detalje od crne keramike poput šrafova na bezelu, horno pušera i krunice.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media, Watches & Wonders 2023, Geneva

Cifer je skeletonizovani safir na kojem se nalaze žuti hrono podbrojčanici, žuti časovni indeksi i kazaljke iste boje! Kroz cifer se vide detalji na još jednom mehanizmu kućne radinosti, kalibar MHUB4700 koji radi na 5Hz i obezbeđuje rezervu od 50h. Ovaj sat biće proizveden u 200 primeraka.

izvor: Hublot

Novi HUBLOT Big Bang Integrated Tourbillon

Nisam se nikada pre ovog sastanka susreo sa satom koji je napravljen od safira. Novi Hublot Big Bang Integrated Tourbillon je u potpunosti napravljen od plavog safira. Kućište prečnika 43mm je izrađeno od jednog komada safira, lepo oblikovano i uz pomoć titanijumskih šrafova sastavljeno u kućište za sat. Proces izrade ovakvog kućišta je neverovatno težak jer se i najmanji pogrešan trzaj može odraziti na safir koji može postati neupotrebljiv.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media, Watches & Wonders 2023, Geneva

Cifer je od safira, naravno skeletonizovan i sa dva detalja koja do sada nisam video zajedno na brojčaniku-turbijon i rotor. Naime, rotor in-house kalibra MHUB6035 nalazi se sa prednje strane brojčanika, na poziciji 12, vidljiv svakome ko nosi sat! Turbijon se nalazi na standardnoj poziciji 6.

izvor: Hublot

Rotor mehanizma izrađen je od 22k belog zlata. Kada se dovoljno izrotira on navije mehanizam dovoljno da isti radi 3 dana ili 72h. Narukvica sata izrađena je od istog materijala kao i samo kućište. Limitirano na samo 10 primeraka.

izvor: Hublot

Ukoliko vas interesuje neki od noviteta iz ovog teksta možete kontaktirati Maestro Jewelers kao zvaničnog uvoznika za Hublot u Srbiji.

Nastavak u pt.2 sa još 5 satova.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.