Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Odabrani su najbolji satovi za 2023. godinu

GPHG je održan u Ženevi, a svet satova je bogatiji za neke nove modele koju su poneli nagrade najboljih!

Gala veče koje se tradicionalno održava u Ženevi pred kraj godine doživelo je svoj vrhunac kada je proglašen sat sa najviše odličja. Njega su u stopu pratile nagrade za najbolji muški i najbolji ženski sat u ovoj godini kao i modeli sa najboljim komplikacijama. Ovo je spisak najboljih za 2023. godinu:

Nagrada za Zlatnu Iglu (Aiguille d’Or) – najbolji sat u svim kategorijama: Audemars Piguet Code 11.59 Universelle RD # 4

Novitet o kojem sam pisao početkom ove godine osvojio je nagradu za sat godine u svim kategorijama poznatija pod naziv Zlatna Igla Horologije (bukvalan prevod sa francuskog). Radi se o najkomplikovanijem Code 11.59 modelu koji je ikada napravljen.

izvor: Audemars Piguet

U ovom novitetu nalazi se čak 40 funkcija uključujući 23 različite komplikacije i 17 zasebnih mehaničkih mini-uređaja koji pokreću sve navedeno i uređuju redosled operacija. U nastavku ću vam samo nabrojati (bez detaljnog objašnjenja) neke od najvažnijih komplikacija koje se nalaze u ovom satu. Imajte na umu da se se svaka komplikovana funkcija može razvrstati u činioce i o njoj se može napisati doktorski rad od par stotina strana.

Neke od komplikacijagrande and Petite sonnerie, minut repeticija, leteći turbijon, polu-Gregorijanski večni kalendar (dan, veliki datum, mesec, godina, astronomski položaj Meseca, indikator mesečevih mena), leteći hronograf koji je ujedno i split-second…

Najbolji novi muški sat za 2023. godinu:
Simon Brette Chronomètre Artisans

Simon Brette je časovničar koji je svoju karijeru, do skoro, proveo radeći za druge i sa drugima. Najpoznatiji je po poslu koji je radio sa brendom koji zaista volim a to je MB&F. Gospodin Brette odlučio se da se osamostali i da napravi svoj sat. Ovaj trend je u porastu te imamo tržište malih proizvođača luksuznih satova koje je sve više konkurentno ostatku tržišta. Bretteov novitet Chronometre Artisans je pre nego se pojavio u prodaji napravio liste čekanja duge preko 5 godina!

izvor: Hodinkee

Bilo je neizvesno da li će se Simon Brette sa svojim satom pojaviti na ovogodišnjem GPHG jer da bi se vaš sat pojavio neopohodno je da platite prijavu. Da, nemojte da vas čudi ni infomracija da mora da se plati i ukoliko želite da sat ubacite u određene kategorije za koje želite da konkurišete.

Najbolji novi muški sat sa komplikacijom za 2023. godinu:
Voutilainen World Timer

Kari Voutilainen se smatra za najboljeg živog časovničara u svetu satova trenutno. Svojim majstorijama menja svet satova iz godine u godinu i za rukom mu polaze stvari koje niko ranije nije mogao da izvede. Njegov WorldTimer je osvojio nagradu za najbolji novitet sa nekom komplikacijom u kategoriji muških satova.

izvor: Kari Voutilainen

Najbolji novi ženski sat za 2023. godinu:
Piaget Hidden Treasures

Piaget je zasluženo odneo nagradu u ovoj kategoriji! Njihov Hidden Treasures u žutom zlatu sa bark teksturom i mat plavim brojčanikom okruženim samo sa jedne strane plavim safirima je nešto najlepše što sam video u kategoriji ženskih satova ove godine. Pravo malo umetničko delo za dame koje ovo mogu i znaju kako da iznesu. Ovo je ženski sat a ne Rolex Submariner!

izvor: Piaget

Najbolji novi ženski sat sa komplikacijom za 2023. godinu:
Dior Grand Soir Automate Etoile de Monsieur Dior

Dizajnerski brendovi osvajaju svet horologije, hteli mi to da prihvatimo ili ne. Iako sam protivnik pomenute kategorije takođe sam par puta naglasio da postoje izuzeci. Dior nije bio u toj mojoj kategoriji izuzetaka jer sam pre njih kotirao Louis Vuitton i Bvlgari. No međutim kad ono Dior dobi nagradu za najbolji ženski sat sa komplikacijom za ovu godinu. Radi se o njihovom modelu sa zvezdanim nebom na kojem se zvezde pomeraju pritiskom na dugme sa strane kućišta.

izvor: Dior

Najbolja Ikona za 2023. godinu-kategorija satova koji se proizvode bar 20 godina:
Ulysse Nardin Freak One

O ovom satu sam izveštavao iz Ženeve uživo sa Watches&Wonders 2023. Napisao sam, a i u klipu na Youtube sam rekao da je ovo najbolji novitet jedne kompanije na sajmu satova u Ženevi. Ulysse Nardin Freak One je sat koji prkosi vremenu i prostoru u kojem se svi mi nalazimo. U sebi i dalje nosi gen prvog Freak-a koji je po mom skromnom mišljenju najinovativniji sat u ovom veku. Bravo za Ulysse Nardin!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Najbolji novi sportski sat za 2023. godinu:
Tudor Pelagos 39

Ovo je nova kategorija od ove godine u kojoj se bira sportski sat godine. Tudor je odabran, kažu, iz jednog prostog razloga: bio im je potreban što komercijalniji novitet u ovoj oblasti kako bi privukli pažnju publike jer nezavisni brendovi o kojima publika još uvek ne zna mnogo nisu dobri za promociju nove kategorije. Dobar izbor jer novi Pelagos 39mm napravljen u titanijumu dolazi na titanijumskoj narukvici i kompaktniji je na ruci od prethodnika. Pokreće ga sjajan in-house mehanizam sa COSC sertifikatom.

izvor: Tudor

Najbolji hronograf za 2023. godinu:
Petermann Bédat Chronograph Rattrapante

izvor: Hodinkee

Najbolji novi sat-nakit za 2023. godinu:
Bvlgari Serpenti Cleopatra

izvor: Bvlgari

Najbolji novi turbijon za 2023. godinu:
Laurent Ferrier Grand Sport Tourbillon

izvor: Laurent Ferrier

Najbolji novi sat sa kalendar-astronomija funkcijom za 2023. godinu:
Bovet 1822 Récital 20 Astérium

izvor: Bovet

Do sledeće godine uživajte u ovim umetničkim delima i napišite vaše mišljenje o nagrađenim satovima.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.