Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi IWC koji je nedostupan većini

…ali ne zbog cene!

IWC Portugieser je popularan kao elegantan IWC koji ima u sebi sportskog duha i uglavnom ga publika bira ispred Portofino modela. To je slučaj pre svega jer Portugieser ima veće i savremenije kućište koje je oku savremenog ljubitelja satova približnije i lepše. Juče je svetu predstavljen novi model u okviru ove serije u 40mm čeličnom kućištu. Ipak dve stvari bih iskomentarisao na samom početku pre nego prikažem detaljnije ovaj novitet: prva je da u novom satu nema ničeg novog osim cifera i druga je da će biti dostupan samo određenim tržištima na svetu.

Novi brojčanik

Jedina nova stvar kod ovog modela jeste njegov cifer. Prvi put u okviru ove serije koja se proizvodi u 40mm čeličnom kućištu pojavio se cifer boje lososa. Pominjao sam i pisao ovim brojčanicima jer sam i sam ljubitelj ove lepe nijanse. Radi se o krem-rozikastoj boji koja varira od proizvođača do proizvođača, ali se na kraju sve svodi na ton roze boje. IWC se opredelio za sunburst završnicu cifera sa pomenutom bojom i to je jedino novo kod ovog sata.

izvor: IWC

Da ne bude da kritikujem što ništa drugo nije novo u ovom satu, naglasiću ponovo-ovo je najluksuznija boja cifera. Na stranu emajlirani brojčanici koji su u svetu savremenih satova retkost, ciferi boje lososa su veoma traženi i sve više počinju da se pojavljuju i kod pristupačnijih satova. Ja posedujem Baltic MR01 od 700 evra sa tom bojom i prezadovoljan sam!

Prevelik za elegantan sat?

Iako spada u grupu elegantnih satova, IWC Portugieser ref. IW3583-13 može da prođe kao neki miks sportskog i elegantnog. Na to utiče veoma lepo oblikovano 40.4mm veliko čelično kućište sa sjajno poliranim malim lugovima, te se ovaj sat na ruci manje od 40mm. Na udobnost utiče i debljina od 12.5mm, za koju bih iskreno voleo da je manja i da nije veća od 11mm. To je osnovni razlog zašto pre biram Portofino kućište.

izvor: IWC

Ono što je ipak bolje, mnogo bolje, na Portugieser seriji jesu indeksi. U pitanju su 3D časovni indeksi arapskih brojeva, sjajno polirani. Uz njih dolaze i veoma tanke ”leaf” kazaljke. Uz malu sekundaru na poziciji 6 ovaj cifer izgleda rasterećeno, a opet dovoljno popunjeno jer 40mm time only satovi mogu izgledati prazno ako na njega ugrađena centralna sekundara. Generalno sam ljubitelj male sekundare jer mi daje vintage energiju.

izvor: IWC

Mehanizam koji pokreće ovaj model dolazi iz IWC kuće i nosi oznaku 82200, čija je osnova verzija IWC 82110. Ovaj kalibar ima prečnik od 30mm, radi na 28.800 vibracija po času i obezbeđuje rezervnu snagu rada od 60h.

Moje mišljenje o satu

Kao ljubitelj salmon cifera moram reći da mi se ovaj novitet dopada. Volim ovu seriju satova ali ne i kaiš na njima. Mišljenja sam da na ovako lep cifer koji otvara ceo sat mora da ide kožni kaiš u svetlijoj boji. Odabrao bih neku svetliju nijansu braon boje, ali nikada ne bih stavio crni aligatorski kaiš. To je nešto što bih promenio istog momenta i nešto što bih voleo da IWC promeni kod ove serije satova. Toliko mala promena može doneti mnogo toga novog!

izvor: IWC

Cena ovog noviteta je 7.700 evra u IWC salonima. Dostupan je (iz nekog nepoznatog razloga) samo na području Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na tlu Amerike će biti dostupan za prodaju tek u Aprilu 2023. godine. Informacija o tome kada će stići na evropsko tržište trenutno nema i iskreno bih voleo da se pojavi i kod nas Evropljana.

—————

OSNOVNO:

Brend: IWC
Model: Portugieser 40
Tip: Elegantni
Materijal kućišta: Čelik
Narukvica: koža
Prečnik: 40.4mm
Debljina: 12.5mm
Cifer: salmon
Tip stakla: safirno staklo  sa antirefleksivnim premazom
Vodootpornost: 30m (3 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: IWC82200
Funkcija: Analogno vreme; mala sekundara
Rezerva snage: 60h
Način pogonjenja/navijanja: Automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dosutpnost: samo u UAE, od Aprila i u USA
Cena7.700 evra (preporučena)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.